Paylaş :

MICHELIN YILDIZLARI

MICHELIN YILDIZLARI

Michelin nasıl doğdu?

Tarihin akışını değiştiren tüm büyük icatlarda olduğu gibi, MICHELIN Rehberi de bugün olduğu gibi ikonik yemek rehberi olarak başlamadı. MICHELIN Rehberi'nin kökleri çok daha mütevazıydı ve başlangıçta daha fazla turisti küçük kırmızı bir rehber kitap kullanarak yola çıkmaya teşvik etmek için tasarlanmıştı.

Hikaye 1889'da Clermont-Ferrand'da (küçük bir Fransız kasabası), Andre ve Edouard Michelin kardeşlerin dünyaca ünlü lastik şirketlerini kurdukları zaman başladı.

Michelin kardeşlerin asıl amacı gezginleri seyahat etmeye teşvik ederek lastik satışlarını artırmaktı. Sürücülerin yolculuklarını geliştirmelerine yardımcı olmak üzere haritalar, lastiğin nasıl değiştirileceği, yakıtın nereye doldurulacağı hakkında bilgileri içeren küçük kırmızı bir kılavuz hazırladılar.

1920 yılı Michelin Rehberi için dönüm noktası oldu. Rehber o güne kadar ücretsiz dağıtılıyordu. Andre Michelin’in bir lastikçiyi ziyaretiyle bu durum değişti. “İnsan yalnızca parasını ödediği şeye gerçekten saygı duyar” düşüncesiyle Andre Michelin rehberin ücretli olmasına karar verdi. 1920'de yepyeni bir Michelin Kılavuzu piyasaya sürüldü ve yedi franka satıldı.

Bu arada rehberin içeriğinde çok değişiklik yapıldı. Örneğin restoranlar kategorilerine göre ayrılarak verilmeye başlandı.  

Rehbere nasıl giriliyor?

Michelin Rehberi’ne girmeye hak kazanan restoranlar, kimliği gizli tutulan müfettişler tarafından belirleniyor. Müfettişler, kimsenin haberi olmadan tıpkı bir müşteri gibi restoranlara ziyarette buluyor.

Michelin’in üst düzey yöneticileri bile bu müfettişlerin kimliği hakkında bilgi sahibi değil.

Müfettişler bağımsız olarak şehrin en iyi restoranlarını 5 kritere göre değerlendiriyor. Bunlar ürünlerin kalitesi, pişirme tekniklerine hakimiyet, lezzetlerin uyumu, şefin mutfağındaki karakteri ile menü ve müfettişlerin ziyareti arasındaki tutarlılık olarak sıralanıyor.

Michelin yıldızları ne anlama geliyor?

1926'da rehber, kaliteli yemek işletmelerine yıldızları ödüllendirmeye başladı ve başlangıçta onları yalnızca tek bir yıldızla işaretledi. Beş yıl sonra sıfır, bir, iki ve üç yıldız hiyerarşisi getirildi ve 1936'da yıldızlı sıralama kriterleri yayınlandı. Buna göre bir yıldız “Kategorisinde iyi bir restoran”ı ifade ediyor. Restoran iki yıldıza layık görüldüyse bu, “Yolunuzu değiştirmeye değecek derecede mükemmel bir yemek” demek. Hele ki restoran 3 yıldız aldıysa “Özel bir yolculuğa değecek olağanüstü bir mutfak” anlamına geliyor.

2023 MICHELIN YILDIZLARI - İSTANBUL

1 Michelin Yıldızlı Restoranlar

Nicole Restaurant,

Mikla Restaurant,

Neolokal,

Araka

2 Michelin Yıldızlı Restoran

TURK Fatih Tutak

2023 Michelin Yeşil Yıldızı Alan Restoran

Maksut Aşkar – Neolokal

Michelin Genç Şef Ödülü:

Mevlüt Özkaya – Mürver

Michelin Servis Ödülü:

Sunset Grill&Bar

Michelin İstanbul Tavsiyesi

Mevlüt Özkaya – Mürver

Aydın Altun – 1924 İstanbul

Beyti Güler – Beyti

Birkan Erköylü – Feriye

Civan Er – Yeni Lokanta

Durukan Özgen – Lokanta 1741

Emre İnanır – Tuğra

Eylül Paksoy – Octo

Joshua Treacy – Nobu

Kabir Yılmaz – Matbah

Kemal Can Yurttaş – Aila

Nutjarin Plasri – Çok Çok Thai

Rudolf Van Nunen – Şans

Nuri Soysal – Rumelihisarı İskele

Rıdvan Külçek – Azur

Ömer Bozyap – Ocak

Necati Yılmaz – Deraliye

Yorgi Sabuncu – Kıyı

Tevfik Alparslan – Topaz

Yadin Sağlam – Sofyalı 9

Şevket Cihan – St. Regis Brasserie

Yusuf Şahin – Kiss The Frog

Sinem Özler – Seraf

Selami Güleryüz – Atölye

Serkan Tapkı – Glens

Kemal Can Yurttaş – Aila

Korhan Gürsoy – Inari Omakase

Kahraman Altun – Balıkçı Kahraman

Mehmet Akbay – Eleos Beyoğlu

Musa Değirmenci – Park Fora

Bahadır Abul – Spago

Mesut Uysal – 29

Erol Aslan -Sunset Grill Bar

Mehmet Akcan – Tatbak Kubbeli Lounge

Aqua – Görkem Özkan

Banyan – Onur Köksal

Zuma

Khorasani

Koço Lokanta

1741

2023 Bib Gourmand Ödülü Alan Restoranlar

Karaköy Lokantası – Asu Kurt

Aheste – Volkan Türe

Cuma – Aytekin Alp

Sade – Beş Denizler Mutfağı -Deniz Şahin

Giritli – Ayşe Şensılay

Tershane – Vedat Başaran

Alaf – Murat Deniz Temel

Aman da Bravo – İnanç Çelengil

Calipso – Ziya Kaçar

Pandeli – Bayram Karaçam, Abdullah Sevim

          

2024 MICHELIN YILDIZLARI - İSTANBUL-BODRUM-İZMİR

2024 Michelin Yıldızı Kazanan İstanbul Restoranları

1 Michelin Yıldızlı Restoranlar

Arkestra

Sankai by Nagaya

Mikla Restaurant

Araka

Nicole Restaurant

Neolokal

2 Michelin Yıldızlı Restoranlar

TURK Fatih Tutak

1 Yeşil Yıldız Kazananlar

Circle by Vertical

Neolokal

2024 Michelin Yıldızı Kazanan Bodrum Restoranları

1 Michelin Yıldızlı Restoranlar

Maçakızı

Kitchen Bodrum

2024 Michelin Yıldızı Kazanan İzmir Restoranları

1 Yeşil Yıldız ve 1 Michelin Yıldızı Kazananlar

Od Urla

Vino Locale

1 Michelin Yıldızı Kazanan

Teruar Urla

1 Yeşil Michelin Yıldızı Kazanan

Hiç Urla

Michelin Sommelier Ödülü

Vino Locale, Seray Kumbasar

2024 Bib Gourmand Kazananları

İstanbul

Fauna -İbrahim Tuna

Circle by Vertical- İbrahim Tunç

Inari Omakase - Barlas Günebak

Tavacı Recep Usta (Bostancı)-Recep Budak

Efendy - Somer Sivrioğlu

The Red Balloon - Ulaş Durmaz

Aida Vino e Cucina - Eliz Peker

İzmir

Ayşa Boşnak Börekçisi – Ayşe Karadan

Hiç Lokanta – Ekin Cankün

Beğendik Abi – Handan Kaygusuzer

La Mahsen – İsmail Bala

Tavacı Recep Usta – Recep Budak

Adil Müftüoğlu – Yasin Gökay Okya

Bodrum

Otantik Ocakbaşı – Hasan Özcan

İki Sandal – Yasin Kaya

2024 Michelin Tavsiye Listesi

İstanbul

Hakkasan İstanbul

Saku – Cihan Kıpçak

Ruby – Ertan Özturan

Lokanta Göktürk – Muhsin Ertürk

Eleos Yeşilköy – Murat Alpboğa

Aşeka – Ömer Akosman

Avlu – Özgür Üstün

Gallada – Taylan Yücel

Itsumi – Shunichi Horikoshi

Seraf Vadi – Sinem Özler

Roka - Suna Hakyemez

Akira Back – Sungmo Lee

Borsa Restoran – Şenel Çin

Vogue Restaurant – Vedat Demir

The Galliard Vadistanbul -Muharrem Tenekeci

Bodrum

Orkide Balık – Adnan Sütçü

Kısmet Lokantası – Barış Erdem

Orfoz Restoran - Çağrı Bozçağa

Loft Elia – Deniz Aşan

Zuma Bodrum – Emrak Orak

Isola Manzara – Francesco Bagnato

Tuti – Hakan Süve

Sait – Hikmet Hasçelik

Kurul Bitez – Kemal Karataş

Hakkasan Bodrum – Kong Loy Lew

Bağarası – Mustafa Girgin

Malva – Necmi Ağaç

Sia Eli – Tolgar Mireli

Ent Restaurant – Yoldaş Sönmez

Dereköy Lokantası – Zişan Altıncaba

İzmir

Amavi – Ahmet Can Aras

Sota Alaçatı – Figen Erbaş

Levan – Onur Canbulat

Pizza Venedik – Osman Sezener

Kasap Fuat – Serhat Yelmen

İsabey Bağevi – Uşar Alibey

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo