Ve geldik bu dizinin son yazısına, şarabın yeni dünyasına. Kıtaların keşfinden sonra şarap üretmeye başlayan ülkelere. Bu ülkelerde eski dünya ülkelerindeki gibi, apelasyon sistemi ve sınıflandırmalar yok. Herkes istediği bölgede, istediği üzümü yetiştirebilir ama yine de bu ülkelerdeki birçok bölge genellikle en iyi sonuç veren üzümleri yetiştiriyor tabii.
Arjantin: Güney Amerika’nın en önemli şarap üretim bölgesi Arjantin, aynı zamanda dünyanın en yüksek bağ alanlarından biri. En ünlü bölgesi Mendoza, en bilindik şarapları ise Malbec. Tabii koca Arjantin Mendoza’dan ve Malbec’ten ibaret değil. Mendoza’nın alt bölgeleri Maipu, Lujan de Cuyo ve Uco Valley’de üst seviye Malbec, Cabernet Sauvignon ve Pinot Noir gibi kırmızılar ile Torrontes ve Chardonnay’den üretilen beyazlar; en serin bölgelerden olan Patagonia’daki Neuquen’de Pinot Noir ve Sauvignon Blanc; San Juan’da Syrah, Malbec, Cabernet Sauvignon ve Bonarda’dan kırmızılar; La Rioja’da Torrontes ve Bonarda; Catamarca’da Torrontes ve Syrah; Tucuman’da Malbec; Salta’da ise Torrontes ve Malbec’ten üretilen şarapları tatmadan dönmemek lazım.
Şili: And dağları boyunca uzanan bu dar, uzun ülkedeki bağ alanları denize dik vadilerden oluşuyor. En kuzeyinde dünyanın en kuru çöllerinden Atacama, en güneyinde ise en soğuk bölgelerden Antarktika’yı barındıran bu ülke, yüksek rakımlı And dağları sebebiyle de filoksera (asma biti) hiç girememiş. Ülkeyi iklim tiplerine göre anlatmak çok daha kolay aslında. Dolayısıyla kıyı, iç ve And dağları olarak üçe ayırabiliriz. Kıyı bölgeler daha serin iklime sahip olan ve daha çok Chardonnay, Pinot Noir ve Sauvignon Blanc yetişen bölgelerken; iç bölgeler ılıman bir iklime sahiptir ve Cabernet Sauvignon, Merlot , Carmenere ve Carinena yetişen ; And Dağları bölgeleri ise sıcak iklime sahip ve Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc ve Carmenere yetişen bölgelerdir. Birkaç önemli vadiyi belirtmek gerekirse Elqui, Limari, Maipo, Aconcagua, Casablanca , Colchagua, Itata ve Bio-Bio’yu sayabiliriz.
Güney Afrika: Yaklaşık 250.000 dönüm bağ alanı ve sıvak iklimiyle meyve bombası beyazlar ve tam gövdeli kırmızılar ülkesi Güney Afrika! Ülkenin güney batısında şarap üretimi var sadece. Şarap turizmi konusunda son derece ileri olan Güney Afrika’nın en bilinen üzümü ise bir çaprazlama üzüm olan Pinotage (Pinot Noir x Cinsault). Pinotage dışında Cabernet Sauvignon ve Shiraz’dan üst düzey kırmızılar ve Chenin Blanc, Sauvignon Blanc ve Chardonnay’den olağaüstü meyvemsi beyaz şaraplar üretiyorlar. En önemli şarap bölgeleri ise Stellenbosch, Walker Bay, Elgin, Paarl ve Swartland. Ayrıca Cape Town yakınlarındaki Constantia’da tatlı şaraplar ve geleneksel metodla üretilen köpüren şaraplar Cap Classique de atlanmamalı!
Avustralya: 2005’te Dünya’nın en büyük 6. şarap üreticisi olan Avustralya 376.000 dönüm bağ alanına sahiptir. Temel olarak Batı Avustralya ve Güney Doğu Avustralya olmak üzere 2 bölgeye ayrılır. Özellikle Shiraz üzümünden üretilen şaraplarıyla ünlüdür. Neredeyse Avustralya’nın tamamında üretilir. Ama en önemli bölgeler Barossa, McLaren ve Hunter vadileridir. Ayrıca bölgelere göre en önemli şarapları sıralamak gerekirse; Margaret River ve Coonawarra’nın Cabernet Sauvignon’ları, Tazmanya ve Yarra Vadisi’nin Pinot Noir’ları, Eden ve Clare Vadileri’nin Riesling’leri, Margaret River, Yarra Vadisi, Adelaide Hills’in Chardonnay’leri, Hunter Vadisi’nin hem sek hem de asil küften etkilenmiş üzümlerle yapılan tatlı şarapları (Botrytis Semillon) ve özellikle Tazmanya köpüren şarapları tadılmaya, bölgeleri görülmeye değer.
Yeni Zelanda: Haritaya baktığınızda dünyanın en yalnız ülkesi gibi görünen Yeni Zelanda kuzey ve güney adalardan oluşuyor. Serin iklime sahip olan ülke, en büyük ününü çok aromatik Sauvignon Blanc’ları ile yapmıştır. Yaklaşık 220.000 dönüm bağ alanı vardır. Bölgelere göre en önemli şarapları şöyle sıralayabiliriz aslında: Marlborough, Nelson, Hawke’s Bay’in Sauvignon Blanc’ları; Central Otago, Wairarapa ve Marlborogh’nun Pinot Noir’ları ; Hawke’s Bay, Gisborne ve Marlborough’nun Chardonnay’leri; Gisborne, Canterbury ve Nelson’ın Pinot Gris’leri; Nelson, Central Otago, Marlborough’nun Riesling’leri ; Hawke’s Bay, Northland ve Auckland’in Bordeaux Blend’leri. Bunlar dışında yine Chardonnay ve Pinot Noir’dan geleneksel metodla üretile köpüren şarapları da kayda değerdir.
A.B.D: 9.834.000 km2 yüz ölçümüne sahip olan Amerika, bu büyük hacme göre nispeten küçük bağ alanına sahip. Temel olarak California (ılıman/sıcak iklim), Kuzeybatı Amerika(Ilıman/serin iklim) ve Kuzeydoğu Amerika (serin iklim) olmak üzere 3 bölgeye ayrılan Amerika’nın toplam bağ alanı 564.000 dönüm. Bu 3 bölge AVA olarak adlandırılan alt bölgelere ayrılıyor. Açılımı American Viticultural Area olan bu alt bölgeler 200’den fazla. 1920-1933 yılları arasındaki alkol yasağı ile, şarap üertimi büyük sekteye uğramış. En önemli üzümlere ve AVA’lara bakacak olursak: Kuzaybatı Amerika’da Oregon ve Willamette Valley üst düzey Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay ve Riesling üretirken, daha iç kesimdeki Washington (DC değilJ) Bordeaux Blend, Riesling ve Syrah’ları ile ünlü. Kuzeydoğu Amerika’da ise özellikle Finger Lakes, Michigan ve Erie gölü civarında Riesling, Pinot Gris ve Riesling en fazla yetiştirilen üzümler. Veeee Amerika’nın en,en önemli şarap bölgesi California’ya gelirsek; Sonoma ve Los Carneros’un Chardonnay ve Pinot Noir’ları; Napa, Alexander, Oakville ve Rutherford’un Cabernet Sauvignon ve Merlot’ları; ve tabii California deyince akla ilk gelen üzüm olan Zinfandel, neredeyse bölgenin tamamında yetiştirilmektedir. Özellikle Napa, Sonoma, Paso Robles ve Sierra Foothills en önemli AVA’lardır.
Ne bölgeler, ne üzümler bu 5 sayılık dizide olduğu kadar değil. Gezin,okuyun, görün, tadın bol bol!!
Cheers!!
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ