*Marmara Bölgesi- Bozcaada
Evliya Çelebi, Bozcaada’yı anlatırken ‘..buradaki gibi güzel çavuş üzümü dünyanın hiçbir yerinde yetişmez..’ demektedir.
Salkımları büyük, omuzlu ve dağınık, sapları uzun ve taneleri oval, eşitsiz ve seyrektir. Sarımtrak ince kabuklu, hafifçe gevrek etli ve sulu bir üzümdür. Düşük asitlikte ama canlı, orta gövdeli şaraplar verir.
Beyaz elma, şeftali portakal çiçeği aromaları ile yoğun ve canlı bir profile sahiptir.
Yağlı ızgara balıklarla, baharatlı tavuk yemekleriyle, sirkesiz salatalarla, soğanlı yemeklerle iyi bir uyum sağlar.
*İç Anadolu- Niğde, Nevşehir
Nevşehir ve Niğde’de, özellikle Kapadokya’nın Kızılırmak Vadisi’nde yer alan volkanik topraklarda iyi örnekler veren Emir, yüksek asiditeye sahip sek şaraplar yapar. Köpüklü şarap yapımına da uygundur.
Elma, limon, turunçgil.
Kızartma/bağlama balıklarla ve diğer deniz mahsulleriyle, zeytinyağlı mezelere, hafif ve bol yeşillikli salatalarda, tuzlu ve sert peynir çeşitleriyle uyumludur.
Yazar, Yeme & İçme Uzmanı
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ