Paylaş :

7 FARKLI MEZE VE ANASON

7 FARKLI MEZE VE ANASON

ANASON

Rakının hammaddelerinden biri anasondur. Bir anasonu alıp çiğnerseniz tohum olarak da ne kadar tatlı olduğunu fark edersiniz. Anasonun tatlılığı yemek uyumunda en önemli unsurlardan biridir.

7 FARKLI MEZE VE ANASON

1. ÇERKES TAVUĞU

Sarımsak, ceviz, ekmek içi, tavuk bir araya geliyor ve çilingir sofralarının vazgeçilmez mezelerinden biri ortaya çıkıyor.

Sarımsak gibi baskın tatlar anasonun daha az hissedilmesine ve alkolün belirginleşmesine sebep olur.

Yüksek anasonlu ve düşük alkollü (1'e 2 sulandırılmış) rakılarla eşleştirilebilir.

7 FARKLI MEZE VE ANASON

2. FASULYE PİLAKİ

Rumca'da 'yahni' anlamına gelen 'plakhi' sözcüğünün Türkçe'ye 'plaki' olarak geçtiği bilinmektedir.

Pilaki ve yahni arasındaki fark yahniye bol soğan, pilakiye bol sarımsak konmasıdır. Ancak günümüzde soğanlı tarfiler de yaygındır.

Umami tatları dengelemek için 1'e 2 sulandırılmış rakılar ile uyumludur. ​

7 FARKLI MEZE VE ANASON

3. YOĞURTLU SEMİZOTU

Yoğurtlu mezelerde asidite hissiyatını dengelemek ön plana çıkar. Rakıda asidite yoktur. Ama yemeklerdeki asiditeyi yani ekşiliği dengeleyebilecek anason vardır.

Anasondan gelen tatlılık yiyeceklerdeki ekşiliğin dengelenmesini sağlar. Yoğurt ve yoğurtlu mezeler yüksek anasonlu rakılarla eşleşebilir.

7 FARKLI MEZE VE ANASON

4. ÇİROZ  SALATASI

Çiroz, Yunanca'da 'kurutulmuş, kurumuş, kuru' anlamına gelen 'tsiros' ('ts', 'ç' sesidir) sözcüğünden gelir.

Çirozun tuzluluk hissiyatı yüksek anasonlu rakılarla eşleştirilebilir. Anasondan gelen tatlılık mezelerdeki tuzu dengeler.

7 FARKLI MEZE VE ANASON

5. KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI

Patlıcanın közlenmesi ile yapılan bu mezedeki füme hissiyatı ile anasonun aromatikliği uyum sağladığından, bu tip mezeler yüksek anasonlu rakılarla eşleştirilebilir.

7 FARKLI MEZE VE ANASON

6. ATOM

Süzme yoğurt, sarımsak, kurutulmuş Arnavut biberi ile yapılan atomun acı hissitayı ön plandadır. Acı damağı uyuşturduğu ve alkol hissiyatını daha yakıcı hâle getirdiği için zor bir eşleştirmedir ama imkansız değildir.

​Acıyı dengelemesi için daha düşük alkollü ama daha yüksek anason seviyesine sahip rakılar eşleştirilebilir.

7 FARKLI MEZE VE ANASON

7. TAHİN HELVASI

'Helva' sözcüğü Türkçe'ye Arapça'dan geçmiş bir sözcük olup, Arapçası 'tatlanmak' anlamına gelen 'heluva', 'heluva'nın kökeni ise 'tatlı' anlamına gelen 'hulv' olarak belirtiliyor.

Helvadaki tatlılık hissiyatını dengelemek üzere yüksek anasonlu rakılarla eşleştirilebilir.​

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo