İnsanların doymak ihtiyacının uzantısı demek yanlış olmayacaktır aşçılık mesleğine. Ev dışında yemek yiyen insanları doyurmak için yemek pişirmek ve bunun karşılığında da para kazanmak ile başlayan bu naif meslek, şu an dünyanın en prestijli, en havalı mesleği belki de.
Değişik malzemeleri, değişik pişirme tekniklerini kullanarak yenilecek sanat yapmak da aşçılık, buna günümüzdeki fine dining’i örnek olarak verebilirim, esnaf lokantasında her gün sıcacık ev yemeği yapmak da. Ve bence ikisi de aynı derecede önemli.
İkisinin de hitap ettiği müşteri topluluğu var. Bir tarafa günümüzü idame ettirmek için yediğimiz yemek, diğer tarafında ise yemek aracılığı ile alınacak bir deneyim bütünlüğü.
Hangisi hazırlayan aşçı olmak istiyorsunuz diye sorsam, çoğu el yemek sanatçısı, fine dining restoranı gösterecektir. Birçok aşçı için, mesleki tatminin en üst düzey olduğu platform bu. Rezervasyon ile başlayıp, restorandan ayrıldığınız ana kadar yaşadığınız zamanda hissettiğiniz, tüm duyularınıza hitap eden bu şöleni hazırlayan insan olmak…
Beyaz üniformanın ve aşçı kepinin yani toque blanche’ın, elde taşınan bıçak çantalarının cazibesine kapıldınız değil mi? Seksi. Kışkırtıcı. Havalı.
Kendinizi restoranda müşteriler tarafından alkışlanırken hayal ediyorsunuz. Herkes mutlu, rezervasyon defteri gelecek altı ay için dolu, basında sizden bahsetmeyen yok… Ne kadar büyüleyici!
Hepsi olabilir, ama peki bu başarı nasıl ede ediliyor? Ne kadar zamanda? Kolay mı? Siz de bir parçası olabilir misiniz?
Olursunuz tabii, eğer çok çalışırsanız, biraz da yeteneğiniz varsa, neden olmasın?
Nasıl olacak peki? Okul, mutfak, üniversite? Hepsi? Biri? Kaç senede? Siz de kendinize sormuyor musunuz bunu, eğer kafanıza koyduysanız eğer aşçılığı? En iyi aşçılar okullardan mı çıkıyor?
Teorik ve teknik kısmı eğitim ile çözebilirsiniz, diğer geri kalanı ise çalışmak, çalışmak ve çalışmak ile çözebilirsiniz. Deneyimle. Zamanla.
Peki okullar? Okul seçerken eğer Türkiye’de okuyacaksanız, hem Türkiye’de geçerli hem de dünyada geçerli akreditasyonları olmalarına dikkat etmeli. Yurtdışındaki işbirliği yaptığı kurumla sizin okulunuzu bitirdikten sonra çizeceğiniz yol ile uyuşuyor mu, eğitmenlerin mesleki tecrübeleri neler, size neler katabilirler…
4 yıllık lisans programlarından ilk akla gelenler, İstanbul’da Yeditepe Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi’nin Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programları.
Le Cordon Bleu İstanbul, Mutfak Sanatları Akademisi, Chef’s Table, USLA ise hem uluslararası akreditasyon alabileceğiniz hem de uzun- kısa sertifika programlarına katılabileceğiniz akademiler, okullar.
Yurtdışına gideyim derseniz, gene ilk aklıma gelenler; Institute Paul Bocuse, Culinary Institute of America, Kendall College of Culinary Arts, Johnson & Wales University gibi.
Aşçılık sizi terkedebilir, veya isz onu terkedebilirsiniz; vücudunuz kaldırmayabilir bu yoğun tempoyu, sinirleriniz kaldırmayabilir bu yoğun stresi, hayatınız, aileniz isyan edebilir, havlu atabilirsiniz. Eğer bu bir heves ise, geçici olacaktır. Mutfağa girmeden bilemezsiniz. Onun için size tavsiyem üniversiteyi pas geçmeyin.
Peki arka tarafı bu işlerin?
Hazır mısın; saatsiz, günsüz, oturmadan, yılmadan floresan lambanın altında, bazen kafanı bile kaldırmadan çalışmaya? Hazır mısın emir almaya? Ama annen bile sana emir vermez değil mi? Kim ki bu insanlar sana emir verecek? E ama sen iyi bir şef olmak istemiyor muydun?
Hazır mısın elinin, kolunun yanmasına, yağ sıçramasına, belinin, ayaklarının, dizlerinin ağrımasına… Hazır mısın o en çok gitmek istediğin konseri, filmi kaçırmaya, hazır mısın arkadaşlarının eğlendiği saatte çalışmaya, hazır mısın herkesin tatilinin senin iş günü olmasına? Hazır mısın her istediğinin olmamasına, hayatın senin dışında dönmesine, hazır mısın başka bir insanın hayatının bir parçası olmaya? O başka insan, senin şefin oluyor.
Peki okulu okudun, hemen şef mi olacaksın? Bir sürü paralar kazanacaksın? İstediğin saatlerde günlerde çalışacaksın? Pişirmek istediğin şeyleri pişireceksin? Medya peşinden koşacak? Ya da kendi restoranını açacaksın da, hemen sıra olacak kapında?
Evet, hazırım diyorsan, kolay gelsin o zaman!
Gastronomi dünyasında kendini şarap ve yüksek alkollü içkiler konusunda da geliştirmek istersen, hazırladığımız eğitim programlarını buradan inceleyebilirsin.
Yemek yazarı
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ