Brendi zamanında Fransa'da üretilen beyaz şarapların, çok fazla tercih edilmemesi dolayısıyla diğer kuzey ülkelerine satılması ile aslında doğmuş bir içki. Ve ilk brendi yapanlar, Fransız’lar olarak düşünülse de, Hollandalı denizciler ve Hollandalı tüccarlar. Ülkelerine gelen ya da diğer kuzey ülkelerine gelen bu beyaz şarabı, damıtarak daha konsantre hale getiriyorlar ve yanık şarap isimli bradewijn adını veriyorlar. Günümüzdeki brendi Hollanda dilinde yani flemenkçe yanık şarap anlamına gelen bradewijn’den gelir. Daha sonra Fransız’lar bunu geliştirerek meşe fıçılarda olgunlaştırıyorlar ve günümüz brendisini geliştirmiş oluyorlar. Brendi, üzümün ilk olarak şaraba dönüştürülmesi, daha sonra da bu şarabın 2 defa geleneksel bakır imbiklerde damıtılmasıyla elde edilmiş olan bir içkidir. Tabii ki brendi damıtıldıktan sonra meşe fıçılarda olgunlaştırılır. Bu olgunlaşma süresi 2,5 yıldan, 50-60 yıllara kadar uzayabilir.
Brandy de Jerez, belli kurallar çerçevesinde, İspanya'da üretilen İspanyol’ların tek brendi örneğidir ve mutlaka standartları vardır. Üretiminde gene üzüm alkolü yani şarap kullanılır. Bu üzümün belirli bir cins olmasına gerek yoktur ama çok büyük oranda yani %90-95 aralığında, iron cinsi üzümler kullanılır. Şarap elde ettikten sonra, konyak gibi, armagnac gibi damıtılır genellikle de 2 defa damıtılır bu iki defa damıtmada 3 farklı brendi tipi elde edilir. Bu brendileri belirleyen tabii ki alkol derecesidir. Mesela holandas tipi brendi de %70 civarı alkol elde edilir. Aguardiente’te %70-85 aralığıdır. Destilatos’ta da %86 veya birazcık daha üstünde alkol elde edilebilir. Daha sonra tabii ki bu alkol üzerine tekrar su eklenerek şişelenir. Ancak olgunlaştırılan bir brendi olduğu için gene, olgunlaştırma da sisteme “solare adı verilen, fıçıdan fıçıya gezdirme tekniği de uygulanır. 1000 litrelik veya daha da küçük hacimli olabilir. Fıçıların içinde daha önce cherry beklemesi tercih edilir. İçinde şeri beklemiş olan fıçılar bu tatlı İspanyol şarabı cinsinin tatlılığını, koyu rengini, zengin meyve notlarını kendine hapseder. Daha sonra da içine alkol koyulduğunda, yıllanma boyunca o güçlü brendinin alkolü, fıçının içine sinmiş olan tatlı şarabın rengini ve etkisini, lezzetini, tatlarını kendine doğru çekmiş olur. Fıçıdan fıçıya da farklı şeri cinslerinde kullanılması, brendinin lezzetlerini üst seviyeye taşır. Farklı etiket terimleri de kullanır brandy de jerez. Bunlardan mesela, solare yazıyorsa en az 6 aylık bir olgunlaştırma anlıyoruz. Solara rezerve de bir senelik bir yıllandırma. Solara grand rezerve’deyse 3 yıllık yıllandırmayı algılıyoruz.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ