Her şarabın yıllandıkça değer kazandıkça değer kazandığı genel bir yanılgıdır. Aslında tüm dünyada üretilen şarapların %90'ı bir yıl içinde tüketime yönelik üretilmiştir. %1'den az kısmı ise on yıldan fazla yıllandırmaya uygundur. Şarapların yıllandırılma süresi üzümün çeşidi, asmanın yaşı, yetiştiği bölge, üretim yılı ve metodu, olgunlaştırma stili, saklama koşulları ve süresi gibi faktörler etkilidir.
Şarapların yıllandırılması için ideal ortam mahzendir. Yıllandırılma özelliğine sahip şaraplar nem oranının %70-80 olduğu mekanlarda, 12-20 °C arası sabit ısıda saklanırlar. Yıllandırma için ayrılan yer ışık almamalıdır ve titreşimsiz olmalıdır. Bu koşullarda şarap; şişede, mantarı şaraba temas edecek biçimde yatık olarak yıllandırılabilir. Şarabı yıllandırmak için bu koşulları sağlayan özel dolaplar da üretilmektedir.
Şarapta aslında tıpkı insan gibidir. Doğar, büyür sonra olgunlaşır ve ölür. İnsanlar nasıl doğdukları gün gibi aynı kalmıyorsa şarap da yıllandıkça sürekli değişim gösterir. Bu süre içinde uygun şartlar altında saklanması, şarabın potansiyelini yansıtabilmesi açısından çok önemlidir.
Şaraplar yıllandıkça; renkleri, kokuları, tanen ve asit miktarları değişim gösterir.
• Kırmızı şarapların renklerinde, mor tonlardan yakut ve kiremitimsi tonlara; beyaz şaraplarınkinde ise açık limon tonlarından koyu altın sarısı, kehribar renklerine doğru geçiş görülür.
• Sadece kırmızı ve roze şaraplarda bulunan tanenin miktarı zamanla azalır ve sonunda yok olur.
• Asidite miktarı ise, şaraplar yıllandıkça azalır ancak tanenin aksine hiçbir zaman tam anlamıyla yok olmaz.
Şarapların yıllandırılmasını etkileyen faktörleri şöyle belirtebiliriz:
• Üzüm türü
• Üretim tekniği
• Saklama koşulları
• Üretim yılı (rekolte)
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ