İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen adıdır. İklimi sınıflandırmanın en önemli yollarından biri üzüm yetiştirme mevsimi boyunca gerçekleşen hava ısılarıdır.
Serin: Üzüm yetiştirme mevsiminde ortalama hava sıcaklığı 16,5 °C ve altıdır.
Ilıman: Üzüm yetiştirme mevsiminde ortalama hava sıcaklığı 16,5 °C ve 18,5 °C arasındadır.
Sıcak: Üzüm yetiştirme mevsiminde ortalama hava sıcaklığı 18,5 °C ve 21 °C arasındadır.
Dünya üzerinde 30° -50° enlemlerinde üzüm yetişir. Kutuplarda veya ekvatora yaklaştıkça hava koşulları farklılaşır. Asma, çiçeklenmeye başladıktan sonra sıcaklığın 10°C derecenin altına düşememesini isteriz ki verimli bir hasat geçirsin. Aksi taktirde asma strese girer.
Şarapları birbirinden farklı kılan özelliklerin neler olduğunu anlamak için önce üzümlerin nasıl olgunlaştığına bakmamız gerekir. İklim üzümün olgunlaşmasında önemli bir faktördür. Diğer meyvelerde olduğu gibi, üzümün de olgunlaşması için yeterince güneş ışığı almış olması önemlidir. Eğer üzüm yeterince güneş ışığı alırsa, meyvenin içindeki ekşi asitler şekere dönüşür ve kabukları olgunlaşır; eğer yeteri kadar güneş ışığı almaz ise, yeşil ve sert kalır, asitli ve ekşi bir tada sahip olur.
Aşırı güneş, üzümün asidinin düşük ve elde edilen şarabın yavan ve dengeden yoksun olmasına sebep olur. Güneş ışığı çok az olursa, şarabın tadı yoğun olmaktan uzak ve bir o kadar ekşi olur. Bir şarabın ne kadar iyi olacağı, yağmur, güneş ışığı ve sıcaklık arasındaki dengeye bağlıdır. Bu nedenle iklim tiplerinin şarabın tadı, içerdiği aromalar ve asiditesi gibi özellikleri üzerinde önemli bir etkisi vardır.
Serin iklimli bölgeler, az güneş gördüğü için, siyah üzümlerin rengi koyulaşmaz. Bu sebeple kırmızı şarap üretiminden çok beyaz şarap üretimi tercih edilir.
Güneşi az görmesi sebebiyle alkol oranı düşük şaraplar yapılır.(az şeker)
Üzüm, soğuğa karşı direncini arttırmak için asit yapar, böylece asit oranı oldukça yüksek ve farahlatıcı etkiye sahip şaraplar ortaya çıkar.
Serin iklimli şarap üretilen bölgeler; Kuzey Fransa, Almanya vb..
Güneş ışığı daha yoğun ve üzümlerin olgunlaşması için daha fazla ısı verir.
Üzümlerin şeker seviyesi yüksektir bu alkol seviyesini de etkiler. Asidite oranı düşüktür.
Siyah üzümler çoğunlukla ılıman bölgelerde yetişir. Ancak beyaz üzüm çeşitleri de görülür.
Ilıman iklimli şarap üretilen bölgeler; Avustralya'nın ve Kaliforniya'nın çeşitli bölgeleri.
Sıcak iklimli bölgelerde, soğuk iklimli bölgelere göre farklı şaraplar ön plana çıkar.
Siyah üzüm olgunlaşmak için daha çok sıcaklığa ihtiyaç duyar, bu nedenle sıcak iklimli bölgelerde genellikle kırmızı şaraplar üretilir.
Alkol oranı yüksek ve aromalar bakımında zengin şaraplar ortaya çıkar.
Sıcak iklimli şarap üretilen bölgeler; Güney Fransa, Avustralya, Türkiye, İspanya..
Chardonnay üzümü her iklime ayak uydurabilen bir üzüm çeşidi hem soğuk hem ılıman hem de sıcak iklimde yetiştiştirebilirsin. Her üzüm her iklime ayak uydurmaz. Yani güzel aromalar vermez. Ama Chardonnay'nin böyle bir potansiyeli var. Eğer siz Chardonnay'i soğuk bir iklimde yetiştirirseniz daha size asiditesi yüksek meyve aromalarını çağrıştıracaktır. Yani ekşi elma limon gibi daha soğuk iklimi ifade eden aromalar aklınıza getirir. İklim ılımanlaştığında o yeşil elmalar daha sarı elma aromalarına döner. Daha da ılımanlaştıkça tropik meyve diye tabir ettiğimiz ananas, mango gibi aromalara döner. Yani yeşil elmadan mango ya doğru bir tat olgunlaşması gerçekleşir. Farklı üzümlerin farklı karakteristikleri olabiliyor. Tamamen meyve özelliğinde gerçekleşiyor bu tat olgunlaşması.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ