Cin, ardıç aromasının baskın olması gereken aromalı bir alkollü içkidir. Yaygın olarak kullanılan bitkiler arasında kişniş tohumu, melekotu, süsen kökü ve limon kabuğu bulunur.
Aromalar cine, tekrar damıtma ya da doğal veya yapay aromaların karıştırılmasıyla eklenebilir. En iyi cin markaları, genellikle tekrar damıtma yöntemini kullansa da bazı durumlarda damıtma sonrasında son derece hafif aromaların eklendiği de görülür. Cin genellikle olgunlaştırılmaz ve renksizdir.
Cin tipik olarak nötr yüksek dereceli alkol kullanılarak üretilir, ama ABD'de diğer damıtılmış yüksek dereceli alkollerde kullanılabilir.
Cin üretiminin kökeni aslında Hollanda'ya dayanır. Ancak birazcık daha tarihi kurcaladığımızda, İtalya civarında orada yetişen ardıçları, yüksek alkolle birlikte damıtan papazları görebiliyoruz. Tabii ki Hollanda'da Hollandalı papazlar, günümüz cininin en önemli temellerini atmış ve bunları bir dökümana aktarmışlardır. Cin, Hollandalı rahipler, papazlar tarafından tıbbi amaçlarla kullanılırdı. Hollandalı tüccarlar özellikle Akdeniz bölgesinden topladıkları ardıç meyveciklerini alkolün içinde damıtarak, ardıçın kokusunu alkole geçirmiş, hem ardıçın şifasından faydalanmış hem de ardıçın aromasını o zamanlar çok zor içimli olan alkollerine aktarmışlardır. Jenever adını verdikleri yani flemenk dilinde, Hollanda dilinde ardıç adını verdikleri bu içki, daha sonra İngilizler ve Hollandalı’ların müttefik olarak İspanyol’lara karşı savaşında İngiliz’lerle tanışmıştır. İngiliz’ler bu içkiyi çok beğenmiş ve Hollandalı’lara sormuşlardır; “Nedir bu?” Hollandalı’ların cevabı, bunun adı ''Hollandalı cesareti'' olmuştur, Dutch Courage. Bundan sonra İngiliz’ler bu içkiyi sahiplenmiş ve başkentlerinde, Londra'da üretmeye başlamışlardır. Günümüzde tabii ki ''London Dry Gin'' usulü ile üretilen cinler sayesinde, cin bir İngiliz içkisi olarak bilinse de kökenleri aslında Hollanda'ya dayanmaktadır.
Cin'in sözlükteki karşılığı şudur. Her cin aromalandırılmış bir votkadır. Yani cin yapmak için ilk olarak temiz,kokusuz,aromasız yüksek derecelere kadar damıtılmış bir alkole ihtiyacımız var. Bu yüzden de cin yapımına tabii ki ilk olarak tahıllarla başlanıyor. Bu tahıllar biraya dönüştürülür. Arkasından kontinü distilling usülüyle yani sürekli damıtma yöntemi ile alkol dereceleri %96-97'ye kadar yükseltilir. Böylece alkolün içindeki bütün tatlar kokular ve aromalar kaybolmuş olur. Bu da bize cinin içine ekleyeceğiniz farklı botaniklerin tatlarının, daha belirgin ve kontrollü olması avantajını sağlayacaktır. Arkasından içine başta ardıç olmak şartıyla farklı botanikler eklenir. Bu botanikler içinde değişik kökler, çiçekler, yapraklar, otlar, meyveler ya da bu meyvelerin çekirdek ya da kabukları olabilir. Birlikte damıtıldıkları takdirde, geleneksel usül ile yapılan damıtımın ardından alkole geçecek olan botaniklerin lezzeti zaten cinin temelini oluşturacaktır. Daha sonra alınıp üzerine su eklenir, alkol derecesi düşürülür ve 40-50 derece civarlarında şişelenmiş olur.
Ardıç, kişniş tohumu, melekotu(angelica), narenciye kabuğu, süsen kökü
London Dry Gin, Londra'da ilk olarak bulunan eski Old Tom adı verilen ve şeker dökmeden, içilmesi neredeyse mümkün olmayacak kadar sert olan eskicinin yerine üretilen bir cin prosesidir. London Dry Gin'in isim anlamı, tabii ki Londra'da üretildiği için London, artık içine şeker koymaya gerek kalmadığı için dry, e tabiiki cin olduğu içinde gin. Bu arada cin adı Hollandalı’ların kendi yerel içkisi, yani cinin aslında asıl hali Genever’ın kısaltılmışıdır. İngiliz’ler, Genever’ı kısaltıp ''gin'' haline getirmişler. London Dry Gin, usulünün aslı ise, nötr bir alkolün üzerine başta ardıç olmak üzere farklı değişik botaniklerin eklenerek, bakır imbiklerde yani geleneksel eski usul imbiklerde damıtılma yöntemine verilmiş isimdir.
Damıtılmış cinler gene London Dry Gin gibi üretilir. Ancak damıtma sürecinde sonradan farklı damıtılmış alkolalarda eklemek mümkündür. Böylece aromaların zenginleştirilmesi sağlanmış olur.
Jenever hammaddesi ardıç olan distile içki türüdür. Cinin atası olarak da düşünülebilir. Jenever Belçika, Hollanda ve Fransa'nın kuzeyinde üretilmektedir. Üreticiler genelde 'moutwjin' diye adlandırılan düşük alkollü, kaliteli bir baz alkol kullanmaktadır. Fakat moutwjin kullanımı, dokusundaki zengin aroma çeşitliliğinden dolayı, jenever üretiminde de aroma ve dokuyu direkt etkilemektedir. Jenever de yine üretiminde moutvwin miktarına bağlı olarak sınıflandırılmaktadır. Meşe fıçılarda olgunlaştırılabilirler.
Jonge (Young) Jenever: Üretiminde %15'ten fazla moutwijn kullanılmaz (minimum miktar belirtilmemiştir.)
Renksizdir. Maksimum 10 gram/litre şeker eklenerek tatlandırılabilir.
Oude (Old) Jenever: En az %15 moutwijn kullanılarak üretilir. Renkli olabilir. Renk için karamel eklenebilir. Maksimum 20 gram/litre şeker eklenerek tatlandırılabilir.
Üstteki 2 türün üretiminde, hammaddesi tahıl olmayan bir baz alkol kullanılıyorsa (moutwijn gibi) Graanjenever sınıfına dahil olmaktadırlar.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ