Geçtiğimiz ay bir şarap rehberi çıkarmak adına oldukça kolay bölgelerden başladık. Daha zor ama popüler olan Fransa, İtalya ve İspanya’yı ise sizlere özetlemeye çalışacağım. Çalışacağım diyorum çünkü bayağı derin bölgeler aslında. Ama dediğim gibi bu seride benim yapmaya çalıştığım şey, basit mini bir rehber hazırlamak.
Şarap üretim miktarı ve bağ bölgesi olarak bu 3 ülke he zaman listenin ilk 5’inde yer alır. Ve tabii şarap severlerin kadehlerinde de. Yalnız şarap etiketlerinde üzüm adı yazdığını pek göremezsiniz. Bölge adları yazar çoğunlukla. Son yıllarda neyse ki arka etiketlere yazıyorlar, önceden çalışmak zorunda değiliz.
O zaman başlayalım lafı fazla uzatmadan. Bu ay konumuz Fransa;
Bordeaux: Kırmızı, beyaz, roze, köpüren ve tatlı yani hemen hemen her çeşit şarap üretilir. Ama Bordeaux, adını bir renge verdiği gibi, en çok kırmızılarıyla ünlüdür. Şarabın rengi ne olursa olsun, bu bölgede şaraplar genellikle kupajdır (yani 2 veya daha fazla üzüm çeşidiyle üretilir) Bordeaux kırmızıları Cabernet Sauvignon, Merlot ve Cabernet Franc, beyazları ise tatlı ya da sek farketmez Sauvignon Blanc, Semillion kupajıdır. Dolayısıyla Bordeaux için kaçırmayın diyeceğimiz isimler bölge isimleri olacak. Kırmızı için Pauillac, Margaux, Saint Emilion, Pomerol, Saint Julien ve Saint Estephe. Beyaz için ise Pessac Leognan ve Graves diyebiliriz. Tatlıda ise tabii ki Sauternes ve Barsac mutlaka tadılmalı dediğimiz bölgelerden.
Bourgogne (Burgonya) : Burgonya’da beyazlar her zaman Chardonnay, kırmızılar her zaman Pinot Noir. (Beaujolais hariç; orada sadece Gamay üzümlerinden üretilen kırmızılar var.) Yani burada bölge, teruar herşeyden önemli. Şaraplar arasındaki tüm farkı teruar özellikleriyle ortaya koyuyorlar. Genellikle en iyi bağlar etkitlerde Grand Cru ve Premier Cru olarak belirtilir. Tabii bunlar daha pahalıca şaraplar. Beyaz bölgelerinden Chablis, Pouilly Fuissée, Puligny Montrachet, Meursault, Chassagne- Montrachet, kırmızıda ise Nuits-Saint-Georges, Gevrey Chambertin, Vosne Romanée, Aloxe Corton, Vougeot en önemli bölgeler
Alsace: Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris ve Muscat’dan üretilmiş beyaz şaraplar imzasıdır Alsace’ın. Bu üzümlerden üretilen oldukça farklı şarapları vardır. Etikette Vendange Tardive (geç hasat), Selection des grains nobles (asil küften etkilenmiş tatlı şaraplar), Grand Cru (üst düzey bağları tanımlayan terim), Vielles Vignes (eski bağlar) terimlerine göre şarap seçmeniz gerekir. Bir de Cremant d’alsace adlı köpüren şarapları da tadılmalı
Rhone: Rhone deyince aklımıza Syrah geliyor ama öncelikle bu bölgeyi Kuzey ve Güney olarak ikiye ayırmak lazım. Kuzey Rhone kırmızı şarapta sadece Syrah (Shiraz) kullanırken, Güney Rhone Syrah ve Grenache kupajlarını benimsemiştir. Kuzey Rhone’un Hermitage, Crozes Hermitage, Cote Rotie, Güney Rhone’un ise Chateauneuf-du-Pape(13 üzümün kupajı) ve Cotes du Rhone (Syrah-Grenache) şarapları ünlüdür. Bölgede en ünlü beyaz Kuzey Rhone’da Condrieu bölgesinin Viognier’den üretilen beyazıdır. En ünlü rozeleri ise Güney Rhone’daki Tavel’den gelir.
Loire: Daha çok Sauvignon Blanc’dan üretine şarapları ile meşhur olsa da, aslında farklı stilde birçok şarap var. Loire Paris aristokrasinin yazlık saraylarının olduğu, yani bolca şaşaalı şatonun olduğu bir bölge. Beyazda Sauvignon Blanc’dan üretilen Sancerre, Pouilly Fumé, Menetou-Salon, Chenin Blanc’dan üretilen Vouvray (sekten tatlıya kadar farklı stillerde karşınıza çıkar), Anjou ve Saumur , Atlantik kıyısında Melon Blanc’dan üretilen Muscadet , kırmızıda ise Pinot Noir’dan üretilen Sancerre ve Menetou Salon, Cabernet Franc’dan Chinon, Bourgueil , Saumur ve Anjou önde gelen bölge şaraplardır. Ayrıca Anjou’nun Cabernet Franc’dan üretilen Rosé d’Anjou’su , Coteaux Layon’un Chenin Blanc’dan üretilen tatlı şarabı, Saumur’un Chenin Blanc’dan üretilen Cremant de Saumur’u de kaçırılmaması gereken şaraplar.
Champagne: Tabii ki Şampanya!! Evet bu bölgede sadece doğal köpüren bir şarap olan şampanya var. Evet her köpürene şampanya demiyoruz. Sadece bu bölgede doğal köpüren şarap metoduyla üretiliyorsa şampanya alıyor. Pinot Noir, Meunie ve Chardonnay üzümlerinden üretilen şampanyalar oldukça zahmetli ve özel şaraplardır. (detay için doğru bir yazı değil buJ) Stilini anlatana etiket terimlerini anlatmak en doğrusu; Vintage (üzerinde üretildiği yılın tarihi yazan, tek bir yıla ait şaraplar), Non-Vintage (üzerinde üretildiği yılın tarihi olmayan, birden fazla yılın şarabı karıştırılaran şaraplar), Rosé ( diğer roze şaraplarda uygulanmayan bir metodla, yani beyaz ve roze şarapları karıştırarak üretilir), Blanc de Blancs (%100 Chardonnay üzümünden ), Blanc de Noirs ( Pinot Noir ve Meunier üzümünden), Prestige Cuvée ( şampanya evinin ürettiği en üst şarabı anlatır)
Güney Fransa: Çiçekleriyle, lavantalarıyla, meyve, sebzeleri, dağ köyleri, plajlarıyla ünlü bu bölgede tabii ki şaraplarda var. Rozenin en ünlü bölgesi Provence’da Grenache’tan üretilen şık şişeli rozeler inanılmaz cezbedici (Dünyaya Brigitte Bardot adını duyurmuştur bu rozelerin). Languedoc- Roussillon, Minervois ve Fitou’da Carignan, Grenache, Syrah ve Cinsault’dan, Bandol’un Mourvedre’den üretilen kırmızıları tatmadan dönülmeyeceklerden.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ