Rakı nasıl üretilir? Rakı, kanunla korunan nadir bir içkidir. Türk Gıda Kodeksinde rakı üretimi detaylı anlatılmaktadır. Rakı; yalnızca suma veya tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılmış sumanın, 5000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde, anason tohumu (Pimpinella anisum) ile ikinci kez distile edilmesiyle sadece Türkiye’de üretilen distile alkollü içkidir. Rakının Türkiye'de tescilli coğrafi işareti vardır.
1. Rakı üretiminde; Türkiye'de yetişen anason (Pimpinella anisum) kullanılmalıdır.
2. Türkiye'de yetişen yaş üzüm, kuru üzüm ve tarımsal ürünler kullanılmalıdır.
3. En fazla 5.000 litrelik bakır imbikte Türkiye'de damıtılmalıdır.
4. Rakı, dolum öncesinde en az bir ay dinlendirilmelidir. Renklendirici ve hiçbir katkı maddesi kullanılmamalıdır.
5. En az bir milyon litrelik üretim hacmine sahip tesiste üretilmelidir.
6. Alkol miktarı en az %40 olmalıdır.
7. Anason tohumundan gelen uçucu yağın anetol miktarı, ürünün litresinde en az 800 miligram olmalıdır.
8. Şeker miktarı ürün litresinde en fazla 10 gram olmalıdır.
Günümüzde reçetesinde şeker kullanılan rakılarda bu miktar en fazla 1 litrede 4-5 gramdır
(4-5 gram şeker= yaklaşık 1 tatlı kaşığı veya 1 küp şeker).
Yani ancak 1 litre rakı tüketildiğinde bu 4-5 gram şekere denk gelir.
9. Anason ile tekrar damıtmada ürünün sadece orta kısmı yani göbeği alınır. Tüm rakılar orta üründür, yani göbektir.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ