Distile içki, doğal fermantasyon ile elde edilmiş, bira, şarap gibi düşük alkollü sıvıların, damıtma yoluyla alkol seviyesinin arttırılmış halidir. Distile bir içkinin görünüşünü, kokusunu ve tadını etkileyen bir çok faktör vardır. Bu nedenle çeşitli kategoriler ve stiller söz konusudur.
Distile içkinin üretiminde, takip edilmesi gereken bir sıralama vardır. Bu önce ham madde, ham maddenin şekere dönüştürülmesi, arkasından fermantasyon süreci, yani şekerin maya tarafından yenilerek, ortaya doğal yollu alkol çıkartma yöntemi, arkasından damıtma, daha sonra içkinin kategorisine göre olgunlaştırma, yani meşe fıçılarda dinlendirme ve yıllandırma, bunun arkasından gene farklı içki kategorilerinde harmanlama şişeden önce yapılan eklemeler ve finalde de damıtık içki. Üretici her bir aşamada, distile içkinin nihai aromalarını ve stilini etkileyecek kararlar verir. Bu kararlar aromaya, tada, karaktere direkt olarak etki edecektir. Bu bazen ham maddenin karakterini, bazen damıtma yönteminin vermiş olduğu sonuçları, bazen damıtım evinin karakterini yansıtacaktır. Tabii ki yıllandırma, harmanlama da ciddi bir belirleyicilik sağlar.
Tüm distile içkilerin temelinde, doğal ham maddeler vardır. Distile içkiler şeker içeren her türlü ham maddeden üretilebilir. Bu şekerlere daha sonra maya eklenerek fermantasyon yoluyla alkol elde edilir. İlk damıtılmış içkiler üretim bölgesinde yüksek miktarda bulunan ham maddelerden üretilir. Başlıca içki kategorilerinin üretiminde sıkça kullanılan ham maddelerden bazıları, mesela direkt şeker kaynakları nedir? Meyveler, üzümler, şeker kamışı, şeker pancarı gibi. Bunun haricinde bu tip meyvelerin ya da sebzelerin yetişmediği topraklarda yetişen nişasta kaynakları. Bunlar da arpa, mısır, buğday, çavdar gibi tahıllardır. Bunun haricinde gene şekere dönüşen nişasta kaynakları da kullanılabilir. Patates bunlara bir örnektir.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ