Paylaş :

9 Maddede Rakı Üretimi

Rakı nasıl üretilir? Rakı, kanunla korunan nadir bir içkidir. Türk Gıda Kodeksinde rakı üretimi detaylı anlatılmaktadır. Rakı; yalnızca suma veya tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılmış sumanın, 5000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde, anason tohumu (Pimpinella anisum) ile ikinci kez distile edilmesiyle sadece Türkiye’de üretilen distile alkollü içkidir. Rakının Türkiye'de tescilli coğrafi işareti vardır. ​

9 Maddede Rakı Üretimi

​1. Rakı üretiminde; Türkiye'de yetişen anason (Pimpinella anisum) kullanılmalıdır.

9 Maddede Rakı Üretimi

2. Türkiye'de yetişen yaş üzüm, kuru üzüm ve tarımsal ürünler kullanılmalıdır.

9 Maddede Rakı Üretimi

3. En fazla 5.000 litrelik bakır imbikte Türkiye'de damıtılmalıdır.

9 Maddede Rakı Üretimi

4. Rakı, dolum öncesinde en az bir ay dinlendirilmelidir. Renklendirici ve hiçbir katkı maddesi kullanılmamalıdır.

9 Maddede Rakı Üretimi

5. En az bir milyon litrelik üretim hacmine sahip tesiste üretilmelidir.

9 Maddede Rakı Üretimi

6.  Alkol miktarı en az %40 olmalıdır. 

9 Maddede Rakı Üretimi

7. Anason tohumundan gelen uçucu yağın anetol miktarı, ürünün litresinde en az 800 miligram olmalıdır.

9 Maddede Rakı Üretimi

​8. Şeker miktarı ürün litresinde en fazla 10 gram olmalıdır. 

Günümüzde reçetesinde şeker kullanılan rakılarda bu miktar en fazla 1 litrede 4-5 gramdır 

(4-5 gram şeker= yaklaşık 1 tatlı kaşığı veya 1 küp şeker). 

Yani ancak 1 litre rakı tüketildiğinde bu 4-5 gram şekere denk gelir.

9 Maddede Rakı Üretimi

9. Anason ile tekrar damıtmada ürünün sadece orta kısmı yani göbeği alınır. Tüm rakılar orta üründür, yani göbektir.

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo