Merlot siyah bir üzüm çeşididir. Cabernet Sauvignon'dan daha hafif aromalara, daha az tanen ve asiditeye sahip şaraplar yapar, ancak genelde daha fazla gövdeye ve alkol düzeyine sahiptir.
Üzümlerin olgunluğuna bağlı olarak ortaya çıkan aromalar iki farklı grup oluşturur.
Yaygın olan uluslararası stilde, sıcak iklimlerde yetişen üzümlerden veya ılıman iklimlerde yetişen iyi olgunlaşmış üzümlerden yapılan şaraplar siyah meyve (böğürtlen, siyah erik, siyah kiraz) özellikleri gösterir, dolgun gövdeli, orta veya düşük asitli, yüksek alkollü ve orta düzey yumuşak tanenlidir. İyi olgunlaşmış bazı örneklerde meyveli kek ve çikolata aromaları görülebilir.
Ilıman veya daha soğuk iklimlerde görülen, daha nadir bir başka stilde ise kırmızı meyve (çilek, kırmızı böğürtlen, erik) aromaları, bazı bitkisel özellikler (sedir) ile daha fazla tanen ve asidite görülebilir.
Meşe fıçıda yıllandırılan ve yıllandırılmayan stilleri mevcuttur: daha hafif Merlot stillerinin uzun fıçı olgunlaştırmasına pek ihtiyacı yokken, daha tam gövdeli stilde yapılan şaraplara, meşe fıçıda yıllandırmayla yumuşaklık ve tat kompleksitesi kazandırılabilir. Meşede olgunlaştırılarak baharat ve meşe aromaları (vanilya, kahve) geliştirir.
Cabernet Sauvignon genelde Merlot'ya tanen, asidite ve meyve aromaları eklemek için kullanılır. Bu kupaj için klasik bölge Bordeaux'dur, ancak etiketlerinde belirtilmese dahi az sayıda Yeni Dünya şarabında da bu kupajı görmek mümkündür.
“Merlo" diye okunur.
Merlot'nun klasik anavatanıdır. Bu bölge Atlantik okyanusuna yakın olduğundan yoğun yağış alan ılıman bir iklime sahiptir. Bu bölgede Cabernet Sauvignon ve Merlot yaygın olarak harmanlanırlar. Harmanın proporsiyonları şarabın planlanan stiline bağlıdır, ancak toprak tipinin ve yıllık hava koşullarının da önemli bir etkisi bulunmaktadır. Bordeaux bölgesi Garonne ve Dordogne nehirlerinin birleştiği Gironde Estuary bölgesinde doğal bir şekilde 'Sağ Yaka' ve 'Sol Yaka' olarak bölünmüştür. Merlot türünün baskın olduğu en önemli şaraplar, sağ yakadaki Saint-Émilion AOC ve Pomerol AOC bölgelerinden gelir.
Sıcak iklimli güney Fransa'da da Merlot yaygın olarak yetiştirilir. Monosepaj Merlot şarapları bulunabileceği gibi Cabernet Sauvignon, Grenache ve Syrah gibi diğer üzüm türlerinden yapılan harmanlar da görülebilir.
Monosepaj Merlot ve diğer üzüm türleriyle kupaja giren Merlot şarapları Kaliforniya eyaletinin bir çok bölgesinde önemlidir. California etiketli meyvemsi ve orta gövdeli şaraplardan Napa Valley ve Sonoma bölgelerindeki tam gövdeli konsantre şaraplara kadar farklı stiller görülebilir. Kaliforniya'da üretilen kırmızı şarapların ortak yanı belirgin meşe (vanilya, Hindistan cevizi) tatlarıdır.
Central Valley bölgesinde Merlot iyi olgunlaşır ve hemen tüketime hazır yüksek hacimli üretim yapan markalar açısından yumuşak içimli ve hafif gövdeli stiller için önemlidir.
Güney Afrika'da Stellenbosch bölgesinde, klasik Bordeaux türlerinden yapılan komplike ve yıllandırma potansiyeline sahip kırmızı şaraplar yaygındır.
Ülkenin batısındaki Margaret River bölgesinde Cabernet Sauvignon ile harmanlanan şaraplar görülür.
Kuzey adada bulunan Hawke's bay bölgesinde Merlot üzümünden monosepaj veya Cabernet Sauvignon ile harmanlanan şaraplara rastlanabilir.
Merlot, ülkemizde genellikle Manisa, Menderes, Trakya, Urla/İzmir ve Denizli bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Merlot, çok çeşitli yiyeceklerle eşleştiği için farklı yemeklerin tüketildiği bir masaya rahatlıkla ortaya söylenebilir. Izgara dana pirzola, mantar soslu ızgara dana bonfile, filet mignon, fırında kuzu, ızgara kuzu pirzola, fırında hindi dolma, pizza, barbekü tavuk, kızarmış hindi, penne boscaiola, parmesan, gouda, Trakya eski kaşar, eskitilmiş cheddar ile deneyebilirsiniz.
Kırmızı şaraplar için kullandığımız kadehler beyazlar veya rozeler için kullandığımız kadehlerden daha büyüktür. Bu tip kadehler ağız kısmının genişliği sebebiyle şarabın hava ile daha fazla temas ederek aromalarının açılmasına da yardımcı oluyor.
Kadeh; görünüm, koku, tat ve yapı üzerine mümkün olan en iyi duyumları alabilmek için önemlidir. Bordeaux tip kadehler; taneni yüksek, asidi orta düzeyde şaraplar içindir. Şarabı dilin ortasına yönlendirerek meyve, tanen ve asit dengesini sağlar. (Cabernet Sauvignon, Merlot, Boğazkere, Öküzgözü-Boğazkere, Bordeaux şarapları vb..)
15–18°C servis edilmesi tavsiye edilir.
Merlot, Cabernet Franc ve Magdeleine Noire des Charentes'in çocuğudur. Bu, Merlot'yu Cabernet Sauvignon'un kardeşi yapar!Merlot, Fransa'nın Bordeaux kentinde en çok dikilen şaraplık üzümdür. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec ve Petit Verdot ile aynı iklimlerde yetişir.Merlot şarabı, kör tadımlarda kolayca karıştırılabilir. Bununla birlikte, Cabernet'den daha yumuşak tanenler hissedilir.
Üzümün rengine ithafen Merlot adını Fransızca'da minik kara kuş anlamına gelen 'Merle' sözcüğüden aldığı düşünülmektedir.Merlot'tan ilk kez 1783'te bahsedildi. Merlau olarak hecelediler ve “iyi toprakta verimli, siyah ve mükemmel bir şarap yapar" dediler.
En pahalı Merlot, 2011'de müzayedede satıldı. 1961 Pétrus'un bir kasası USD144.000 (şişe başına USD12.000 eder)
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ