Konyak (Cognac), özellikle Fransa'nın güney-batısında, Bordeaux'ya bağlı bir şehir olan Cognac'da yetiştirilen üzümlerden yapılan üzüm brendisidir. Bu bölgede yetişen üzümler meyvemsi ve çiçeksi aromalara sahiptir.
Konyak üretildiği bölgenin ve tabii ki bu bölgedeki Cognac kasabasının isminden almaktadır. İlk olarak brendi üretildi Fransa'da. Arkasından da Cognac bölgesindeki üretilen içki tescillendi ve 1930 yılından sonra konyak artık sadece bu bölgede üretilen alkollü damıtık içkiye verilen isim oldu. Cognac bölgesi dışında üretilen içkilere ise hala dünyanın neresinde olursa olsun brendi adı verilmektedir.
Konyağın ham maddesi, özellikle bulunduğu bölgede yetişen Ugni Blanc üzümleri ile yapılır. Bunun haricinde Colombard ya da Folle Blanche cinsi üzümler de kullanmak mümkündür.
Toplanan üzümler ilk olarak fermente edilir ve doğal yolla alkol elde edilir. Yani şaraba dönüştürülür. Daha sonra bu şarap, klasik bakır imbiklerde iki defa damıtılır ortaya çıkan alkol, meşe fıçıların içine eklenir ve olgunlaşmaya başlar. Bu süre sonunda çıkan alkolün üzerine tekrar biraz su eklenir, alkol düşürülerek şişelenir.
Konyaklar, damıtıldıktan sonra meşe ağacından yapılmış fıçıların içine koyulur ve uzun süreler olgunlaşmaya bıraktırılır. Tabii ki bu olgunlaşma süresi ilk olarak yeni kesilmiş meşe ağaçlarından yapılan fıçılarda, daha sonra da içinde konyak, brendi beklemiş, eski, olgun fıçılarda devam ettirilebilir. Olgunlaşma konyağa bir yandan renk kazandırırken, bir yandan da karamelsi, biraz vanilyamsı, baharatsı ve zengin meyve yani kuru meyveler ya da meyveli kek, kızarmış ekmek, kavrulmuş fındık gibi farklı karakterler kazandırır.
Konyaklar olgunlaştıktan sonra, daha tutarlı ve daha zengin bir hal almaları için, farklı yıllarda olgunlaşan değişik, farklı fıçılarda beklemiş, konyaklar ile bir araya getirilir. Böylece belli bir yaş ibaresi kullanmak gerekmez. Onun yerine vs, vsop, xo gibi farklı tabirlerle ortalama yaş aralığı bildirilir.
Konyak, sadece bir senenin ürünü olarak şişelenmez. Konyakta tutarlılığı yakalamak için, üreticiler farklı yıl aralıklarındaki konyakları, fıçıları alırlar, bir araya getirirler. Bunu belirlemek için de rakam yerine farklı değişik tabirler kullanırlar. Bunlardan bir tanesi mesela ''VS'' ‘'very superior'' anlamına gelir ve 2 yıl olgunlaşmış, maksimum 2 sene olgunlaşmış konyak anlamında kullanılır. ''VSOP'' yaklaşık 4 sene, XO yani ''Extra Old'' veya ''Napoléon'' tabirleri ise 6 yaşlarında olan konyaklar için kullanılır. Konyağın yaşını genelde fiyatı belirleyecektir.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ