18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

 9 MADDEDE RAKI ÜRETİMİ



Rakı nasıl üretilir? Rakı, kanunla korunan nadir bir içkidir. Türk Gıda Kodeksinde rakı üretimi detaylı anlatılmaktadır. Rakı;yalnızca suma veya tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılmış sumanın, 5000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde, anason tohumu (Pimpinella anisum) ile ikinci kez distile edilmesiyle sadece Türkiye’de üretilen distile alkollü içkidir. Rakının Türkiye'de tescilli coğrafi işareti vardır. 

anason.jpg





​1. Rakı üretiminde; Türkiye'de yetişen anason (Pimpinella anisum) kullanılmalıdır.






2.jpg




2. Türkiye'de yetişen yaş üzüm, kuru üzüm ve tarımsal ürünler kullanılmalıdır.







bakır imbik.jpg





3. En fazla 5.000 litrelik bakır imbikte Türkiye'de damıtılmalıdır.







rakı üretimi dinlendirme.jpg





4. Rakı, dolum öncesinde en az bir ay dinlendirilmelidir. Renklendirici ve hiçbir katkı maddesi kullanılmamalıdır.






rakı üretim tesisi.jpg




5. En az bir milyon litrelik üretim hacmine sahip tesiste üretilmelidir.








rakıalkol.jpg




6.  Alkol miktarı en az %40 olmalıdır. 









9.jpg






7. Anason tohumundan gelen uçucu yağın anetol miktarı, ürünün litresinde en az 800 miligram olmalıdır.






rakı şeker miktarı.jpg


​8. Şeker miktarı ürün litresinde en fazla 10 gram olmalıdır. 

Günümüzde reçetesinde şeker kullanılan rakılarda bu miktar en fazla 1 litrede 4-5 gramdır 

(4-5 gram şeker= yaklaşık 1 tatlı kaşığı veya 1 küp şeker). 

Yani ancak 1 litre rakı tüketildiğinde bu 4-5 gram şekere denk gelir.



göbek rakı.jpg




9. Anason ile tekrar damıtmada ürünün sadece orta kısmı yani göbeği alınır. Tüm rakılar orta üründür, yani göbektir.