Kadehimize gelene kadar her biri ayrı ayrı emek isteyen şarap yapım aşamalarını okuduktan sonra kadehinizdeki şarabı tadarken ne kadar büyük bir özen ve emek olduğunu anımsayacaksınız.
Aşamalar aşağıdaki sıralama ile ilerler;
HASAT
SALKIM AYIRMA
EZME
PRESLEME
FERMANTASYON
OLGUNLAŞTIRMA
ŞİŞELEME
Şarap Yapımı: Hasat Nasıl Yapılır?
Beyaz şarap nasıl yapılır sorusunun ilk aşaması hasat.
Üzüm, ilkbaharda çiçek vermeye başlayıp; sonbahara doğru olgunlaşır.
Kaliteli bir şarap üretmenin en temel aşaması üzüm bağlarında başlar; çünkü şarap lezzetini öncelikle üzümün türü sonrasında uygulama aşamasında gösterilen özenden alır. Kaliteli bir şarabın en temel unsuru iyi bir bağdır.
Üzümler olgunlaştıkça asit oranları düşer ve şeker oranları artar. Üzümün sadece tat olarak olgunluğa ulaşması yeterli değildir, kabuktaki fenolojik olgunluğun tamamlandığından da emin olmalıdır.
Bağ bozumu, ülkemizinde yer aldığı kuzey yarım kürede Ağustos ve Ekim ayları arasında, güney yarım kürede ise Mart ve Nisan aylarında gerçekleşir. Üzümler makine ile veya yapılacak şarabın stiline uygun olarak elle toplanır ve kasalara yerleştirilir. Hasat genellikle güneş doğmadan önce tamamlanır.
Şarap yapımı: Salkım Ayırma Nasıl Yapılır?
Hasat tamamlandıktan sonra vakit kaybetmeden salkım ayırma işlemine geçilir çünkü üzümler bekledikçe üzerlerinde oluşacak mikroorganizmalar şarabın tadını ve kalitesini etkileyebilir.
Bağdan toplanan üzümler şaraphaneye getirilir, getirilen üzümler bir banta aktarılır. Bantın üzerinde yaprak, istenmeyen tane vb. elle ayıklanır.
Şarap Yapımı: Presleme Nasıl Yapılır?
Beyaz şarap yapımında kabuğa ihtiyaç duyulmaz. Bu sebepten beyaz şarap yaparken kabukla temas yoktur.
Presleme işlemi ile üzümler sıkıştırılır ve suyunun çıkarılır. Presleme yapıldıktan sonra üzüm suyu yani şıra doğruca ya paslanmaz çelik tanklara ya da meşe fıçıya aktarılır.
Şarap Yapımı: Fermentasyon Nasıl Yapılır?
Fermantasyon, mayanın sebep olduğu doğal bir reaksiyon yani bir süreçtir. Maya üzümün şırasındaki şekerle beslenir böylece alkol ve karbondioksit gazı ortaya çıkar.
Beyaz şaraplar, meyve aromalarını korumak için düşük sıcaklıkta fermente edilir.
Şarap Yapımı: Olgunlaştırma Nasıl Yapılır?
Fermentasyon işlemi bittiğinde yani maya şıranın içindeki şekeri bitirdiğinde paslanmaz çelik tanka veya meşe fıçıya alınıp dinlendirilir veya olgunlaştırılabilir.
Tüm bu aşamalardan özenle geçen beyaz şarap son işlem olarak şişelenir. Şişelere doldurulan şarap mantarlanır veya çevir aç kapak takılarak, etkiletlenir ve satışa hazır hale gelir.
Beyaz şarap nasıl yapılır sorusunun cevabını bu yazıda okudunuz. Ayrıca kırmızı şarap nasıl yapılır veya roze şarap nasıl yapılır yazımızı da okuyabilirsiniz.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ