Eskiden bulunmayan bulunsa da genellikle belli bir gelir seviyesine ulaşmış olan kitlenin tercih ettiği bir içkiydi viski. Viskinin son dönemdeki tercih edilme atağını küçümsememek gerekiyor. Eskiden tek tük bulunabilen az tüketilen viski firmaların da bu sektöre yönelik çabasıyla günümüzün parlayan yıldızı oldu. Artık cinsine, ülkesine, bölgesine kadar ince eleyip sık dokuyan seçici bir viski sever camia var. Hal böyle olunca viskiyi “doğru tüketmek" diye de bir kültür oluşmaya başladı. Tabiki bu kişiden kişiye değişebilen bir tercih meselesi ama ben yinede olması gereken ve olmaması gerekenlerden bahsetmek istiyorum. O zaman buyurun “viski servisi" hakkındaki yazıma…
Bu konu hakkında gerek verdiğim eğitimler esnasında gerekse sosyal medya üzerinden bir çok soru alıyorum. Kadehe buz atalım mı? Atarsak kaç tane ?, Yoksa su mu ilave edelim ? Cevap evetse bu su ne kadar olmalı ? gibi…İlk başta yapılan bir kaç hatadan bahsetmek istiyorum. Toplum olarak sarılmaya öpüşmeye bayılıyoruz. Eve, ofise bir hastalık giriyor bakıyoruz çok kısa zamanda etrafımızdaki herkes hasta. Ağırlıklı sebebi bu yüzden diye düşünüyorum. Evet sıcak kanlı insanlarız ama bu maalesef bardak tutuşumuza da yansıyor. Avucunun içinde kadeh tutan çok fazla tüketiciye rastlıyorum. Vücud ısımız ortalama 36 derece , bu sıcaklıkla kadehe ne kadar fazla temas edersek servis sıcaklığına o kadar olumsuz etki bırakırız. Dikkat ederseniz viski kadehlerinin alt kısımları oldukça kalın böyle olmasının sebebi kadehi bu bölümden 2 yada alttan destekli 3 parmak ile tutmak için.
İkinci sıkıntılı konu buz konusundaki hata. Kulağıma çok geliyor “tek buzlu bir viski lütfen", “benim viskim 2 buzlu olsun" diye…Viskiye buz olacaksa bu buz kadehe zor sığacak kadar ki bence bu parça üzerinde biraz tırtıklar oluşturmak adına yaralanmalı veyahut buz iri taneli çok adette olmalı. Özünde şunu vurgulamaya çalışıyorum : Buzun görevi viskimizi soğutmak olmalı sulandırmak değil. Yoksa pişmiş aşa su katmaya benzer. Gelelim servis sıcaklığına; Avrupa oda sıcaklığını 18-19 derece olarak yaşıyor,biz ise 22 -24 derece olarak yaşıyoruz. İdeal viski içim sıcaklığı 16 derece civarında kabul ediliyor. Yani oda sıcaklığında içilmeyi bekleyen viskimizi soğutmamız gerekiyor. Bu sıcaklığa en ideal ve en kolay nasıl ulaşırız ? Viskimizi içmeden yaklaşık 15- 20 dakika kadar önce buzdolabına koymak çözüm olacaktır.
Viskinizi buzdolabında saklamayın yada buzdolabında unutmayın. Çok soğuk ortamda aromalar kristalleşir ve viskiniz lezzetsiz hale gelir. Oldu da uzun süre buzdolabında kaldı bu sefer tam tersi buzdolabından çıkartıktan sonra 15- 20 dakika kadar o da sıcaklığında bekletin. Aromalar tekrar eski haline gelecektir. Su ekleme mevzusuna da değinmek istiyorum. İskoç'un gül yaprağı üzerindeki çiğ damlası kadar eklenebilir dediği su viskinin birinci aroma dediğimiz aromanın patlamasına yardımcı oluyor. Özellikle dikey tadımlarda ve çok adetli tadımlarda bu yardımcıdan faydalanabilinir.
Son olarak bir tavsiye daha kadehinize viskiyi çok fazla koymamayı tercih edin .2 yada 3 Yudumda bitirebilecek kadar kadehe konulması hem servis sıcaklığı hemde aromaların kaybolmadan daha yoğun bir şekilde hissedilmesi açısından pozitif etki yaratacaktır. Umarım karşınıza her zaman damak zevkinize hitap eden lezzetli viskiler çıkar. Sevgilerimle…
Viski Mentor
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ