Marmara, Karadeniz
40-45 cm
Ocak, Şubat
Tava, ızgara, pilaki, buğulama
Akdeniz, Karadeniz, Marmara, Ege
30-40 cm
Ekim, Kasım
Tava, haşlama, buğlama
Marmara, Akdeniz, Ege
20-25 cm
Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs
Tava, ızgara, buğulama
Ege, Akdeniz
15 cm
Temmuz, Ağustos
Fırın, ızgara
Karadeniz, Marmara, Boğaz
13 cm
Ağustos, Eylül, Ekim
Tava, ızgara, haşlama, buğulama
Boğaz, Marmara, Ege, Karadeniz
20 cm
Ekim, Kasım
Tava, ızgara, pilaki, haşlama, buğulama, tuzlama, çiroz, füme
Karadeniz, Marmara, Boğaz, Ege, Akdeniz
11 cm
Eylül, Ekim
Tava, ızgara, haşlama, buğulama
Büyük ve yağlı bir balık seçilerek birkaç saat zeytinyağı ve taze baharatlarla marine edilirse daha lezzetli bir sonuç alınır. Büyük balıklar bütün olarak pişirilecekse her iki yanı da bıçakla çizilmelidir.
Balıklar ayıklanmalı ve iyice temizlenmelidir. Islak kalmaması için kağıt havluyla mutlaka kurutulmalıdır. Küçük balıklar bütün olarak, büyük balıklar ise dilim halinde kızartılır.
Yapışmaz bir tavaya az miktarda yağ konularak büyük balıklar fileto olarak küçük balıklarsa bütün olarak kızartılır. Balıklar kızartılmadan önce tercihen unlanır.
Balıklar, 180 derecelik ısıda ister limon ve taze baharatlarla ister sebzelerle birlikte fırınlanır.
Hamsi, palamut gibi balıklar buğulama için uygundur. Balıklar, geniş bir tencerede sebze ve baharatlarla birlikte ister yağ eklenerek ya da yağsız olarak, tencerenin kapağı kapalı şekilde pişirilir.
Haşlama için kırlangıç, kefal, levrek gibi beyaz etli balıklar uygundur. Balık, kaynamış suya değil, soğuk suya atılarak haşlanır. Su kaynamaya yakın balık tencereden alınır. Suyuna, aroması olan sebzeler ve taze baharatlar atılabilir.
Uskumru, palamut gibi balıklar, balık pilaki için uygundur. Soğan, havuç, kereviz, sarımsak, şeker eklenerek pilaki yöntemiyle pişirilir.
Güveçte balık, fırında pişirilir. Küçük olan balıklar bütün olarak, büyük balıklarsa birkaç parçaya bölünerek ya da kuşbaşı kesilerek güvece konur. Domates, soğan isteğe göre maydanoz ve salça eklenir.
Hamsi, sardalya, palamut gibi balıklar tuzlamaya uygundur. Bir cam kavanoz ya da cam kabın içinde, alta ve en üste olmak üzere iki tuz katmanı arasına yerleştirilen çiğ balıklar en az 15 gün kapak hiç açılmadan bekletilerek pişer.
Yapışmaz bir tavaya iyice ısındıktan sonra zeytinyağı konur. Balık filetoları ya da dilimlenmiş balık, her bir yüzü iki dakika tavada kalacak şekilde sote edilir. İsteğe göre domates, biber, soğan veya taze baharatlarla sotelenebilir.
Levrek, bu yöntem için en çok tercih edilen balıktır. Balığın filetosu çıkarılır ve kılçıkları alınır. Balık, limon sayesinde pişer, ısı görmez. Uzun süre limonla marine edilir. Kişniş gibi baharatlarla tatlandırılabilir.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ