Okumaktan bıkmayacağım, binlerce kitabım arasında hep nerede olduklarını bildiklerim, ara ara başucuma gelen, sonra tekrar okunup veya karıştırılıp yerine konan kitap seçkim… Malum İstanbul benim takıntılı olduğum bir konu, oradan başlayayım ama sıralı değildir listem. Zaten listeye eklemediklerim beni kovalayacak rüyamda!
Andrew Dalby, Tastes of Byzantium - Yaşadığın şehrin geçmişini bilmelisin ki tatları, dokuları kokuları bugüne bağlayabilesin.
Refik Halit Karay, Mutfak Zevkinin Son Günleri - O zamanların İstanbul'unda yemek hadiselerinde, malzemelerinde kaybolmak, Karay'ın mutfağı incelemesi, yemek alışkanlıkları ve kurulan sofralardaki muhabbet ve kendine has dili ile sarmalaması, dönüp dönüp aynı paragrafları okumak!
Sermet Muhtar Alus, İstanbul Kazan ben Kepçe - İstanbul'un o zamanki seslerine tanıklık etmek, her zümreye her yaşayana uzanmak…
Ahmet Rasim, Şehir Mektupları - Sırf patlıcan kızartmayı tasvir ettiği bölüm için bile yüz kere okumaya değer!
Prof. Dr. Rupert Wilbrandt, İstanbul Çeşitlemeleri - Bölüm bölüm okumayı sevdiğim, bir Alman tıp doktorunun İstanbul anılarını ve yediği inanılmaz yemekleri tarifleriyle, dipnotlarda anlattığı müthiş eğlenceli bir kitap!
Selim İleri, Evimizin Tek Istakozu - Ah ah, bu kitap yemek öykücülüğünün en güzel örneği olabilir Türkçe dilinde kanaatimce… Hatta bugün gene okumaya başlayacağım sanırım.
M.F.K Fisher, The Art of Eating - Herkesin kahramanları vardır, benim kahramanlarımdan birisi Fisher. Zamanından önce Amerika'da yaşadı Fisher. Kitaplarının hepsi başucumdadır, yaşadıklarını yemek üzerinden o kadar güzel anlatır ki, hep onun gibi olmayı hayal etmişimdir. Tüm yazdıklarının, tasvirlerinin hayranıyım.
Larousse Gastronomique - Bundan belki de 28 sene önce filan almışımdır, yemekle ilgili ilk kitabımdır diyebilirim. Madde madde veya öylesine açıp okuduğum çok olmuştur. Benim için büyük bir masal kitabı niteliğinde.
The Whole Beast, Fergus Henderson - Evet bir tarif kitabı ama en sevdiğim şeflerden biri olan Henderson'ın az malzeme ile yaptığı yemeklerin olduğu bu kitap, daha okurken onun çok sevdiğim restoranı St John'a gitmişim hissi veriyor ve evde o yemekleri yapmak istiyorsun.
Maguelonne Toussaint-Samat, History of Food - 20+ yıl olmuş bu kitabı alalı, en çok elimin altında olan yemeğin tarihini en çok okuduğum kaynakça. Perspektifi, dili, konuyu ele alışı onu diğer yazılan aynı konulu kitaplardan daha nitelikli kılıyor bence.
Claudia Roden, tüm kitapları - Birini diğerinden ayıramam ki, benim bir diğer kahramanım kendisidir, ne yazsam eksik kalır, o Roden sonuçta!
Tuba Şatana
Yemek yazarı
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ