Öküzgözü, iri taneli ve koyu siyah renkli bir üzümdür. Elazığ ve Malatya bölgelerinde binlerce yıldır sofralık ve şaraplık olarak değerlendirilmiştir. Bölgede inşaa edilen barajlar nedeniyle değişen iklim koşulları Öküzgözü üzümünü de etkilemiştir. Özellikle Denizli'de çok farklı fakat başarılı örnekleri yetiştirilmektedir.
Tipik olarak yakut kırmızı renkli, orta gövdeli, asidi yüksek, yumuşak tanenli, zarif ve dengeli şaraplar vermektedir. Kırmızı kiraz ve vişne aromaları ile zaman zaman ahududu aromaları hissedilir. Çok iyi örnekleri karadut ve okaliptüs gibi kompleks aromalara sahiptir. Bu aromalar bazı örneklerde hafif pişmiş reçelimsi bir nitelik de kazanabilir.
Boğazkere üzümü ile birlikte çok dengeli kupaj oluştururken tek başına da üst seviye şaraplar yapar.
Asitli yapısı nedeniyle asitli et yemekleri ile iyi uyum sağlar. Domates ya da salça ile pişmiş tüm yemeklerle, tas kebabı, güveçler ve kuzu etli tüm yemekler ile tavsiye edilir. İçli köfte ve lahmacun gibi yerel yemeklerle iyi gideceği gibi ağır pişmiş et yemekleri, tandırlar, osso buco ile de iyi uyum sağlar. Sakatatlar ile, özellikle kuzu sarma, kokoreç, ızgara böbrek ve yürek ile güzel bir eşlikçidir. Sert, yıllanmış 'biberli' tabir edilen kaşar peyniri ile eşleştirilebilir. İsli kuru et ve pastırma gibi şarküteri etleri ile tavsiye edilir.
Kırmızı şaraplar için kullandığımız kadehler beyazlar veya rozeler için kullandığımız kadehlerden daha büyüktür. Bu tip kadehler ağız kısmının genişliği sebebiyle şarabın hava ile daha fazla temas ederek aromalarının açılmasına da yardımcı oluyor.
15–18°C servis edilmesi tavsiye edilir.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ