Deniz kabuklularının üzerinde doğal yosunlar
dışında küf ve kararmalar bulunmamalıdır.
Ahtapot, kalamar, sübye gibi deniz ürünlerinin
rengi canlı, yüzeyi nemli ve kaygan olmalıdır. Kolları, vantuzları ve diğer
uzuvları tam olmalıdır.
Kabuksuz ürünler aşırı şişkin olmamalıdır.
Kerevit, yengeç ve ıstakoz gibi kabuklularda kıskaç
kaybı ve kuyrukta gevşeklik olmamalıdır.
Deniz ürünleri hoşa gitmeyen ağır, keskin ve itici
kokular yaymamalıdır.
Canlı midyeye dokunulduğunda hızla kapağını
kapatmalıdır.
Istakoz, yengeç, karides ve midye gibi çeşitli
canlı satın alınmalıdır.
Canlı temin etme şansı olmadığı durumlarda soğuk
zincir kırılmadan nakledildiğinden ve saklandığından emin olunmalıdır. Bunun için
güvenilir bir yerden alınması gerekmektedir. Kar, buz arasında 5 °C‘nin altında
taşınması ve saklanması tazeliğinin korunması ve sağlık için oldukça önemlidir.