Cabernet Sauvignon, koyu renkli, yüksek tanenli ve asitli, ve güçlü aromalara sahip şaraplar yapan bir siyah üzüm türüdür.
Tipik olarak siyah meyve (siyah frenk üzümü(cassis), siyah kiraz) ve bitkisel (dolmalık biber, nane, sedir) aromalar içerir. Tanenleri yumuşatmak ve meşe aromaları (tütsü, vanilya, kahve) kazandırmak için genellikle kaliteli şaraplar meşede olgunlaştırılır.
Cabernet Sauvignon ılıman veya sıcak iklim sever; soğuk iklimlerde veya soğuk yıllarda olgunlaşamaz. Olgunlaşmamış Cabernet Sauvignon üzümlerinden yapılan şaraplar hoş olmayan bitkisel aromalar nedeniyle keskin ve buruk olabilir. Sıcak iklimlerde yapılan şaraplar daha yumuşak tanenlere, daha fazla siyah kiraz aromalarına ve daha az bitkisel karaktere sahip, daha dolgun gövdeli şaraplardır.
Yoğun meyve aromaları, yüksek tanen ve asidite seviyesi nedeniyle, Cabernet Sauvignon güzel olgunlaşan şaraplar yapmaya uygun bir türdür. Daha kolay içimli bir şarap elde etmek için çoğunlukla Cabernet Sauvignon'a Merlot eklenir, çünkü Merlot sert olan şaraba yumuşaklık ve gövde kazandırır. Cabernet Sauvignon da genelde Merlot'ya tanen, asidite ve meyve aromaları eklemek için kullanılır. Bu kupaj için klasik bölge Bordeaux'dur, ancak etiketlerinde belirtilmese de az sayıda Yeni Dünya şarabında da bu kupajı görmek mümkündür.
“Kaberne Sovinyon" diye okunur.
Uzun, sıcak sonbaharlar ve ılıman deniz iklimi hakim olduğundan Cabernet Sauvignon için ideal bir bölgedir.
Bölge, güneybatı Fransa'da Garonne ve Dordogne nehirlerinin birleştiği Gironde halici çevresinde kurulmuştur.
Gironde ve Garonna'un batısında ve güneyinde, sol yakı adı verilen bölge yer alır. Kuzeyden güneye doğru yer alan ana bölgeler;
En iyi alanlar, suyu çeken ve ısıyı koruyarak olgunlaşmaya yardım eden kumlu-çakıllı topraklardır. Bu çakıllı topraklar Cabernet Sauvignon olgunlaşmasına yardım eder. Bazı yıllarda Cabernet Sauvignon sol yakadaki çakıllı topraklarda bile olgunlaşmakta zorlanır. Harmanlama bu yüzden önemlidir. Cabernet Sauvignon üzümlerinin olgunlaşmakta zorlandığı yıllarda harmandaki Merlot türünün proporsiyonu artar.
Güney Fransa'nın iklimi sıcaktır ve yıllık hava durumu Bordeaux bölgesinden çok daha az değişkenlik gösterir. Cabernet Sauvignon bu bölgede daha kolay olgunlaşır.
Napa, Rutherford ve Oakville en önemli bölgeleridir. Napa Valley, Cabernet Sauvignon'un olgunlaşması için güneşli sıcak iklimi ve uzun yetiştirme mevsimiyle ideal bir bölgedir. Tam gövdeli ve yüksek tanenli, belirgin olgun siyah meyve tatlarına sahip olgun şaraplar Oakville ve Rutherford yörelerinde bulunabilir.
Maipo Vadisi ve Colchagua Vadisi önemli alt bölgelerdir. Sıklıkla Merlot, Carmenere ve Syrah üzümleri ile kupaja girer.
Stellenbosch bölgesi iyi Cabernet Sauvignon şarapları ile bilinir. Bu şarapların çoğu Bordeaux stiline benzer.
Cabernet Sauvignon Avustralya'da yaygın olarak yetiştirilir. Özellikle iki bölge öne çıakr: Coonawarra ve Margaret River.
Kuzey adada yer alan Hawke's Bay Cabernet-Merlot kupajları ile ünlüdür.
Cabernet Sauvignon, ülkemizde Trakya, Ege ve İç Anadolu bölgesi ile Antalya'da kupaj ve monosepaj olarak üretilmektedir.
Izgara bonfile, terbiyeli kuzu şiş, füme etler, barbekü etler, beef bourguignon, güveç, kavurma, Dana Strogonof, Tikka Masala, ördek, kaz, bıldırcın gibi av etleri, roquefort, stilton, Konya küflü, Kars gravyeri, brie, camambert
Kırmızı şaraplar için kullandığımız kadehler beyazlar veya rozeler için kullandığımız kadehlerden daha büyüktür. Bu tip kadehler ağız kısmının genişliği sebebiyle şarabın hava ile daha fazla temas ederek aromalarının açılmasına da yardımcı oluyor.
Kadeh; görünüm, koku, tat ve yapı üzerine mümkün olan en iyi duyumları alabilmek için önemlidir. Bordeaux tip kadehler; taneni yüksek, asidi orta düzeyde şaraplar içindir. Şarabı dilin ortasına yönlendirerek meyve, tanen ve asit dengesini sağlar. (Cabernet Sauvignon, Merlot, Boğazkere, Öküzgözü-Boğazkere, Bordeaux şarapları vb..)
15–18°C servis edilmesi tavsiye edilir.
Bordeaux/Meritage: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot ve Carmenère
Supertuscan: Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah
CMS Blend: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah
Avustralya: Shiraz-Cabernet
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ