Damıtma işleminde kullanılan ekipmana “imbik” adı verilir. Zamanında Arap’ların kozmetik icin alkolü damıtması sonucu geliştirdikleri bir ekipmandır. Ve ilk ismi “alembik” tir. Fermente edilmiş alkollü sıvı tatlı veya renkli olsa bile imbikten çıkan her zaman için temiz, berrak ve sek olur. Renk, şeker ve tanen gibi diğer özellikler buharlaşmadığı için su ile birlikte geride kalacaktır. Distile bir içki tatlı veya renkli ise, bu özellikler içkiye damıtma işleminden sonra eklenmiş demektir. Yani renk, tatlılık, bazı farklı aromalar, harici olarak eklenir ya da yıllanma sürecinde meşe fıçılardan geçmektedir. Çok farklı türlerde imbikler vardır ancak genel olarak iki kategoride toplarız imbikleri. Bir tanesi klasik imbikler bakır imbikte yapılan damıtma, diğeri de continuous sistem yani sürekli olarak yapılan kolon sistemi damıtma.
Klasik imbik, yüzyıllardır kullanılan, en basit, en klasik damıtma yöntemidir. Bakırdan üretilen klasik imbikte damıtma, parti parti gerçekleşen bir süreçtir ve el işi olarak adlandırılabilir. Yani damıtma tamamlandıktan sonra bir sonraki damıtma işleminden önce mutlaka imbikler temizlenir, tekrar doldurulur. Klasik imbikler sıvı alkol derecesini, belirli bir miktara kadar yükseltebilirler. Yani birinci damıtmasan yaklaşık %25 oranında alkol elde edilirken, ikinci damıtmada bu alkol miktarı yüzde 55-80 aralığında kalmaktadır.
Fermente edilmiş alkollü sıvı, bakır bir potta damıtılır. Sıvı ısıtılarak alkolün buharlaşması sağlanır ve su geride kalacaktır. Alkol buharı yükselerek bir soğutucu üniteye geçer, yoğunlaşır ve tekrar sıvı haline gelir. Tabii ki bu durumda alkolün konsantrasyonu, gücü yükselmiş olur ve distile içki açığa çıkar. Klasik imbikten elde edilen bu distile içkiler oldukça aromatiktir, güçlü karakterlere sahiptir ancak biraz serttir. Genellikle klasik damıtma, klasik imbik yöntemiyle elde edilen alkoller, şişelenmeden önce olgunlaştırılır. Böylece alkolün yumuşaması, törpülenmesi sağlanmış olur.
Bu imbik türü 1850’li yıllarda İrlandalı bir mucit Aeneas Coffey tarafından geliştirilmiştir. Klasik imbiklerin aksine, sürekli damıtma imbiklerde ara vermeksizin alkol damıtılabilir.
Yukarıya doğru çıktıkça sıvıdaki alkol iyice yükselir. En üst katmandaki artık alkolün derecesi %96 civarlarına kadar çıkmıştır. Kontinü sistem kullanılarak yapılan damıtım oldukça yüksek bir alkol oranı verir. Bu nedenle bu alkole hafif içimli diyebiliriz. Ancak çok hafif, çok inçe silik karakterlere sahiptir. Birçok seferde de olgunlaşmasına gerek kalmadan şişelenebilir.
Kontinü sistemde uzun, dikey kolonlar bulunur. Her bir kolon iç kısmında farklı katlara ayrılır. Fermente edilmiş alkollü sıvı ısıtılarak buharlaşması sağlanır ve buhar imbiğe girerek yukarıya doğru farklı katlarda yükselmeye başlar. Buhar her katmanda yoğunlaşarak sıvıya dönüşürken, bazılarının yoğunluğu çok daha farklı olacaktır.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ