Roze şarap nasıl yapılır? Her mevsim tüketilebilen, bir çok baharatlı, hafif acı (çok acı olmamalı) aromatik yiyecekler ve çok geniş bir peynir yelpazesiyle uyum sağlayan roze şarapların nasıl yapıldığını 6 adımda inceleyelim.
'Rozeler Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Şey' yazımızı da okuyabilirsiniz.
Aşamalar aşağıdaki sıralama ile ilerler;
Rose şarap nasıl yapılır sorusunun ilk aşaması hasattır. Üzüm, ilkbaharda çiçek vermeye başlayıp; sonbahara doğru olgunlaşır.
Kaliteli bir şarap üretmenin en temel aşaması üzüm bağlarında başlar; çünkü şarap lezzetini öncelikle üzümün türü sonrasında uygulama aşamasında gösterilen özenden alır. Kaliteli bir şarabın en temel unsuru iyi bir bağdır.
Üzümler olgunlaştıkça asit oranları düşer ve şeker oranları artar. Üzümün sadece tat olarak olgunluğa ulaşması yeterli değildir, kabuktaki fenolojik olgunluğun tamamlandığından da emin olmalıdır.
Bağ bozumu, ülkemizinde yer aldığı kuzey yarım kürede Ağustos ve Ekim ayları arasında, güney yarım kürede ise Mart ve Nisan aylarında gerçekleşir. Üzümler makine ile veya yapılacak şarabın stiline uygun olarak elle toplanır ve kasalara yerleştirilir. Hasat genellikle güneş doğmadan önce tamamlanır. Roze şarap yapılacak üzümler kırmızı üzümlere nazaran daha erken hasat edilir.
Şarap tarihine meraklılar için “Bağcılık ve Şarabın Kısa Tarihi” yazımıza bu linkten ulaşarak konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Hasat tamamlandıktan sonra vakit kaybetmeden salkım ayırma işlemine geçilir çünkü üzümler bekledikçe üzerlerinde oluşacak mikroorganizmalar şarabın tadını ve kalitesini etkileyebilir.
Bağdan toplanan üzümler şaraphaneye getirilir, getirilen üzümler bir banta aktarılır. Bantın üzerinde yaprak, istenmeyen tane vb. elle ayıklanır.
Üretim yöntemi kırmızı şaraplara benzese de,roze şaraplar daha düşük bir sıcaklıkta fermente edilir. Ayrıca, kabukla temas süresi de daha kısadır.
Kısa bir süre şıra ile temas eden kabuklar süzülür bu aşamada şarabın rengi pembedir. Fermantasyon üzümün kabukları olmadan tamamlanır.
Fermantasyon bittikten sonra, preslemeden önce şarap kendi kendine bırakılır ve süzülür. Buna 'free run şıra' denilir. Daha aromatik olduğundan rozeler genellikle bu free run denilen şıradan yapılır. Kendi kendine süzüldükten sonra presleme işlemi uygulanır.
Pres ile üzümler sıkıştırılır ve tüm sıvının çıkması amaçlanır.
Fermantasyon işlemi bittiğinde yani maya şıranın içindeki şekeri bitirdiğinde paslanmaz çelik tanka veya meşe fıçıya alınıp dinlendirilebilir, olgunlaştırılabilir. Roze şaraplar nadiren meşe fıçılarda olgunlaştırılır.
Tüm bu aşamalardan özenle geçen roze şarap son işlem olarak şişelenir. Şişelere doldurulan şarap mantarlanır veya çevir aç kapak takılarak, etkiletlenir ve satışa hazır hale gelir.
Rozeler çoğunlukla yıllanmazlar. Birçok beyaz şarap gibi 1-2 sene içinde tüm güzel taze meyve aromalarını korurken tüketilmelidir.
Roze şarap nasıl yapılır sorusunun cevabını bu yazıda okudunuz. Ayrıca kırmızı şarap nasıl yapılır veya beyaz şarap nasıl yapılır yazımızı da okuyabilirsiniz.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ