Paylaş :

10 MADDEDE RIOJA

10 MADDEDE RIOJA

1- İspanya’da Denominacion de Origen Calificada(DOCa) kategorisine sahip iki bölgeden biridir.

2- Rioja’nın kuzey bölgesine Atlantik Okyanusu’ndan gelen esintiler sıcaklıkların fazla yükselmesine engel olur. Bu nedenle burada üretilen şaraplar, bölgedeki en hafif gövdeli sonuçları verir.

3- Rioja bölgesinin güneyin daha sıcak ve kuru iklime özelliklerine sahip olması sebebiyle burada üretilen şaraplar olgun meyve aromaları taşır ve daha gövdelidir.

4- Bu bölgedeki asmalar genelde siyah üzüm türleridir. En sık rastlanan çeşit ise Tempranillo’dur. Ayrıca Garnacha (Grenache) da önemli çeşitler arasındadır.

​5- Bu bölgede siyah üzüm türleri dışında beyaz üzüm de yetiştirilmektedir. En çok yetiştirilen çeşit Viura’dır.

6- Kırmızılarda olduğu gibi beyaz şaraplar da belirli sürelerde yıllandırılır.

7- Beyaz şaraplar geleneksel stilde üretildiği zaman, meyve kokularını korumaları için olabildiğince az oksijenle temas ettirilir.

8- Meşede yıllandırılan kırmızı şaraplar tam gövdelidir ve kırmızı ve siyah meyve aroma özelliklerini taşır.

9- Meşe fıçılarda yıllandırma işlemi Rioja şaraplarını tanımlayan önemli bir özelliktir. Amerikan meşesi olduğu gibi Fransız meşesi de üreticilerin tercihlerine göre kullanmaktadırlar.

10- 

RIOJA OLGUNLAŞTIRMA TERİMLERİ
ETİKET TERİMİ
Meşe fıçıda olgunlaştırmaMeşe fıçıda olgunlaştırmaToplam Minimum OlgunlaştırmaToplam Minimum Olgunlaştırma
KırmızıBeyaz ve RozeKırmızıBeyaz ve Roze
JovenHasat edildikten sonra şişelendiği yıla kadarHasat edildikten sonra şişelendiği yıla kadar
Crianza122418
Reserva (Meşe fıçılarda ve şişede dinlendirilmiş)663618
Gran Reserva (Meşe fıçılarda ve şişede dinlendirilmiş)24126048

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo