Paylaş :

Chardonnay Üzümünün Genel Özellikleri Nedir?

Chardonnay Üzümünün Genel Özellikleri Nedir?

Beyaz üzümlerin kraliçesi Chardonnay, asil üzümlerden biridir.

Meyvesinin narinliği, meşe ve mayadan gelen aromaların yanısıra, yetiştiği toprak özellikleriyle birlikte, hafif 'mineralli' farklılıklar içerir.

Chardonnay sıradışı bir beyaz üzüm türüdür. Çünkü hem soğuk (Chablis), hem de sıcak bölgelerde (California'daki Central Vadisi) çekici şaraplar yapabilir. Ancak, taşıdığı meyve aromaları, yetiştiği bölgeye göre oldukça çeşitlilik gösterir. Chablis gibi soğuk bölgelerde, yeşil meyve (elma, armut) ile narenciye aromaları ve bazen sebzemsi tatlar (salatalık) içerebilir. Burgundy'nin çoğu yeri ve bazı Yeni Dünya bölgeleri gibi ılıman yerlerde, şaraplar narenciye ve kavun ile çekirdekli meyve (şeftali) aromalarına sahip olabilir. Yeni Dünya'nın çoğunluğu gibi sıcak bölgelerde tropik meyve tatları (şeftali, muz, ananas, hatta mango ve incir) daha fazla olabilir.

“Şardone diye okunur"

Chardonnay şaraplarıyla özdeşleşen aromaların çoğu şarap yapım teknikleriyle zenginleşir.

Sert olan malik asidi daha yumuşak olan laktik aside çevirmek için yapılan malolaktik fermantasyon süreci sonunda sütlü (tereyağı, krema) aromalar ortaya çıkar.

Sur lie yöntemi ile üretilen şaraplar fermantasyon işlemi sonunda kendi maya tortusu ile belirli periyotlarda karıştırılarak bekletilir. Bu, şaraba daha fazla yağlı ve kompleks bir yapı verir. Bisküvimsi ve mayamsı aromalar meydana gelir.

Meşe fıçıda bekletildiğinde kızarmış ekmek, vanilya ve Hindistan cevizi aromaları ortaya çıkar.

Chardonnay Üzümünün Genel Özellikleri Nedir?

Chardonnay İçin Önemli Bölgeler Nelerdir?

FRANSA

Fransa'nın Burgundy bölgesinde yer alan Chablis, Côte-d'Or, Meursalt, Puligny-Montrachet, Mâconnais, Pouilly-Fuissé Chardonnay üzümünün en iyi örneklerinin görüldüğü yerlerdir.

Fransa'nın kuzeyindeki Champagne bölgesinde Chardonnay üzümleri genellikle Pinot Noir ve Meunier üzümleriyle harmanlanarak şampanya yapımında da kullanılır.

Sıcak iklime sahip Güney Fransa'da yüksek hacimli olgun ve meyvemsi Chardonnay şarapları üretilir.

ABD

Los Carneros, Sonomo, Napa Vadisi, Santa Barbara bölgeleri Kaliforniya'da Chardonnay şaraplarıyla ünlüdür.

Oregon'da da iyi kalite Chardonnay şara

pları üretilir.

AVUSTRALYA

Avustralya'da başlıca Chardonnay bölgeleri; Victoria bölgesindeki Yarra Vadisi gibi serin yerler, Güney Avustralya'da bulunan Adelaide Hills bölgesi ve Batı Avustralya'daki Margaret River'dır.

YENİ ZELANDA

Marlborough, üst kalite Chardonnay şaraplarıyla bilinir. Kuzey adanın doğu kıyısında yer alan Hawke's Bay'in iklimi ılımandır ce Chardonnay burada da yaygın şekilde yetiştirilen beyaz üzüm türüdür.

ŞİLİ

Şili'deki Central Vadisi'nde ve Santiago'nun kuzeybatısında yer alan Casabalanca Vadisi'nde iyi kalite Chardonnay'ler bulunmaktadır.

ARJANTİN

Arjantin'deki Mendoza bölgesinde üst kalite Chardonnay bölgeleri bulunur.

GÜNEY AFRİKA

Güney Afrika'da Walker Bay gibi soğuk kıyı şeridinde iyi Chardonnay örnekleri bulunur. Western Cape'in sıcak iç bölgelerindeki üzüm bağları daha çok yüksek hacimli marka şaraplara hizmet verir. Burada Chardonnay bazen Chenin Blanc gibi diğer beyaz üzüm türleriyle harmanlanır.

TÜRKİYE

Ülkemizde Chardonnay Trakya ve Ege bölgelerinde yaygın olarak üretilmektedir.

Chardonnay Üzümünün Genel Özellikleri Nedir?

Chardonnay Şarabı Hangi Yemeklerle Eşleştirilebilir?

Meşe fıçı görmüş bir Chardonnay şarabı yengeç, ıstakoz, deniz tarağı, jumbo karides gibi ızgara deniz mahsülleri, kılıç balığı, pisi balığı, kalkan, dil balığı, fener, lüfer, özellikle ızgara tavuk vb kümes hayvanları veya terayağlı ve kremalı soslarla, soğuk dana şarküteri etler, brie, camambert, gouda, isli çerkez, parmesan gibi peynirlerle eşleştirilebilir.

Meşe fıçı görmemiş örnekleri de alabalık, dil balığı, mezgit, yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri, ahtapot salatası, karides, deniz tarağı, somon, Çin mutfağı, ceaser salata, kızarmış tavuk ya da deniz mahsüllü makarna ve salatalar, sarımsak ve köri içeren beyaz etlerle, enginarla, kuşkonmazla, pesto soslu yemeklerle veya feta türü peynirlerle eşleştirilebilir.

Chardonnay Hangi Kadehte Servis Edilmelidir?

Beyazlar için biraz daha küçük kadeh kullanmamızın sebebi soğuk içmemiz gerekiyor, taban kısmını genişletirseniz daha hızlı ısınır o sebeple daha küçük kadeh tercih edilir.

Chardonnay Şarabı Hangi Sıcaklık Derecesinde Servis Edilmelidir?

Tam gövdeli Chardonnay örnekleri 10-13 °C'lerde hafifçe soğutulmuş, Orta gövdeli Chardonnay  7-10 °C'lerde soğutulmuş olarak servis edilebilir.

Chardonnay Şarabı Hakkında Daha Fazlası..

  1. Chardonnay, dünya çapında en çok ekilen beyaz üzüm çeşididir.
  2. Champagne ve Crémant, Franciacorta, and Trento gibi diğer köpüren şaraplar için önemli bir üzümdür.
  3. Bir şampanya etiketinde "Blanc de blancs" görürseniz, %100 Chardonnay üzümünden yapılmıştır.
  4. Fransa'da küçük bir Chardonnay köyünde ortaya çıktı. Adı aslen "devedikeni yeri" veya "devedikeni kaplı yer" anlamına geliyordu.
  5. Yasaya göre, bir etiketin üzerinde "Chablis" yazıyorsa, üzümü mutlaka Chardonnay olmalıdır.
  6. Chablis ve serin iklimli bölgelerde yüksek asitli Chardonnay örnekleri görülse de, üzümün doğal asidite oranı orta derecededir.
  7. Chardonnay'nin "şaraphanede yapıldığı" söylenir, çünkü tereyağ tadım notlarının çoğunu şarap yapım yöntemlerinden alır.
  8. Chardonnay, 2002 yılında yayımlanan “Footballer's Wives" dizisindeki bir karakter nedeniyle İngiltere'de bebek ismi olarak trend olmuştur.

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo