Rakının klasik döneminde sadece rakı içmek üzere tasarlanmış kadehler üretilmişti. Gelişen teknolojinin rakıyı soğuk içme imkânı sunmasıyla daha küçük kadehlerden içine buz atılabilen bardaklara geçilmiştir.
Rakı içilen çay bardağına halk arasında çerkes kadehi adı verilmiştir.
Bülbül çanağı kadehinin bir çeşididir. Aralarındaki fark, bülbül ağzı kadehinin yayvanca ve ayaklı olmasıdır.
Dudak payı hariç 4 cl hacminde küçük ayaksız kadehtir. Bülbül çanağı tabiri aynı zamanda küçük kâse ve bardak anlamına da gelir.
Kaynak: Rakı Gastronomisi, sf.131 Overteam Yayınları
Leylekboynu veya tiryaki adıyla da bilinen, 9-10 cl hacminde altı kesik konik biçiminde, dibi ağzına göre daha darca olan, rakı folklorunun simgesi haline gelmiş geleneksel kadehtir. Dibi dar olduğundan dolayı karlıkların içine çivi gibi saplanıp oturması ile bilinir.
Eski meyhanelerde yaygınlıkla kullanılan bâde kadehine biçiminden dolayı verilen ad; dibe doğru daralan, bu yüzden karlıklara rahatça saplanan rakı kadehi.
Özellikle rakı içmek için kullanılan, dudak payı hariç 4 cl hacminde kadehtir. Genellikle kristal olur ve kadehin kenarına çiçek desenleri yapılır.
Yudumluk rakı veya likör ikram edilen, soğuk kesme camdan yapılan 4 cl hacminde küçük kadehtir. Hacmen bâde kadehinin yarısıdır. Genellikle tektekçilerin kullandığı aynı hacimdeki tek kadeh biçimindedir.
Yaklaşık 3 cl hacminde, genellikle madeni olan tek yudumluk kadehtir.
Rakının modern döneminde soğutma teknolojilerinin gelişmesi önemli bir rol oynar. Buzdolabının yaygınlaşması, evlere kadar girmesi, buzun kolay erişilebilir hale gelmesiyle birlikte rakı içme pratiği de değişti. Eskiden limonata bardağı olarak bilinen 18 cl hacimli silindir biçiminde uzun cam bardak rakı kadehi olarak anılmaya başlamıştır.
Kaynak: Rakı Gastronomisi, sf.457 Overteam Yayınları
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ