Güney Avustralya'daki Adelaide Hills bölgesi bulunduğu rakım sayesinde serinler. Chardonnay , Sauvignon Blanc üzümleri için elverişli bir bölgedir.
Albariño, İspanya'nın kuzey-batı köşesindeki serin Rias Baixas DO bölgesinde yetiştirilen beyaz bir üzüm türüdür.
Fransa'da Alsace AOC bölgesi, Vosges Dağları'nın doğusunda bulunur.
'Amarone della Valpolicella' kısaca 'Amarone' olarak bilinir. Üretiminde kurutulmuş üzümler kullanılır.
Sek stildeki Sherry şaraplarının en önemli üç örneğinden biridir.
Fransa'da PDO (Protected Designation of Origin) (kökeni korunmuş ve kontrol edilmiş) şaraplar için kullanılan daha geleneksel etiketleme terimidir.
Fransa'da Protected Design of Origin için yaygın olarak kullanılan bir etiketleme terimidir.
Özenle seçilmiş ekstra-olgun salkımlardan yapılan Alman şarabıdır.
İtalya'nın kuzey-batısındaki Piemonte'de yapılan tatlı ve düşük alkol oranına sahip köpüren şaraplardır.
Botrytis'ten etkilenen üzümlerden yapılan Macar şarapları için kullanılan bir terimdir.
Nebbiolo üzümlerinden şarapların üretildiği İtalya'da bir bölgedir. Barolo'dan farklı toprak yapısına sahip bir bölge olup genelde daha düşük tanenli şaraplar görülür.
Barbera üzümüyle yapılan şaraplar yüksek asidite ve düşük-orta tanen oranına sahiptir.
Kuzey İtalya’nın Piemonte bölgesinde yer alan Asti bölgesindeki Barbera üzümlerinden üretilen kırmızı şaraplar Barbera d'Asti olarak etiketlenir.
Kuzey-batı İtalya'daki en ünlü sayılabilecek Barolo DOCG etiketli Piemonte şaraplarında kullanılmasına izin verilen tek üzüm Nebbiolo'dur.
Güney Avusturalya'daki sıcak Barossa Valley, dünyanın en eski Shiraz asmalarından bazılarına ev sahipliği yapar.
Gamay için en önemli bölge Fransa'daki Beaujolais bölgesidir.
Beaujolais Villages bölgesindeki on köy, kendi apelasyonlarına sahip olmaya layık görülmüştür. Bunlar Beaujolais 'crus' olarak bilinir.
Beaujolais bölgesinin kuzeyindeki bir dizi köy, Beaujolais Villages AOC statüsüne layık görülmüştür.
Burgonya'nın Côte de Beaune alt bölgesindeki Beaune komününde Pinot Noir ve Chardonnay ile kırmızı ve beyaz şaraplar üretilebilir.
Botrytis nedeniyle konsantre olan salkımlardan ya da tanelerden özenle seçilen üzümlerle yapılan şarapları belirten Almanya'da bir etiketleme terimidir.
Garonne nehrinin yol açtığı batı kıyılarındaki Gironde halicinde yer alan önemli bir Fransız limanı olup, bağların yer aldığı şarap bölgesine adını vermiştir.
Bordeaux Blanc'ın üzümleri arasında Sauvignon Blanc, Semillon ve Muscadelle bulunur. White Bordeaux olarak da bilinen Bordeaux Blanc'da Colombard ve Ugni Blanc (Konyak'ta kullanılan üzüm) gibi daha az bilinen birkaç çeşit daha vardır, ancak çoğu Bordeaux Blanc Semillon ve Sauvignon Blanc'dan yapılır.
Bordeaux Supêrieur AOC etiketli şaraplar Bordeaux bölgesinde yetişen herhangi bir üzümle yapılabilir.
Olgunlaşan üzümlerin üzerinde büyüyerek asil küfe neden olan mantardır.
Fransa'daki şarap bölgesi Bourgogne için hatırlanması gereken iki üzüm çeşidi; Bourgogne Rouge için Pinot Noir ve Bourgogne Blanc için Chardonnay'dir.
Toskana'nın güneyindeki sıcak ve güneşli Montalcino şehrinde yapılan güçlü ve tam gövdeli şaraplardır.
'Brut' etiketli köpüren şaraplara çok az miktarda şarap eklenmiştir ama yüksek asidite seviyesi ve şaraptaki hareketli baloncuklar nedeniyle sek hissedilir.
Fransa'daki şarap bölgesi Burgundy (namıdiğer Bourgogne) için hatırlanması gereken iki üzüm çeşidi; Bourgogne Rouge için Pinot Noir ve Bourgogne Blanc için Chardonnay'dir.
İspanya'da kullanılan şarap etiketleme terimlerinden Crianza, pazara sunulmadan önce meşe fıçılarda yıllandırılmalıdır.
Fransa'daki Bordeaux bölgesinin sol yakasında yapılan şaraplarda kullanılan ana üzüm türüdür. Günümüzde örnekleri dünyanın şarap üretimi yapan her yerinde görülmektedir.
California'da Chardonnay, Zinfandel, Merlot, Cabernet Sauvignon gibi üzümler yetiştirilebilir.
Napa vadisinin kuzey ucundaki Calistoga yöresi daha sıcaktır. Napa Vadisinde üretilen tam gövdeli şaraplar burada bulunabilir.
Güney Afrika'da Cabernet Sauvignon ve Merlot bazen yöreye özgü Pinotaga üzümü ile harmanlanarak Cape Blend (Cape Harmanı) yapılabilir.
Carmenêre, Şili'de yaygın olarak yetiştirilen bir siyah üzüm çeşididir.
Kaliforniya'da Carneros, San Pablo körfezinden gelen sabah sisiyle ve batıdaki Sonoma Pasifik okyanusundan esen rüzgarla serinler.
Şili'de Casablanca Valley deniz yellerine ve Pasifik okyanusundan gelen yoğun sabah sislerine maruz kalır. Bu serinletici etkiler üzüm yetiştirme mevsimini uzatır.
İspanya'nın geniş kapsamlı Catalunya DO apelasyon bölgesi yüksek hacimli Tempranillo ve Tempranillo ağırlıklı harmanlar üretir.
İspanya'nın belli bölgelerinde geleneksel yöntemle yapılmış köpüklü şaraplar için kullanılan İspanyolca terimdir.
Güney enleminde olmasına rağmen Central Otago, Yeni Zelanda'nın en olgun ve en güçlü aromalara sahip Pinot Noir üzümlerini yetiştirir.
Şili'nin Central Valley bölgesinde yüksek hacimli ucuz şaraplardan düşük hacimli kaliteli şaraplara geniş bir kalite yelpazesinde şaraplar üretilir.
Chablis bir village apelasyonu olup tescilli üzümü Chardonnay'dir.
Champagne AOC, Kuzey Fransa'da geleneksel yöntemle yapılan ünlü bir köpüklü şaraptır.
Chardonnay üzümü serin, ılıman ve sıcak iklimlerde yetişebilir ve yetiştiği iklime göre birincil meyve aromaları, akol, gövde ve asidite seviyelerinde farklılıklar görülebilir.
Châteauneuf-du-Pape AOC etiketli şaraplar yüksek alkol oranına sahip tam gövdeli şaraplar olarak bilinirler.
Fransa'daki Loire vadisinde bulunan Vouvray AOC, Chenin Blanc için klasik bir bölgedir.
Chianti DOCG terimi Italya'daki Apennines Dağlarının eteklerindeki geniş bir bölgeyi kapsar.
Chianti Classico DOCG, daha geniş bir alana yayılan Chianti DOCG bölgesinden yüksek rakımlıdır ve buradaki Sangiovese üzümleri uzun olgunlaşma mevsiminin tadını çıkarır.
Premium Riesling üzümleri, Güney Avustralya'nın Clare Valley bölgesinden çıkar.
İtalya'da kullanılan etiketleme terimi Classico bağları sıklıkla bölgenin tepelik kısımlarında bulunur.
Şili'de Colchagua Valley, Cabernet Sauvignon için önemli bir bölgedir.
En iyi Viognier örnekleri monosepaj şarap yapımına odaklanan Fransa Kuzey Rhône'daki Condrieu AOC bölgesinde bulunabilir.
Güney Afrika'da Cape Town'ın güneyindeki Constantia, Güney Okyanusundan gelen deniz yeliyle serinlemektedir.
Güney Avustralya'daki küçük Coonawarra bölgesi, bulutlu havası ve güneyden esen serin yeller nedeniyle ılıman özellikler gösterir.
Cortese üzümünden sek, hafif gövdeli, yüksek asidite oranına sahip beyaz şaraplar üretilir.
Corvina üzümüyle yapılan şaraplar düşük-orta tanenli, yüksek asidite oranına sahip, kırmızı meyve (kırmızı kiraz, kırmızı erik) aromalarının hissedildiği kırmızı şarapladır.
Côte Rôtie AOC, Kuzey Rhône bölgesinin kuzeyinde, Syrah üzümünün başarılı bir şekilde olgunlaştığı kuzey sınırını temsil eder.
Bütün Rhône vadisini kapsasa da bu apelasyona sahip şarapların neredeyse tamamı özel olarak Rhône'un güneyinde yetişen üzümlerden yapılır.
Jenerik Côtes du Rhône şaraplarına göre daha yoğun aroma ve kompleksite deneyimi sunarlar.
Medium ve Cream terimleri genellikle tatlandırılmış Amontillado ya da Oloroso Sherry için kullanılır.
Kuzey Rhône-Fransa'da Hermitage tepesini çevreleyen daha büyük ve düz bölge Crozes-Hermitage AOC olarak bilinir.
Grand Cru Classê olarak sınıflandırılmayan Mêdoc şarapları, etiketlerinde Cru Bourgeois terimini kullanabilmek için başvurabilirler.
Demi-Sec (dömi-sek) terimi orta tatlılığı işaret eder.
İtalya'da üzüm çeşidinin, bağcılık çalışmalarının ve lokasyonun minimum kalitede olduğu şarapları belirten etiketleme terimidir.
İspanya'da en az 10 yıl boyunca Denominaciôn de Origen statüsüne sahip şarapların başvurabileceği daha prestijli bir kategoridir.
İtalya'da coğrafi sınırlamalarla belirlenen limitli üzüm çeşidinin ve üretim metotlarının korunduğunu gösteren bir etiketleme terimidir.
İtalya'da Denominazione di Origine Controllata şaraplarının gerekliliklerini sağlayan ve üzerine üretildiği yerde şişelenmesi gereken, Tarım Bakanlığının tadımına tabii olduğu şarapları gösteren bir etiketleme terimidir.
Avustralya'da iyi kalite Riesling üretilen bir bölgedir.
Hasat öncesi asma üzerinde donmaya bırakılan ve presleme sırasında donuk olan üzümlerden üretilen tatlı şaraplardır.
Bulunduğu rakım dolayısıyla serin bir bölge olup genellikle Güney Afrika'nın en serin şarap bölgesi olarak anılır.
Fiano, güney İtalya'da önemli bir beyaz üzüm türüdür. Fiano di Avellino DOCG, dağlık Campania bölgesinde yapılan şaraplar için kullanılan bir etiketleme terimidir.
Sek stildeki Sherry şaraplarının en önemli örneklerinden biri Fino Sherry, flor olarak bilinen kalın ve beyaz bir maya katmanının altında yıllanır.
Beaujolais Villages bölgesindeki on köy kendi apelasyonlarına sahip olmaya layık görülmüştür. Bunlar Beaujolais 'crus' olarak bilinir. En iyi bilinenlerinden biri de Fleurie AOC'dir.
Çok daha komplike ve tam gövdeli İtalyan Pinot Grigio şarapları, Kuzey İtalya'nın doğu köşesinde yer alan Friuli-Venezia Giulia'da bulunabilir.
En çok Macaristan'da yetiştirilen beyaz bir üzüm türüdür.
Gamay için en önemli bölge Fransa'daki Beaujolais bölgesidir.
İtalya'da Soave DOC ve Soave Classico DOC şarapları için önemli bir üzüm türüdür.
Cortese üzümü en çok İtalya'nın kuzey-batısındaki Piemonte bölgesinde yer alan Gavi DOCG şaraplarıyla bilinir.
Pinor Noir üzümünden üretilen Gevrey - Chambertin AOC apelasyonu Côte de Nuits'dedir.
En ünlü Gewurtztraminer bölgesi Fransa'daki Alsace AOC bölgesidir.
İtalyanların köpüren şarabı Prosecco üretiminde Glera üzüm çeşidi kullanılmaktadır.
Bordeaux bölgesindeki bazı yöreler, en iyi Châteaux şaraplarını en iyi şaraplardan ayrıştırmak için bir sınıflandırmaya gitmişlerdir. Sınıflandırılmış şarapların etiketinde Grand Cru Classê ya da Cru Classê terimlerinin kullanılmasına izin verilir.
Şarabın veya Chateau’nun büyüklüğü veya sıradanlığından bağımsız olarak, Chateau tarafından üretilen şaraplar için genelde “Grand Vin” terimi kullanılır. Fransa’da resmi olarak kullanılmaz. Özellikle Bordeaux bölgesinde chateaux üreticileri, ikinci kalite ürünlerini ayırmak için asıl kaliteli şarapları için “Grand vin” ifadesini kullanır.
Bordeaux'da da sol yakada bulunan bir apelasyonudur
Almanya'da yarı tatlı şaraplar için kullanılan etiketleme terimidir.
Hermitage bölgesinin tamamı güneye bakan tek bir dik tepe yamacından oluşmaktadır.
Fransa'da PGI şarapları için kullanılan etiketleme terimidir. Geleneksel etiketleme terimi Vin de Pays yerine kullanılmaktadır. Resmi olarak Ocak 2016'da kabul edildi.
İtalyan kalite sınıflandırması "bir bölgeye özgü şarap" anlamına gelir. Indicazione Geografica Tipica, temel kategori olan Vino da Tavola'nın bir seviye üzerindedir. Super Tuscany şarapları için de kullanılabilir.
Asgari yıllandırma gerekliliği yoktur, tipik olarak rekolteyi takip eden yıl pazara sunulur.
Prädikat kategorisindeki en hafif şaraptır.
Almanya'da PGI şarabın karşılığıdır.
Bourgogne'un güneyindeki Mâconnais yöresi, Mâcon AOC etiketli limon, şeftali, kavun aromalarının hissedildiği meyvemsi çoğunlukla meşe fıçıda olgunlaştırılmayan Chardonnay şaraplarının ana vatanıdır.
Şili'de Cabernet Sauvignon üzümü için önemli bir bölgedir.
Yeni Zelanda'da serin ve ılıman iklime sahip bu bölge Pinot Noir üzümü için uygun bir bölgedir.
Güney Afrika'da Mêthode Cap Classique etiketleme terimi, geleneksel yöntemle yapılan köpüklü şarapları belirtir.
Serin iklime sahip Champagne bölgesinde yetiştirilen şampanya yapımında kullanılan üç üzümden biridir.
Bourgogne'nın Côte d'Or bölgesinde yer alan Meursault AOC iyi kalite Chardonnay şaraplarıyla ünlüdür.
Güney Fransa'da Grenache üzümü için önemli bir bölgedir.
İtalya'nın orta-doğu bölgesindeki Abruzzo'da Montepulciano üzümü ile yapılan Montepulciano d'Abruzzo DOC etiketli şaraplarıyla bilinir.
Almanya'da Riesling üzümü için önemli bir bölgedir.
İspanya'da Garnacha üzümünün de kullanıldığı sek roze şaraplarıyla bilinen bölgedir.
Côte de Nuits bölgesinde yer alan Pinot Noir üzümü için önemli komünlerden biridir.
Etiketteki vintage (rekolte) terimi, üzümlerin hangi yılda toplandığını gösterir.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ