Diyarbakır'ın yerel üzümü olan Boğazkere'nin adını, dilin gerisinde bıraktığı tanenik, kuruluk ve burukluk hissinden dolayı boğazı 'kermek' kelimesinden aldığı düşünülmektedir.
Boğazkere, koyu yakut kırmızısı, dolgun gövdeli, belirgin tanenli, orta-düşük asitli, zaman zaman da rüstik şaraplar vermektedir. Genellikle kırmızı kiraz ve ahududu aromaları belirginse de beyaz biber, karanfil ve okaliptüs Boğazkere'de rastlanan aromalardır. Olgun örneklerinde tatlımsı bir izlenim bırakan karadut, siyah böğürtlen ve siyah kiraz aromalarına ve anavatanından gelen örneklerinde incir, siyah zeytin gibi kompleks aromalara da rastlanır. İyi yıllanan örneklerinde hayvansal ve topraksı tonlar baskınlaşır.
Türkiye'nin meşe fıçılarda olgunlaşmaya en uygun üzümlerindendir.
Elazığ'ın Öküzgözü üzümü ile kaliteli ve dengeli kupaj oluşturur.
Izgara dana ve koyun etleri, kırmızı av etleri, az baharatlı sulu et yemekleri, biftekler, köfteler, az baharatlı kebaplar, eski kaşar, tulum peyniri ve Kars gravyeri ile iyi bir eşlikçidir.
Kırmızı şaraplar için kullandığımız kadehler beyazlar veya rozeler için kullandığımız kadehlerden daha büyüktür. Bu tip kadehler ağız kısmının genişliği sebebiyle şarabın hava ile daha fazla temas ederek aromalarının açılmasına da yardımcı oluyor.
15–18°C servis edilmesi tavsiye edilir.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ