Mezeler, zeytinyağlılar, peynir tabağı , şarküteri tabağı gibi başlangıçlarla:
Riesling, Narince, Emir, Sauvignon Blanc gibi hafif ya da orta gövdeli, orta ile yüksek asitli genç beyaz şaraplar ve köpüren şaraplar,
Yaş üzüm rakıları,
Floral aromaların ağırlıkta olduğu, orta gövdeli genç viskiler uyumlu olacaktır.
Tereyağında karides, ızgara kalamar, börek gibi ara sıcaklarla:
Kalecik Karası, Öküzgözü, Grenache gibi üzümlernde üretilmiş rozeler, orta/tam gövdeli beyaz şaraplar,
Meşe fıçıda dinlenmiş yaş üzüm rakıları,
Hafif tatlımsı ve isin de çok hafif dokunuşların olduğu viskiler uyumlu olacaktır.
Fırında pişmiş ördek, hindi gibi kümes hayvanları, kuzu ve dana etleriyle:
Öküzgözü-Boğazkere, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz gibi üzümlerden üretilmiş orta veya tam gövdeli güçlü kırmızı şaraplar,
Kuru üzüm rakıları,
İs ile baharatın birlikte hissedildiği ve özellikle kuru meyve aromalarının hakim olduğu viskiler uyumlu olacaktır.
Kestaneli pasta ve bal kabaklı tatlılarla:
Madeira ya da Port stili tatlı likör şarapları,
Yüksek anasonlu rakılar,
İsli olmayan özellikle bal, karamel ve vanilya gibi tatlı aromların hakim olduğu kuru incir, hurma ve gün kurusu gibi zengin meyve aromalarına hakim viskiler hakim viskiler uyumlu olacaktır.