Paylaş :

Anadolu'nun Yerel Beyaz Üzümleri

ÇAVUŞ

Anadolu'nun Yerel Beyaz Üzümleri

*Marmara Bölgesi- Bozcaada

Evliya Çelebi, Bozcaada’yı anlatırken ‘..buradaki gibi güzel çavuş üzümü dünyanın hiçbir yerinde yetişmez..’ demektedir.

Salkımları büyük, omuzlu ve dağınık, sapları uzun ve taneleri oval, eşitsiz ve seyrektir. Sarımtrak ince kabuklu, hafifçe gevrek etli ve sulu bir üzümdür. Düşük asitlikte ama canlı, orta gövdeli şaraplar verir. 

Aroma Profili

Beyaz elma, şeftali portakal çiçeği aromaları ile yoğun ve canlı bir profile sahiptir.

Yemek Uyumu

Yağlı ızgara balıklarla, baharatlı tavuk yemekleriyle, sirkesiz salatalarla, soğanlı yemeklerle iyi bir uyum sağlar.

EMİR

Anadolu'nun Yerel Beyaz Üzümleri

*İç Anadolu- Niğde, Nevşehir

Nevşehir ve Niğde’de, özellikle Kapadokya’nın Kızılırmak Vadisi’nde yer alan volkanik topraklarda iyi örnekler veren Emir, yüksek asiditeye sahip sek şaraplar yapar. Köpüklü şarap yapımına da uygundur.

Aroma Profili

Elma, limon, turunçgil.

Yemek Uyumu

Kızartma/bağlama balıklarla ve diğer deniz mahsulleriyle, zeytinyağlı mezelere, hafif ve bol yeşillikli salatalarda, tuzlu ve sert peynir çeşitleriyle uyumludur.

Levon Bağış
Levon Bağış

Yazar, Yeme & İçme Uzmanı

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo