Paylaş :

GAULT&MILLAU REHBERİ

GAULT&MILLAU REHBERİ

1960'ların başında, Paris-Presse gazetesinde tanınmış bir gazeteci olan Henri Gault,  "‘Week-end get aways-Hafta sonu kaçamakları" adlı haftalık bir köşe yazısının sorumlusu olur. Baş editör Christian Millau, sonradan en sevdiği gastronomi arkadaşı olacak Henri Gault’un yazdığı haftalık maceraları gözden geçirecekti. Üslup genellikle cesurdu ve hemen başarılı oldu. O zamanlar Julliard'ın edebiyat direktörü olan Christian Bourgois'in aklına, başkentteki restoranların yanı sıra butikleri, zanaatkârları da tanıtacak, modern bir habercilik tarzında yazılmış, gastronomiye yeni bir bakış açısı getiren bir rehber fikri geldi. Şarap satıcıları, butik oteller ve mini mola yerleri.. On yılın sonunda ikili, ‘Nouveau Guide’ adında ulusal bir dergi çıkarma ve bağımsız olarak ilerleme kararı alır. Bugün hepimizin bildiği bir başarı öyküsü başlar, Guide Jaune (Sarı Kılavuz).

Bu sene 17. Ülke olarak Türkiye’yi de bünyesine katan Gault & Millau, gastronomi alanında en çok bilinen ve takdir edilen iki rehberden biridir.

1972 yılı, gastronomi dünyasına damgasını vuran Gault&Millau rehberinin Fransa için ilk kez ortaya çıkış tarihidir. Henri Gault ve Christian Millau bağımsızlıklarını koruyarak diğer eleştirmenleri ve yorumcuları dikkate almaz, yemeklerinin ve kaliteli restoranlarının parasını öderlerdi. Değerlendirmelerinde çevrenin zenginliğine ya da tabak takımı değil, şeflerin ortaya koyduğu lezzet, sunumlar ve hayal gücü ön plandaydı. Yıllar geçtikçe okuyucular onlar aracılığıyla yeni yetenekleri tanımaya başladılar. Alain Senderens, Alain Ducasse, Joël Robuchon, Guy Savoy, Marc Veyrat, Pierre Gagnaire, Michel Rostang gibi isimleri keşfettiler.. Gault&Millau'nun yeni yetenekleri ortaya çıkarmaya yönelik öncü çabaları Fransız gastronomi sahnesini şok etti ve yeni bir hayat yolunun icat edilmesine katkıda bulundu.

1973 senesinde "Nouvelle Cuisine - Yeni Mutfak" doğdu. Bir makale manifestosu ile bu ifadeyi iki gazeteci icat ettiyse de, kuralları yıkmak için harekete geçenler aslında şeflerin kendileri oldular. 30 - 40 yaşları arasındaki genç şefler gastronomi dünyasını modernleştirmek ve müşterilerin yeni isteklerini karşılamak istiyorlardı. 1973'te yayınlanan makalede Henri Gault ve Christian Millau "yeni mutfağın" 10 emrini tanımlayarak yeni gastronominin sınırlarını çizdiler.

"Yeni Mutfağın" 10 emri

1. Aşırı pişirmeyin

2. Sadece kaliteli ve taze ürünler kullanacaksınız

3. Menünüzü basitleştireceksiniz

4. Kararlı bir şekilde modernist olmayacaksınız

5. Yeni tekniklerden öğrenmeye çalışacaksınız

6. Marine etmekten, eskitmekten, fermente etmekten vb. kaçınacaksınız.

7. Zengin sosları ortadan kaldıracaksınız.

8. Beslenmeyi göz ardı etmeyeceksiniz

9. Sunumlarınızda sahtelik yapmayacaksınız

10. Yaratıcı olacaksınız

Eylül 1978 hasat döneminde Christian Millau, Fransız şaraplarını tanıtmak için gastronomi köşe yazarlarını bir bağa getirdi. Dergiler özel baskı yayınladı ve bu  standart bir çalışma modeli haline geldi. O zamandan beri tüm lifestyle ve haber dergilerinin özel baskıları var.

Özel dergi basımlarının başarısının ardından 1984 senesinde ikili, büyük bir adım attı ve 'Fransa'nın şarap rehberi' adlı bir şarap rehberi başlattı. 1. pratik kılavuz: Doğrudan bağdan seçilen 1.500 şarap ve bunların maddi değerini kapsıyordu. 600 sayfa uzunluğunda ve 89 franka satıldı..

Gault ve Millau 1986 senesinde yollarını ayırdıktan sonra Christian Millau uzun yıllar boyunca rehberin kontrolünü elinde tutmaya devam etti.

Gault & Millau Türkiye 2024 Rehberi’de yer alan ödüllerin başlıcaları şu şekilde:

4 TOQUES 

PRESTIGIOUS TABLES 

TURK Fatih Tutak – Fatih Tutak – 17.5/20 

Neolokal – Maksut Aşkar – 17/20 

3 TOQUES 

EXCELLENT TABLES 

AQUA – Görkem Özkan – 15/20 

Arkestra – Cenk Debensason – 15.5/20 

Casa Lavanda – Emre Şen – 15.5/20  

Mikla – Cihan Çetinkaya  – 16/20 

Nicole – Serkan Aksoy – 15/20 

Sankai by Nagaya – Yoshizumi Nagaya – 15.5/20 

OD Urla – Osman Sezener – 16/20 

Teruar Urla – Osman Serdaroğlu – 15.5/20 

Vino Locale – Ozan Kumbasar – 15.5/20 

2 TOQUES 

CHEF’S TABLES 

7 Mehmet – Mehmet Akdağ – 13/20 

Alaf – Murat Deniz Temel – 14/20 

Aman da Bravo – İnanç Çelengil – 14.5/20  

Araka – Zeynep Pınar Taşdemir – 14.2/20 

Chalet – Soner Kesgin – 13/20 

Lokanta by Divan – Volkan Arık -13.5/20   

Gallada – Özgür Taylan – 13/20 

Sunset Grill & Bar – Fabrice Canelle – 13.5/20 

Tuğra Restaurant – Emre İnanır – 14/20 

Yeni Lokanta – Civan Er – 13/20 

Narımor Urla – Atilla Heilbronn – 14/20 

Kitchen Bodrum – Osman Sezener – 14/20 

Maça Kızı – Ali Ronay – 14.5/20 

Sakhalin Bodrum – Vladimir Mukhin – 14/20  

Nahita – Ömür Akkor – 13/20 

Reserved Restaurant – Orhan Korkmaz – 13/20  

1 TOQUE 

GOURMAND TABLES  

TRADITIONAL CUISINE 

Parlak Restaurant – Güray Parlak – 11/20 

Zaruri Meyhane – Mustafa Kemal Ayanoğlu – 11/20 

Aslanboğa Kokoreç – Erdal Aslanboğa – 11/20 

Mutfak Sanatları Merkezi – Doğa Çitçi -12/20 

İmam Çağdaş – Burhan Çağdaş 12.5/20 

Hışvahan – Mine Özmen -11.5/20 

Adana Ocakbaşı Pangaltı – Gürkan Ezer  – 11/20 

Agora Meyhanesi – Şaban Karataş  – 11/20 

Aheste Pera – Didem Çetin – 11.5/20 

Akbabalı Meyhane – Rıza Belenkaya -11/20 

Ali Ocakbaşı – Engin Levent – 11/20 

Asmalı Cavit – Cavit Saatçi – 11/20 

Beyti – Beyti Güler – 12.5/20 

Borsa Restaurant – Şenel Çin – 12.5/20  

BİZ İstanbul – Mesut Uysal – 12.5/20  

Buselik Tünel – Mihta Yıldırımtaş – 12.5/20  

Çiya Sofrası – Musa Dağdeviren – 11/20  

Deraliye Ottoman Cuisine Restaurant – Necati Yılmaz – 11/20  

Develi Samatya – Nuri Develi – 11.5/20  

Bayramoğlu Döner – Halim Arslan – 11/20  

Giritli – Ayşe Şensılay – 11/20  

Hacı Abdullah Lokantası – Abdullah Korun, H.Fahri Gündüz, H.Mehmet Gülen ve                                                                H.Rasim Akçan – 11/20 

Hamdi Restoran Eminönü – Kerim Özevin – 11.5/20  

Hünkâr Lokantası – Feridun Ügümü – 12.5/20  

IL Cortile İstanbul – Nihat Sancar – 11/20  

Karaköy Lokantası – Uğur Erbaş – 12/20  

Kanaat Lokantası – Abdullah Tayan – 11.5/20  

Kör Agop – Muammer Temiz – 11/20  

Liman İstanbul – Murat Alan – 11.5/20  

Mahir Restoran – Mahir Nazlıcan – 12/20  

Lokanta 1741 – Durukan Özgen – 12/20  

Madam Despina – Ali Tekin – 11/20  

Matbah – Kadir Yılmaz – 11/20  

Mükellef Karaköy – Arda Türkmen – 11.5/20  

Nazende Cadde – Uluç Sakarya – 12.5/20  

Pandeli – Abdullah Sevim – 12/20  

SADE Beş Denizler – Deniz Şahin – 12/20  

Seraf Restaurant – Sinem Özler – 12/20  

Sıralı Kebap Etiler – Murat Sıralı – 11/20  

Sofyalı 9 – Aydın Yıldırım – 11/20  

Tatbak – Mehmet Akçan – 11/20  

Tershane Karaköy – Vedat Başaran – 12/20  

Yanyalı Fehmi – Ergin Sönmezler – 12/20  

Zübeyir Ocakbaşı Taksim – Zübeyir Ertaş – 12/20  

Kaşıbeyaz Florya – Ahmet Kaşıbeyaz – 11/20  

Beğendik Abi – Hikmet Kaygusuzer – 12/20  

Söğüşçüm Çeşme – Ersin İnceoğlu – 11/20  

Kısmet – Barış Erdem – 11/20  

1 TOQUE 

GOURMAND TABLE  

SEAFOOD 

Arma Restaurant – Raif Kahraman – 11/20  

Lara Balık – Levent Şenol – 11/20  

Bottarga Restaurant – Cengiz Taner – 11/20  

Bay Nihat – Volkan Bekit – 11/20  

Yalova Restaurant – Emrah Aktaş – 11.5/20  

Arnavutköy Balıkçısı – Mahmut Cansever – 11.5/20  

Azur – Rıdvan Külçek – 12/20  

Yüksel Balık – Olgun Keleş – 12/20  

Balıkçı Kahraman – Kahraman Altun – 12/20  

Bebek Balıkçısı – Zeynep Petek Dursun – 11.5/20  

Calipso Fish Restaurant – Ziya Kaçar & Veli Şahin – 11.5/20  

Del Mare – Serkan Pakkan – 11/20 

Kıyı Balık – Yorgi Sabuncu – 12.5/20  

Lacivert – Rüştü Öztürk – 11/20  

Park Fora – Musa Değirmenci – 11.5/20  

Suna’nın Yeri – Zafer Koç – 11/20  

Uskumru Restaurant – Burak Kılıç – 11/20  

Villa Bosphorus – Şener Ayaksız – 11/20  

Horasan Balık – Ahmet Horasan – 12/20  

Deniz Restaurant – Şenol Öztürk– 11/20  

Mimoza – Fikret Alphan – 11.5/20  

Eski Yer – Erkan Özçelik – 11/20  

Sait – Hikmet Hasçelik – 11.5/20  

Memedof – Mehmet Çuhadar – 11.5/20  

Orfoz – Çağrı Bozçağa & Çağlar Bozçağa – 12/20  

Manzara Restaurant Söğüt – Alı Işık– 12/20  

1 TOQUE 

GOURMAND TABLE  

MODERN CUISINE  

Ayna – Nihal Sayın & Ezgi Güven – 11/20  

Caeli – Celal Gürkan Yılmaz – 11/20  

Aşeka – Ömer Akosman – 11/20  

Atölye Restaurant –  Zafer Aydemir – 11.5/20  

Backyard – Oğuzhan Sözkesen – 11/20  

Avlu – Özgür Üstün – 12.5/20  

Banko Burger – Bora Bozankaya – 11/20  

Basta Neo Bistro – 12/20  

Batard – Cihan Kıpçak – 11/20  

Beymen Brasserie – Bayram Akçay – 11/20  

Cantinery – Ertruğul Halal – 11.5/20  

Cipriani – Stefano Mason – 12/20  

Feriye – Birkan Erköylü – 11.5/20  

Gram Restaurant – Didem Şenol – 11/20  

Günaydın Etiler – Cüneyt Asan – 11.5/20  

Karaköy Gümrük Restoran – Ahmet Erdoğan – 11/20  

Masa – Yılmaz Çelik – 11/20  

MSA’nın Restoranı – Sitare Baras – 11/20  

Mürver Restaurant – Mevlüt Özkaya – 12.5/20  

MYK Restoran – Mehmet Yalçınkaya – 12/20  

Octo – Murat Taşdemir – 11.5/20  

Okra İstanbul – Hüseyin Ceylan – 11./20  

Parlé – Sadık Ilgaz – 11.2/20  

Petra Gayrettepe – İpek Mutlu – 11/20  

Ruby İstanbul – Ertan Özturan – 11/20  

Smelt & Co – Sinan Bakkaloğlu & Samet Güneş – 11.5/20  

St. Regis Brasserie – Şevket Cihan – 11/20  

Bronco – İsmet Saz– 11/20  

The Red Balloon – Ulaş Durmaz – 11.5/20  

29 – Erol Aytürk – 11.5/20  

Vogue – Musa Ay – 11.5/20  

Zula – Cihan Kıpçak – 11/20  

Balmumu Dükkan Lokanta – Ahmet Güzelyağdöken – 11.5/20  

Scappi – Erkan Özdemir – 11/20  

Hiç Lokanta – Ekin Can Kün – 11/20  

Eşlikçi Narlıdere – Can Doğan – 11/20  

Gia Urla – Serkan Çakır – 11/20  

Gula Urla – Cemal Yıldırım – 11/20  

Kürkçü Dükkanı – Gökhan Başeğmez – 11/20  

İsabey Bağevi Restaurant – Uşar Alibey – 11/20  

Manej – Aylin Güvenen Aydemir & Yaşar Güvenen – 11/20  

Hus Wines – Doğukan Buyruk – 11/20  

Buka Fethiye – Tacan Oruç – 11/20  

Dereköy Lokantası – Zişan Altıncaba – 11/20  

Naru – Anıl Karaduman – 12/20  

Tuti – Hakan Süven – 11.5/20  

The Galliard Cove House – Muharrem Tenekeci & Ahmet Uras – 11/20  

Lucca by the Sea – Hüseyin Kılıç & Tuncay Uçar – 12/20  

Revithia – Duran Özdemir – 11/20  

Lil’a Restaurant – Saygın Sesli – 11/20  

1 TOQUE 

GOURMAND TABLE  

INTERNATIONAL CUISINE 

Asil – Fadi Hamzeh – 11/20  

Asmani – Mesut Yıldırım – 11/20  

Seraser – Özgür Tankut – 11/20  

Nemo – Jose Lino– 11.5/20  

16 Roof – Taha Emrah Özçelik – 11.5/20  

360 İstanbul – Mike Norman – 11/20  

AIDA Vino e Cucina – Valentino Salvi – 11/20  

Antica Locanda – Gian Carlo Talerico – 12/20  

Banyan – Fikret Demirağ – 11/20  

Baylan Restaurant – Tim Briggs – 11/20  

Akira Back – Sungmo Lee – 11/20  

Cecconi’s – Özgür Önol – 11/20  

Çok Çok Pera – Nutjarin Plasri – 12/20  

Çok Çok Thai – Nutjarin Plasri – 11/20  

Da Mario – Hasan Şahin – 12.5/20  

Dragon Restaurant Hilton – Ergün Yücebıyık – 12.5/20  

Filo D’Olio – Danilo Zanna – 11/20  

Gina Kanyon – Sadi Dursun – 11.5/20  

İnari Piku – Korhan Gülsoy – 11.5/20  

İsokyo – Şafak Erten – 11/20  

Morini – İskender Erocak – 11.5/20  

Maromi by Divan Kalamış – Kenji Kume – 11/20  

Madhu’s – Yüksel Yılmaz – 11/20  

Nappo – Özgür Kılınçlar – 11/20  

Nobu İstanbul – Celestin Gaty – 11.5/20  

Novikov İstanbul – Marti Pineda – 11.5/20  

Paper Moon – Giuseppe Pressani – 12.5/20  

ROKA İstanbul – Suna Hakyemez – 12/20  

Shang Palace – Cheng Lu – 11/20  

Spago İstanbul – Deniz Otuk – 11/20  

Sushi Manga – Erdi Öztürk – 11/20  

Terrazza Italia – Claudio Chinali – 12/20  

Toro Latin Gastro Bar – Murat Kalkandelen – 11/20  

Trattoria La Scarpetta – Ömer Büber – 11/20  

TAS Ramen – Caner Demiray – 11/20  

Zuma – Emrah Orak – 12/20  

Roku Sushi Omakase – Barlas Günebak – 11/20  

Hakkasan – Andrew Yeo – 12.5/20  

Zaferan Cappadocia – Ödül Aygün – 11/20  

1 TOQUE 

GOURMAND TABLE  

CHEF RESTAURANT 

Alma – Andrea Angelidu – 11/20  

Seasons Restaurant by Mutlu Şevket Yılmaz – Mutlu Şevket Yılmaz – 11.5/20  

Chayote – Tuncay Gülcü – 11/20  

Capra Çukurbağ – Serra Beklen – 11/20  

Çiy – Damla Uğurtaş – 11/20  

7 MILA – Tayfun Genç – 11/20  

Aila Restaurant – Kemal Can Yurttaş – 11/20  

Apartıman – Burçak Kazdal – 11/20  

Cuma – Aydın İlçe – 11/20  

Efendy – Somer Sivrioğlu – 12.5/20  

Fauna – Emrah Coşkun – 12.5/20  

Galeyan Restaurant – Yunus Emre Akkor – 11.5/20  

Hodan – Çiğdem Seferoğlu – 12/20  

Lokanta Göktürk – Muhsin Göktürk – 11/20  

Muutto Anatolian Tapas Bar – Umut Karakuş – 11/20  

Ocak – Ömer Bozyap – 11/20  

Şans Restaurant – Rudolf G.P.M. Van Nunen – 12/20  

Topaz – Tevfik Alparslan – 12/20  

Amavi – Ahmet Can Aras – 11.5/20  

ENT Restaurant – Yoldaş Sönmez – 12/20  

Sia Eli Restaurant – Tolgar Mireli – 12/20  

Tuzz Bodrum – Nilay Lale – 12/20  

1 TOQUE 

GOURMAND TABLE  

BAR  

Ernest’s Bar – Fatih Akerdem – 11.5/20  

Fahri Konsolos – Burak Ayaz – 11.5/20  

Frankie – Aykut Doğanok – 11/20  

Foxy – Ramazan Kurt – 11/20  

Mathilda’s Coctail Bar – Vedat Akar – 11.5/20  

Mikla Bar – İsmail Orhan – 11/20  

Olden 1772 – Aykut Can Akın – 11.5/20  

The Townhouse – Kerem Canatar – 12.5/20  

Topside Bar – Gökhan Herkiloğlu – 11.5/20  

Alexandra Cocktail Bar – Talat Aslan – 11/20  

ÖZEL ÖDÜLLER 

Onur Ödülleri 

Tuğrul Şavkay anısına Esen Şavkay 

Beyti Güler – Beyti Kurucusu 

Feridun Ügümü – Hünkar Lokantası Kurucusu 

Yorgi Sabuncu – Kıyı Balık Kurucusu 

Abdullah Korun – Haci Abdullah Kurucu 

Niyazi Çapraz – Pasta Şefi 

Arif Develi – Develi Kurucusu 

Metin Fadıllıoğlu – Şamdan, Liman Lokantası, Hanedan & Beymen Brasserie Kurucusu  

Celal Çapa – Şamdan Kurucusu 

Fatih Akerdem – Ernest’s Bar, Bar Master 

Gastronomi Yazarı Ödülleri 

Ahmet Örs 

Mehmet Yaşin 

Türk Osmanlı Araştırmacısı Şefi Ödülü 

Vedat Başaran – Tershane Karaköy 

En İyi Geleneksel Lokanta Ödülü 

Burhan Çağdaş – İmam Çağdaş 

En İyi Deniz Restoranı Ödülü 

Ahmet Horasan – Horasan Balık 

En İyi Street Food Ödülü 

Cihan Kıpçak – Zula 

Yılın En İyi Şehir Oteli Food & Beverage Başarı Ödülü 

Uğur Talayhan – Swissôtel the Bosphorus, Istanbul 

Yılın En İyi Resort Oteli Food & Beverage Başarı Ödülü 

Binnaz Uludağ Yiş – D Maris Bay 

En İyi Resort Otel Şefi 

Sami Kahrıman – Maxx Royal Golf Belek Resort 

En İyi Mixology Mekanı Ödülü 

Kerem Canatar – The Townhouse 

En İyi Bar Ödülü 

Özhan Zengin – Lucca 

En İyi Hospitality Ödülleri 

Deniz Karkın – Argos in Cappadocia 

Ralph Radtke – Çırağan Palace Kempinski 

Yükselen Şef Ödülleri 

Şafak Erten – İsokyo 

Ahmet Can Aras – Amavi 

Alper Kızılbayır – Four Seasons Hotel Bosphorus 

Anıl Karaduman – Naru 

Suna Hakyemez – ROKA İstanbul 

Mevlüt Özkaya – Mürver Restaurant 

En İyi Restoran Müdürü Ödülleri 

İsmail Kahveci – Tuğra Restaurant 

Hikmet Genç – Paper Moon 

Kadir Özdil – Mikla 

En İyi Yemek Tasarım Ödülü 

Görkem Özkan – AQUA 

En İyi Sürdürülebilirlik Ödülleri 

Emre Şen – Casa Lavanda 

Osman Sezener – OD Urla 

Ekin Can Kün – Hiç Urla 

Yılın Uluslararası Markası Ödülü 

Mehmet Deveci – Hakkasan 

Yılın En İyi Çikolata Mekanı 

Ebru İpekçi – Butterfly Chocolate 

Outside Catering Ödülü 

Divan – Murat Tomruk, Giancarlo Gottardo, Gönül Gültekin 

Yılın En Genç Şefi 

Aila Restaurant – Kemal Can Yurttaş 

En İyi Şarap Menüsü 

Rudolf Van Nunen 

En İyi Pasta Şefi Ödülü 

Ghislain Gaille 

En İyi Şef Ödülü 

İnanç Çelengil – Aman da Bravo 

En İyi Sommelier Ödülü 

Süleyman Şen – Sunset Grill & Bar 

Yılın En İyi Restoranı 

Maksut Aşkar – Neolokal 

Yılın En İyi Şefi Ödülü 

Fatih Tutak – TURK Fatih Tutak 

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo