Farklı ülkeler, farklı kültür ve geleneklere sahip olmakla birlikte tüm dünyada Yeni Yıl aynı şans ve huzur umutlarıyla karşılanırken, her kültürün kendine özgü lezzetli gelenekleri vardır.
En sevdiğiniz Yılbaşı şarap eşleştirme geleneğini bulun! Siz hangi ülke geleneğindeki yemekle Yeni Yılı karşılamak isterdiniz?
İtalyanların yeni yıl, yani “Capo d’Anno” sofrasında mutlaka yeşil mercimek ve yanında cotechino ya da zampone sosisleri olur. İtalyan geleneğinde mercimeklerin, muhtemelen madeni para benzeri şekillerinden dolayı refah ve zenginliğin habercisi olduğu düşünülür. Yenilen her mercimeğin madeni paraya dönüşeceğine inanılırdı. Bu nedenle, 1 Ocak gece yarısından sonra, gelecek yıl şans için mercimekle hazırlanmış bir tabak yemek adettendir.
Mercimeği dengeleyebilecek meyvemsi kırmızı şaraplarla, köpüren şaraplarla eşleştirilebilir.
Üzümler; Montepulciano d'Abruzzo, Nero d'Avola, Primitivo, Syrah/Shiraz, Malbec, Adakarası, Spumante, Prosecco, Sangiovese, Barbera
Japonya'da, yeni yıl, çok eski zamanlara uzanan bir gelenek olan bir kase Toshikoshi Soba ile başlar. Soba, geleneksel Japon mutfağına özgü karabuğdaydan yapılan ince eriştelerdir ve eriştelerin iyi şans getirdiğine inanılır. Uzun erişte uzun ve sağlıklı ömrü temsil eder.
Et suyu bazlı dashi çorbanın üzerine genellikle yeşil soğan, yumurta ve karides konur.
Yeşil soğanla süslenen Toshikoshi'nin umami karakterini Garganega gibi mineralite notalarına sahip, asiditesi yüksek, sek bir şarap dengeleyebilir.
Üzümler: Garganega, Albariño, Pinot Grigio, Emir, Sidalan, köpüren şaraplar
Avustralya için yeni yıl, yaz mevsimine denk gelmektedir. Bu nedenle sahilde veya arka bahçede et, sosis veya ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin olduğu bir barbeküde bir araya gelmek oldukça yaygındır.
Bir Aussie (Avustralya’lı) barbeküsünde isli notalar ve etin çeşnilerini zenginleştirmek için baharat notaları ile zengin California Zinfandel'i harika bir eşlikçidir. Tamamen Aussie kalmak isterseniz de Grenache, Shiraz ve Mataro üzümlerinden kırmızı bir GSM blend iyi bir eşlikçi olacaktır.
Üzümler: California Zinfandel, GSM Blend, Shiraz, Öküzgözü, Acıkara, Kalecik Karası
Danimarka’da Hardal Soslu Morina Balığı yılbaşı sofralarının vazgeçilmezidir.
Üzümler: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Emir, Pinot Noir, Kalecik Karası, köpüren şaraplar
1 Ocak tarihinde vefat etmiş Aziz Basil’in tatlı ekmeği..
Bir rivayete göre gelenek çok eski zamanlara dayanıyor. Kapadokya doğumlu bir rahip olan Aziz Vasilis ( Άγιος Βασίλειος ) kentin kuşatması sırasında şehir halkından yardım ister. Herkes gücüne göre elinde ne kadar altın, para, mücevher varsa verir. Ama, daha sonra kuşatma kalkar ve yardıma ihtiyaç olmadığı anlaşılır. Bu sefer de toplanan mücevherlerin onu hibe edenlere adil bir şekilde dağıtılması gerekmektedir. Aziz Vasilis bunun için büyük bir ekmek yapar ve içine halktan topladığı mücevherleri koyup ekmek piştikten sonra dilimlere ayırıp her bir eve dağıttırır. Efsaneye göre mucizevi olarak her evde yardım amacıyla tam olarak ne verildiyse ekmek diliminin içinden de o çıkar.
Günümüzde de pastanın içine bozuk para konulur ve genellikle üzeri pudra şekeri ile kaplanır. Pastanın üzerindeki beyazlık, yeni yılda hiçbir karanlık şeyin ortaya çıkmaması umudunu temsil eder. Vasilopita'nin içine geleneğe uygun olarak küçük bir tane bozuk para koyuluyor ve kimin diliminden çıkarsa tüm yıl boyunca şansının açık olacağına inanılıyor.
Bu tatlı pasta hayatın tatlılığını, sevincini simgeliyor ve yeni yılın sağlık ve mutlulukla dolu geçmesini temenni ediyor. Geleneksel olarak, pasta ailenin kıdemli bir üyesi tarafından kesilir. Orta tatlı Samos Muscat'nın marmelat ve portakal kabuğu aromaları pasta ile güzel uyum sağlarken, damakta çok tatlı olmadan pastanın tatlılığını dengeleyecektir.
Üzümler: Orta tatlı Samos Muscat, Riesling, Misket, köpüren şaraplar
Kaynakça
Gastronot’un Köşesi-Ayça Budak; YILBAŞI SOFRASI, YENİ YIL AKŞAMI NE YENİR, NE İÇİLİR? | IWSA
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ