Mantar deyip geçmemek lazım. Mantarların her biri farklı aroma profiline ve karaktere sahiptir, her biri için de farklı üzüm eşleştirmeleri önerilebilir.
1- Genel bir şey söylemek gerekirse mantarlar özellikle piştiklerinde umami lezzeti ortaya çıkar. Bu sebeple fıçıya girmemiş ve kırmızı ise de düşük tanenli şaraplar çoğunlukla daha uyumlu olacaktır.
2- Siyah üzümlerde; Pinot Noir, Kalecik Karası, Sangiovese; beyazlarda ise Chardonnay, Viognier, Narince, Riesling üzümlerini düşünebiliriz. Roze şaraplarda sek olanlar ve köpüren şaraplarda ise; özellikle Champagne örneklerini verebiliriz. Güçlü, yüksek tanenli kırmızı şarapların ise yıllanmış ve tanenleri yumuşamış olanları çok iyi uyum sağlar.
Mantarların pişirilme yöntemi de çok önemli elbette ama biz popüler birkaç mantarla ilgili ipucu vermek isteriz.
3- Chanterelles mantarı ile yüksek asitli beyazlar denge sağlayacaktır, özellikle Riesling, Emir, Sauvignon Blanc üzümleri eşleştirilebilir.
4- Morel ile tanen oranı düşük Pinot Noir ve Kalecik Karası üzümleri ile Öküzgözü üzümü ve sek roze şaraplar önerilebilir.
5- İstiridye mantarı, beyaz üzümlerden Sauvignon Blanc, Semillon ve Narince ile iyi uyum sağlayacaktır
6- Porçini ve shiitake ile ise de Barbera üzümü, Barolo, Barbaresco , Rioja bölgelerinin şarapları ile Cabernet Sauvignon- Merlot blendleri ve Öküzgözü- Boğazkere blendleri eşleştirilebilir.
7- Hangi mantar yemeği olursa olsun, son bir şarap seçimini yapmadan önce yemeğin diğer bileşenlerini de hesaba katmak her zaman olduğu gibi önemlidir.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ