Distile içki tadımı yapılırken, özellikle nasıl ham madde kullanıldığı, ne yöntemle damıtıldığı, yıllanıp yıllanmadığı, ya da içinde kullanılan aromalar göz önünde bulundurulmalıdır. Distile içkiler de diğer fermente içkiler gibi ilk olarak görünüş, arkasından burun, damak ve bitiş olarak değerlendirilir.
Öncelikle elinizdeki kadehi, beyaz bir zemin ya da beyaz bir kağıdın üstüne tutun ve berraklığına, kıvamına renk geçişlerinde bakın. İçkinizin rengini belirleyin. Renksiz olabilir, altın sarısı olabilir, koyu amber, kahverengi veya farklı değişik meyvelerin ya da yapay tatlandırıcıların renklerini taşıyabilirler. Bir içkinin rengini kategori ile
değerlendirmek lazım. Mesela viski olgunlaşan bir içkidir ve kullanılan fıçıların cinsine göre rengi çok açık sarıdan, koyu ambere doğru gidebilir. Votka yıllandırılmayan bir içki o yüzden de genelde içine harici bir renk ya da meyve aroması eklenmedi ise berrak olması gerekir. Cin de damıtıldıktan sonra su eklenip şişelenen içkilerdendir ve ancak birkaç tane marka cini meşe fıçılarda yıllandırır. Yani cinde de parlaklık önemlidir. Bunun haricinde yıllanmayan içkilerde her zaman için berraklık ve temizlik mühim. Bulanıklaşmış bir damıtık içki, büyük ihtimalle içilmeyecek haldedir.
Tat testlerinde ilk olarak görünüş ön plandadır arkasından koklama gelir. Koklama, bir içkiyi tanımadaki en önemli adım olarak adlandırılabilir. Kokular alkolün içinde bazen çok güçlü gelirken bazen de ikincil olurlar ve saklanırlar. Bunun için bazı yöntemler var. Her şeyden önce yüksek alkollü damıtılmış içkilerin kadehi çok fazla çevrilmemelidir. Bunun sebebi, alkol gittikçe güçlenir ve burnun koku alma yeteneğini azaltacaktır. İlk olarak, serin, oda sıcaklığındaki alkolü bardağın üstünde bir santim, bir buçuk santim mesafeden koklamaya başlamak gerekir. Burun alıştıkça, birazcık daha bardağa, birazcık daha alkole yaklaştırmak mümkündür. İkincil kokularsa birazcık saklanır. O yüzden de o distile alkolün üzerine su eklemek gerekir. Temiz serin bir su ikincil kokuları ortaya çıkaracaktır. Genelde biz bunu aromaları patlatmak olarak adlandırsak da, bazı koku kimyasallarının sudan kaçtığı bilimsel bir gerçektir. Koklamanın süresi sekse birkaç defa koklamak, eğer su eklenmişse bunu 10-12 defaya çıkartmak olarak adlandırılabilir. Yani burnumuzu çok yormadan, alkolün gücü ile köreltmeden, o alkolün, o içkinin içindeki aromaları hissetmeye çalışmak ve özellikle notlar alarak, her seferinde burnun gelişmesini sağlamak ve bunu gözlemlemek önemlidir.
Distile içkileri kokladıktan sonraki adım, tabii ki damakta kontrol etmektir. Bu hem sek olarak yapılabilir hem de üzerine biraz su eklenerek tadılabilir. Sek içmekteki en önemli kural, yüksek alkollü içkiye damağınızın alışkın olmasıdır. Eğer böyle bir alışkanlık yoksa hiç zorlamadan, önce su ekleyerek o şekilde tatmakta fayda vardır. Sek tattığımızda ağızda 1-2 saniye tutmanın iç koklama için de faydası büyüktür. Yani ağzımızdaki mesela bir viski ise, içerden burnumuza doğru aromalar gider ve dış koklamaya ek olarak içerden de koklama yaparak daha iyi tanımış oluruz. Bunun haricinde su eklemenin faydası yutmayı kolaylaştırmakken, aynı zamanda ağızda çalkalama ya da müsade etmesidir. Eğer sek bir damıtık içkiyi ağzımızda uzun süre çalkalarsak, maalesef ağzımızın içi uyuşacak bir sonraki tatları almamız zorlaşacaktır. Ancak bir miktar suyla ağızda uzun süre çalkalarsak,
ağzımızın kenarlarına, dilimize, damağımıza yapışan aromaları daha sonraki süreçte de hissetmemiz kolaylaşacaktır. Tattığımızda genelde çiçeksi veya meyvemsi, otsu, tahılsı, baharatlı, meşemsi, tatlı hisler alabiliriz. Tüm distile içkilerde alkol oranları yüksek olacaktır. Bu alkol yumuşak mı, genel olarak içkiyle bütünleşmiş mi, diğerlerine kıyasla daha mı sert daha mı yumuşak, gövdeli mi, yağlı mı diye değerlendirmek çok çok önemli. Yutuş hissi de bize çok şey anlatacaktır. Boğazdan rahat geçişi, daha sonra aşağıda yaptığı sıcaklık aromalarla ilgilidir. Bazıları olgunlaşma sürecinde, odundan gelen bir tatlılık da taşıyabilirler. Likörlere geldiğimizde ise, zaten bütün likörlere şeker eklenir ve onların da tatlı olmaları beklenir.
Distile içkiler arasındaki en büyük farklardan bazıları da bitişlerde görülür. Votka gibi aromasız içkilerde bitişler çok kısa ve çok basittir. İçtikten 1-2 saniye sonra, ağızda herhangi bir tat kalmaz. Ancak bir damıtık içki, viski gibi, konyak gibi, uzun süreler meşe fıçılarda beklediyse, çok güçlü tatlar taşıyacaklardır ve içtikten sonra damakta kalışları çok çok uzun olacaktır. İçkiyi tükürdükten sonra bile belli bir süre boyunca bir dizi farklı aromanın tadını hissetmeye devam edebilirsiniz. Ağızda ıslanan aromatik içkiler, gittikçe değişmeye ve farklı notlar hissettirmeye devam ederler.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ