Uzunca bir tarih yolculuğu bulunan şarabın kadehlerimize dolana kadar geçirdiği meşakkatli ve emek isteyen bir süreci vardır. Hasattan şişelemeye kadar her aşamayı adım adım anlattığımız içeriğimizi okuduktan sonra her kadehinizde büyük bir özen ve emek olduğunu anımsayacaksınız.
Kırmızı Şarap Nasıl Yapılır?
Aşamalar aşağıdaki sıralama ile ilerler;
- HASAT
- SALKIM AYIRMA
- EZME
- FERMANTASYON
- PRESLEME
- OLGUNLAŞTIRMA
- ŞİŞELEME
Şarap Yapımı: Hasat Nasıl Yapılır?

Kırmızı şarap nasıl yapılır sorusunun ilk aşaması hasat. Üzüm, ilkbaharda çiçek vermeye başlayıp; sonbahara doğru olgunlaşır.
Kaliteli bir şarap üretmenin en temel aşaması üzüm bağlarında başlar; çünkü şarap lezzetini öncelikle üzümün türü sonrasında uygulama aşamasında gösterilen özenden alır. Kaliteli bir şarabın en temel unsuru iyi bir bağdır.
Üzümler olgunlaştıkça asit oranları düşer ve şeker oranları artar. Üzümün sadece tat olarak olgunluğa ulaşması yeterli değildir, kabuktaki fenolojik olgunluğun tamamlandığından da emin olmalıdır.
Bağ bozumu, ülkemizinde yer aldığı kuzey yarım kürede Ağustos ve Ekim ayları arasında, güney yarım kürede ise Mart ve Nisan aylarında gerçekleşir. Üzümler makine ile veya yapılacak şarabın stiline uygun olarak elle toplanır ve kasalara yerleştirilir. Hasat genellikle güneş doğmadan önce tamamlanır.
Şarap tarihi meraklılar için “Bağcılık ve Şarabın Kısa Tarihi” yazımıza bu linkten ulaşarak konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz
Şarap Yapımı: Sap Ayırma Nasıl Yapılır?

Hasat tamamlandıktan sonra vakit kaybetmeden salkım ayırma işlemine geçilir çünkü üzümler bekledikçe üzerlerinde oluşacak mikroorganizmalar şarabın tadını ve kalitesini etkileyebilir.
Bağdan toplanan üzümler şaraphaneye getirilir, getirilen üzümler bir banta aktarılır. Bantın üzerinde yaprak, istenmeyen tane vb. elle ayıklanır.
Şarap Yapımı: Ezme Nasıl Yapılır?

Banttan geçen üzümler sonra dişlilerin arasından geçerler, bu dişlinin arasından geçerken çatlarlar ve biraz ezilirler, bu işleme ezme denilir. Fermentasyonun başlaması için bir ortam yaratılmış olur. Çatlatılan üzümler bir tanka aktarılır.
Şarap Yapımı: Fermentasyon Nasıl Yapılır?

Bir sonraki aşama olan fermantasyonda kısaca amaç şıranın içinde bulunan doğal şekerin mayalar ile şaraba dönüştürülmesidir.
Alkolik fermentasyon nedir?
Üzümdeki şekerin maya sayesinde alkole dönüşme sürecine fermentasyon denir.
Maya
şekeri alkole dönüştürürken açığa alkol ve karbondioksit çıkar. Daha
fazla şekerin bulunduğu üzümden daha fazla alkol elde edilmesi olasıdır. Malolaktik fermentasyon nedir?
Kırmızı şarap yapımını diğerlerinden ayıran adım malolaktik fermantasyondur.
Malik asit şaraba ekşi ve hoş olmayan bir tat verir ayrıca tanen ile malik asit uyumsuz bir ikilidir. Kırmızı şaraplarda istenmeyen malik asitin laktik asite dönüştürülmesi amacıyla şarap malolaktik fermentasyona uğrar sonucunda damakta daha yumuşak ve yoğun bir tat bırakır.
Kırmızı şarap yapımında en önemli nokta üzümlerin kabukları ile beraber fermente edilmesidir çünkü kırmızı şarap rengini ve taneni siyah üzümün kabuğundan alır. Tanen damakta kuruluk, burukluk yaratır. Maserasyon yani üzümleri kabukları ile bekletme işleminin uzunluğuna bağlı olarak şarabın rengi de koyulaşır. Maserasyon işlemi tamamlanan ve rengi koyulaşan şıra preslenir.
Şarap Yapımı: Presleme Nasıl Yapılır?

Presleme ile üzümler sıkıştırılır ve suyu çıkarılır. Presleme yapıldıktan sonra şarap dinlendirilmek üzere ya paslanmaz çelik tanklara ya da meşe fıçıya aktarılır.
Şarap Yapımı: Olgunlaştırma Nasıl Yapılır?

Şaraplar çelik tanklarda ya da meşe fıçılarda saklanabilirler. Şarabın paslanmaz çelik tankta bekletilmesi herhangi bir özellik yada aroma kazanmasını sağlamaz, nötr bir etkisi vardır. Meşe fıçılarda bekletilen kırmızı şaraptaki tanenler ise yumuşar. Ayrıca şarabın meşe fıçı ile temas etmesi şarabın vanilya, hindistan cevizi gibi farklı baharat aromaları geliştirmesini sağlar.
Şarap Yapımı: Şişeleme Nasıl Yapılır?

Tüm bu aşamalardan özenle geçen kırmızı şarap son işlem olarak şişelenir. Şişelere doldurulan şarap mantarlanır veya çevir aç kapak takılarak, etkiletlenir ve satışa hazır hale gelir.
Kırmızı şarap nasıl yapılır sorusunun cevabını bu yazıda okudunuz. Ayrıca Beyaz şarap nasıl yapılır? ve Roze şarap nasıl yapılır? yazılarımızı da okuyabilirsiniz.