Beyaz üzümlerin kraliçesi Chardonnay, asil üzümlerden biridir.
Meyvesinin narinliği, meşe ve mayadan gelen aromaların yanısıra, yetiştiği toprak özellikleriyle birlikte, hafif 'mineralli' farklılıklar içerir.
Chardonnay sıradışı bir beyaz üzüm türüdür. Çünkü hem soğuk (Chablis), hem de sıcak bölgelerde (California'daki Central Vadisi) çekici şaraplar yapabilir. Ancak, taşıdığı meyve aromaları, yetiştiği bölgeye göre oldukça çeşitlilik gösterir. Chablis gibi soğuk bölgelerde, yeşil meyve (elma, armut) ile narenciye aromaları ve bazen sebzemsi tatlar (salatalık) içerebilir. Burgundy'nin çoğu yeri ve bazı Yeni Dünya bölgeleri gibi ılıman yerlerde, şaraplar narenciye ve kavun ile çekirdekli meyve (şeftali) aromalarına sahip olabilir. Yeni Dünya'nın çoğunluğu gibi sıcak bölgelerde tropik meyve tatları (şeftali, muz, ananas, hatta mango ve incir) daha fazla olabilir.
“Şardone diye okunur"
Chardonnay şaraplarıyla özdeşleşen aromaların çoğu şarap yapım teknikleriyle zenginleşir.
Sert olan malik asidi daha yumuşak olan laktik aside çevirmek için yapılan malolaktik fermantasyon süreci sonunda sütlü (tereyağı, krema) aromalar ortaya çıkar.
Sur lie yöntemi ile üretilen şaraplar fermantasyon işlemi sonunda kendi maya tortusu ile belirli periyotlarda karıştırılarak bekletilir. Bu, şaraba daha fazla yağlı ve kompleks bir yapı verir. Bisküvimsi ve mayamsı aromalar meydana gelir.
Meşe fıçıda bekletildiğinde kızarmış ekmek, vanilya ve Hindistan cevizi aromaları ortaya çıkar.
Fransa'nın Burgundy bölgesinde yer alan Chablis, Côte-d'Or, Meursalt, Puligny-Montrachet, Mâconnais, Pouilly-Fuissé Chardonnay üzümünün en iyi örneklerinin görüldüğü yerlerdir.
Fransa'nın kuzeyindeki Champagne bölgesinde Chardonnay üzümleri genellikle Pinot Noir ve Meunier üzümleriyle harmanlanarak şampanya yapımında da kullanılır.
Sıcak iklime sahip Güney Fransa'da yüksek hacimli olgun ve meyvemsi Chardonnay şarapları üretilir.
Los Carneros, Sonomo, Napa Vadisi, Santa Barbara bölgeleri Kaliforniya'da Chardonnay şaraplarıyla ünlüdür.
Oregon'da da iyi kalite Chardonnay şara
pları üretilir.
Avustralya'da başlıca Chardonnay bölgeleri; Victoria bölgesindeki Yarra Vadisi gibi serin yerler, Güney Avustralya'da bulunan Adelaide Hills bölgesi ve Batı Avustralya'daki Margaret River'dır.
Marlborough, üst kalite Chardonnay şaraplarıyla bilinir. Kuzey adanın doğu kıyısında yer alan Hawke's Bay'in iklimi ılımandır ce Chardonnay burada da yaygın şekilde yetiştirilen beyaz üzüm türüdür.
Şili'deki Central Vadisi'nde ve Santiago'nun kuzeybatısında yer alan Casabalanca Vadisi'nde iyi kalite Chardonnay'ler bulunmaktadır.
Arjantin'deki Mendoza bölgesinde üst kalite Chardonnay bölgeleri bulunur.
Güney Afrika'da Walker Bay gibi soğuk kıyı şeridinde iyi Chardonnay örnekleri bulunur. Western Cape'in sıcak iç bölgelerindeki üzüm bağları daha çok yüksek hacimli marka şaraplara hizmet verir. Burada Chardonnay bazen Chenin Blanc gibi diğer beyaz üzüm türleriyle harmanlanır.
Ülkemizde Chardonnay Trakya ve Ege bölgelerinde yaygın olarak üretilmektedir.
Meşe fıçı görmüş bir Chardonnay şarabı yengeç, ıstakoz, deniz tarağı, jumbo karides gibi ızgara deniz mahsülleri, kılıç balığı, pisi balığı, kalkan, dil balığı, fener, lüfer, özellikle ızgara tavuk vb kümes hayvanları veya terayağlı ve kremalı soslarla, soğuk dana şarküteri etler, brie, camambert, gouda, isli çerkez, parmesan gibi peynirlerle eşleştirilebilir.
Meşe fıçı görmemiş örnekleri de alabalık, dil balığı, mezgit, yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri, ahtapot salatası, karides, deniz tarağı, somon, Çin mutfağı, ceaser salata, kızarmış tavuk ya da deniz mahsüllü makarna ve salatalar, sarımsak ve köri içeren beyaz etlerle, enginarla, kuşkonmazla, pesto soslu yemeklerle veya feta türü peynirlerle eşleştirilebilir.
Beyazlar için biraz daha küçük kadeh kullanmamızın sebebi soğuk içmemiz gerekiyor, taban kısmını genişletirseniz daha hızlı ısınır o sebeple daha küçük kadeh tercih edilir.
Tam gövdeli Chardonnay örnekleri 10-13 °C'lerde hafifçe soğutulmuş, Orta gövdeli Chardonnay 7-10 °C'lerde soğutulmuş olarak servis edilebilir.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ