Grenache bir siyah üzüm türüdür. Bu siyah üzüm türü İspanya'da Garnacha olarak bilinir, ancak diğer bölgelerin çoğunda, şarap etiketinde Grenache olarak yer alır. Grenache üzümleri yüksek şeker ve düşük asidite düzeyine sahip, ince kabuklu, iri taneli üzümlerdir. Ortaya çıkan şaraplar genelde koyu renkli değildir, ancak gövdelidir. Çoğunlukla kırmızı meyve (çilek, ahududu) ve baharat (beyaz biber, meyan kökü, karanfil) aromaları taşır. Olgunlaştıkça baharat aromaları, karamela ve derimsi aromalara dönüşür. Grenache olgunlaşmak için sıcak iklimlere ihtiyaç duyar. İnce kabuklu olması nedeniyle, Grenache üzümlerinden kolaylıkla roze şaraplar yapılır. Bunlar kırmızı meyve (çilek, kırmızı erik, kırmızı kiraz) aromalarına sahip olurlar. Bu şaraplar sek ve bazıları orta derece tatlılığa sahip, hafif gövdeli ve meyveli şaraplardır. Grenache, güney Rhône, güney Fransa ve İspanya'da roze şaraplar için yaygın şekilde kullanılır. Genelde en iyi, genç ve tazeyken tüketilir.
Grenache, Fransa'daki Güney Rhône bölgesindeki önemli bir üzüm türüdür. Güney Rhône'un iklimi, yönü ve üzüm türleri Kuzey Rhône'dan oldukça farklıdır. Burada vadi düzleşirken iklim güney enlemi nedeniyle ısınır. Grenache bu bölgede başarılı bir şekilde olgunlaşır. Güney Rhône'da yapılan kırmızı Grenache şarapları tipik olarak Syrah dahil çeşitli yerel üzüm türleriyle harmanlanır.
Côtes du Rhône etiketli en ucuz şaraplar tipik olarak basittir, orta gövdelidir ve kırmızı meyveyle baharat tatlarına sahiptirler. Côtes du Rhône Villages etiketli şaraplar daha yüksek seviyede kompleksite sunabilir.
Châteauneuf-du-Pape etiketli şaraplar yüksek alkol oranına sahip tam gövdeli şaraplar olarak bilinirler.
Grenache, Fransa'nın güneyinde yapılan hem kırmızı hem de roze şaraplar için önemli bir türdür.
Grenache, İspanya'da Garnacha ismiyle bilinir.
Güney Avustralya'nın sıcak Barossa Valley ve McLaren Vale bölgeleri, birçok yaşlı Grenache asmasına ev sahipliği yapar. Grenache üzümü aynı zamanda Shiraz ve diğer türlerle harmanlanır. Bu şaraplar stil ve kalite açısından Châteauneuf-du-Pape etiketli şaraplara benzetilebilir.
Tavuk, kızarmış ördek, patlıcan, osso buco, ızgara etler, baharatlı yemekler, Asya mutfağı ile eşleştirilebilir.
Kırmızı şaraplar için kullandığımız kadehler beyazlar veya rozeler için kullandığımız kadehlerden daha büyüktür. Bu tip kadehler ağız kısmının genişliği sebebiyle şarabın hava ile daha fazla temas ederek aromalarının açılmasına da yardımcı oluyor.
Kadeh; görünüm, koku, tat ve yapı üzerine mümkün olan en iyi duyumları alabilmek için önemlidir. Bordeaux tip kadehler; taneni yüksek, asidi orta düzeyde şaraplar içindir. Şarabı dilin ortasına yönlendirerek meyve, tanen ve asit dengesini sağlar. (Cabernet Sauvignon, Merlot, Boğazkere, Öküzgözü-Boğazkere, Bordeaux şarapları vb..)
13°C servis edilmesi tavsiye edilir.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ