Köpüren şaraplar, içinde karbondioksit baloncukları barındıran aromatik yapısı ve canlılığı ile başlangıçlardan tatlılara farklı yiyeceklerle eşleştirilebilen ve aperitif olarak da sıklıkla tüketilen şaraplardır.
Kuzey Fransa'da geleneksel metotla yapılan bir köpüklü şaraptır.
Tipik olarak üç üzümün harmanıdır; Chardonnay, Pinot Noir ve Meunier.
Yeşil elma, limon notalarının yanı sıra kızarmış ekmek, bisküvi gibi aromalar hissedilebilir.
Crêmant terimi, şampanya üretimindeki gibi geleneksel yöntemle üretilen ancak Champagne bölgesinde üretilmeyen şaraplar için kullanılır.Bu şaraplar bölgenin beyaz şaraplarını yapmak için kullanılan üzümlerden yapılabilir.Elma, greyfurt, armut ve kızarmış badem aromaları hissedilebilir.
İspanya'nın belli bölgelerinde geleneksel yöntemle üretilmiş köpüklü şaraplardır.Cavaların çoğu Katalanya bölgesinde üretilir.Macabea, Parellada, Xarel-lo ve Chardonnay gibi üzümler kullanılır.Elma, armut ve belli belirsiz kızarmış ekmek, bisküvi gibi aromalar hissedilebilir.
İtalya'nın kuzey doğusunda tank yöntemi ile yapılan köpüklü şaraplardır.Bazıları hafif köpüren (frizzante) bazıları tamamen köpüren (spumante)dir. Glera üzümü kullanılır.Elma, kavun ve şeftali aromaları hissedilir.
Kuzey İtalya'nın Lombardy bölgesinde önemli bir şarap bölgesi olan Franciacorta'da Chardonnay, Pinot Noir ve Pinot Bianco üzümlerinden geleneksl metot (şampanya metodu) ile üretilen köpüklü bir şaraptır.Narenciye, şeftali, beyaz kiraz yanı sıra geleneksel üretim yönteminden aldığı badem ve kızarmış ekmek aromaları barındırın Franciacorta hafif gövdeli ve yüksek asitlidir.
Güney Afrika'da geleneksel metot (şampanya metodu) ile üretilen köpüklü şaraplara verilen genel isimdir.Şampanya üretiminde de kullanılan Chardonnay ve Pinot Noir üzümleri ile yapılır. Ancak yerel üzüm çeşidi Pinotage ve başka üzümler de kullanılabilir.Limon, beyaz kiraz, zencefil ile birlikte kremamsı bir damak ve brioche notaları ile hafif gövdeli ve yüksek asitli şaraplardır.
Ülkenin en çok ekilen lokomotif üzüm çeşitlerinden Shiraz aslında Fransız Syrah üzümü ile aynıdır. Avustralya'nın eşsiz teruarı sonucu dünya şarapları arasında kendine ayrıcalıklı bir yer edinmiş Avustralya Shirazı'ndan kıpkırmızı bir köpüren şarap da yapılmaktadır.Bu şaraplar karakteristik olarak Shiraz üzümünün kendine özgü siyah meyve, çikolata, karabiber ve tatlı baharat karakterinin yanı sıra üretim tekniğinden gelen kremamsı bir doku ve canlı asidite barındırır.
İtalya'nın kuzey batısındaki Piemonte bölgesinde tank yöntemi ile Moscato (misket) üzümünden yapılan şaraplardır.Şeftali, armut, üzüm ve çiçeksi aromalara sahiptir.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ