Distile içkiler şişelenmeden önce, üzerine su eklenerek alkol söndürülmüş olur. Örnek olarak, üzerinde 40 derece alkole sahip yazan bir içki şişesinin, geri kalanı sudan oluşmaktadır.
Bunun haricinde içine tatlandırıcılar, şeker, doğal ya da yapay renklendiriciler ve aromalar eklemek mümkündür.
Damıtılmış alkol damıtma yönteminden yöntemine farklılık gösterecektir. Mesela votka için bir damıtma yapıyorsak, alkolü 96-97 derecelere kadar çıkarırız. Bir İskoç viskisi yapıyorsak bu oran yüzde 65-75 arası olabilir. Alkol damıtıldıktan sonra ya da damıtılıp meşe fıçıların içinde olgunlaştıktan sonra tabii ki üzerine su eklenerek insanın içebileceği bir aralığa
getirilmesi gerekir. Genelde 40-45 derece insan oğlunun tolere edebileceği alkol sertliğidir. O yüzden üzerine tekrar su eklenir ve alkol derecesi düşürülür. Söndürme adı verilen bu işlem sonucunda alkol derecesi, mesela likörlerde yüzde 15-20 civarlarında olurken damıtık içkiler de bu oran yüzde 40’lardan, 60-65’lere kadar yükselebilir.
Birçok likör, votka, cin gibi içkilere, şişelenmeden önce aroma eklemek mümkündür. Aromalar yapay da olabilir, doğal aromalar da olabilir. Yapay aromalara örnekler esanslardır. Bu esanslar, doğal yolla da elde edilebilir, son teknoloji yeni dönem aroma teknikleri ile de yapılabilir. Bunun haricinde doğal olarak, yani maserasyon yoluyla bazı lezzetler alkole geçirilebilir. Mesela, meyveleri yüksek dereceli alkolün içinde dinlendirdiğimiz takdirde, alkolün gücü meyvenin tatlılığını, lezzetini ve renklerini kendine çekecektir. Maserasyon usülü ile üretilen bir çok likör, votka, cin bulunmaktadır. Bunun haricinde, tekrar damıtma yöntemi uygulanabilir. Özellikle cinde karşılaştığımız bu yöntemde, damıtık alkol içine farklı meyveler, kökler, çiçekler, kabuklar eklenerek tekrar damlatılır ve daha aromatik daha güçlü bir alkol elde edilir. Tabii ki maserasyon ve yeniden damıtma yöntemi ürünlerin pahalılaşmasına yol açacaktır. Ancak bu şekilde elde edilen doğal aromalar içkiye çok daha iyi nüfuz eder ve çok daha kalıcı olurlar.
Votka, cin, tekila, rom, konyak, brendi, viski gibi içkilere harici şeker pek fazla eklenmemektedir. Ancak likörlerin tatlı olması gerekir, minimum %20 oranında şeker eklemesi, likör sektörü tarafından çokça başvurulan bir yöntemdir.
Likör ve votka gibi bazı içkiler şişelenmeden önce tatlandırılır. Tatlandırıcılar farklı teknikler kullanılarak eklenebilir.
İçkiye yapay tatlandırıcılar eklenir.
Tatlandırıcı bileşenler içkide bekletilir. Yeniden damıtma; içki aroma bileşenleri de katılarak yeniden damıtılır.
Maserasyon ve yeniden damıtma yöntemleri genelde daha pahalı ürünler için kullanılır. Çünkü bu şekilde aromalar içkiye daha iyi nüfuz eder ve daha kalıcı olur.
Distile içkileri renklendirmenin gene yapay ve doğal yöntemleri bulunur. Ancak tabii ki tercih edilmesi gereken doğal yöntemlerdir. Bunların en başında olgunlaştırma gelir. Damıtık olan içkiler, şeffaf su gibi renge sahiptir. Ne zaman ki meşe fıçılara girerler, yıllar içinde meşe fıçının cinsine göre, içinde daha önce nasıl başka bir içki beklediğine göre farklı renkler kazanacaklardır. Ayrıca karamel eklemekte gene viskiye benzer bir renk yaratılmasına sebep olur. Bunun haricinde, eklenen meyve suları ya da doğal yolla elde edilmiş meyve renkleri, yüksek alkollü distile içkilerin içine eklenebilir. Genelde likör üreticileri farklı renkleri elde etmek için, doğal ya da yapay renklendiriciler kullanabilirler.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ