Berry, dutsu meyve anlamına gelir. Yani berry’ler sert çekirdeği olmayan ve yediğimizde çekirdeğini ağzımızda hissetmediğimiz meyvelerdir.
*Meyve isimlendirmelerinde kültürel tanımla ile botanik karışıklık her zaman örtüşmeyebilir. Örneğin “dutsu”, yani berry olarak tanımlanan çilek (strawberry), botanik olarak bu bağlamda değerlendirilmez.
Rubus subg. Rubus
Okunuşu: blak·buh·ree
Gülgiller familyasının Rubus cinsini oluşturan bitki türlerinin ortak adıdır.
Böğürtlene referans verilen tadım notlarına özellikle sıcak iklimlerde yetişen kalın kabuklu kırmızı üzümlerden elde edilen meşe ile iyi uyum sağlayan şaraplarda rastlayabiliriz.
Aynı yaklaşımla bir şarabın tadım notlarında “böğürtlen reçeli” tanımına rastladığımızda, onun daha sıcak bölgelerden hasat edilen üzümlerden üretilmiş bir şarap olduğu yorumu yapabiliriz.
Ribes uva-crispa
Okunuşu: guz·buh·ree
İngiliz bahçelerinin geleneksel bir meyvesi olan tüylü kabuklu bektaşi üzümü, taze ve mayhoş tatları nedeniyle pişmiş tatlılarda değerlidir. Spektrumun en ekşi tada sahip ucunda olmalarına rağmen, genetik olarak kuş, üzümü ile akrabadırlar. Kırmızı, sarı ve pembe bektaşi üzümü türleri olmasına rağmen, coğunlukla yeşil renklidirler.
Şarap sözlüğünde yeşil elma, armut ve üzümün yanında 'yeşil meyve' kategorisine girerler. Bunlar genellikle kırmızı, siyah veya çekirdekli meyvelerden daha az tatlıdır ve bunun yerine esasen ekşi bir karakter sergiler.
Bektaşi üzümü, ekşi tatları ve hafif çiçeksi kokuları ile tipik olarak aromatik beyaz şaraplarda hissedilir. Özellikle Yeni Zelanda’daki Marlborough veya Fransa’nın Loire Vadisi gibi serin iklim bölgelerinde Sauvignon Blanc üzümünden üretilen şaraplarda bektaşi üzümü aromaları hissedilir. Ayrıca, redüktif stil yapılmış bir Kapodakya Emir üzümüdür.
Fragaria spp.
Okunuşu: straw-buh-ree
*Çilek, sanılanın aksine tekli değil çoklu bir yapıdır: “çilek” diye yediğimiz şey de yaklaşık 200 civarında minnacık meyvenin üzerinde yer aldığı taşıyıcı bir gövdedir.
Çilek, ahududu veya vişne gibi kırmızı meyve aroması kategorisine giriyor. 300 civarında uçucu organik bileşikten oluşan çilek aromasını sadeleştirmek her ne kadar mümkün olsa da, asla vanilya/vanillin örneğinde olduğu gibi tek bir bileşikle bütün kokuyu izah edebilmek olası değil. Çilek aromasının doğası, çekici bir meyve tazeliğinden hoş olmayan bir meyvemsiliğe kadar değişebilir. Örneğin, sommelier Laure Patry, bir üreticinin Oregon Pinot Noir 2012’sini “olgun çilek aromalarıyla parlak ve taze” olduğu için övüyor. Ancak aşırı telaffuz edilirse lezzetsiz olabilir, bu durumlarda “pişmiş” veya “haşlanmış” gibi kelimelerle eşleştirilebilir.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ