18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

 Bağ Bozumu Nedir ?

bağ bozumu1.jpg

Üzümlerin toplandığı zamana bağ bozumu denir.

Şarabı bize asıl anlatan doğum tarihi, bağ bozumu yılı, yani rekoltedir.

 

Bağbozumu Ne Zaman Olur?

Kuzey Yarım Küre'de Ağustos-Ekim, Güney Yarım Küre'de Şubat-Nisan aylarında yapılmaktadır.

İdeal olarak hasat, üzüm yetiştiricisi ve/veya şarap üreticisi, üzümlerin istenen şarap stilini yaratmak için tam olarak ihtiyaç duydukları niteliklere sahip olduğuna inandığında başlar. Her üzümün olgunlaşmasının seyri aynı değildir.

Olması gerekenden erken hasat edilen üzümler asidik ve şeker oranı yetersiz olabilirken, olması gerekenden geç hasat edilen üzümlerde aşırı şeker ve asiditenin yetersizliği gözlemlenebilir.

bağ bozumu2.jpgGeç hasat edilen üzümlerden yapılan şaraplar için ve 'Ice Wine' olarak adlandırılan şarapların yapımı için bağcının eksili dereceleri beklediği farklı bağ bozum zamanı da görülebilir. Bu hasat tipi iklimi buna elverişli bölgelere (Almanya, Kanada gibi.) özeldir.

Bağ bozumu döneminde beklenmeyen şiddetli bir sağanak hasadı bekleyen üzümleri suyla şişirip çürütebilir. Dolayısıyla şarap üreticisi bağ bozumunu hava koşullarını ve salkımların durumunu izleyerek değerlendirir.



Türkiye'de Bağbozumu Hangi Mevsimdir?

Hasat, üzümler olgunlaştığı zaman başlar. Kuzey Yarım Küre'de yer alan Türkiye'de bu dönem batıdan doğuya değişkenlik göstermekle birlikte, Ağustos ayının ikinci yarısından başlayarak, Ekim ayının sonuna kadar devam eder. Erken olgunlaşan çeşitler, diğer üzümlerden daha önce hasat edilir. Bununla birlikte iklim koşulları da olgunlaşma sürecini önemli ölçüde etkilemektedir. Hasat edilen üzümler, en kısa sürede işlenmelidir. Kaliteli şarap üretimi için bağlarda sabaha karşı ve gece serinliğinde hasat yapılır.

Bağ bozumu nedir ve ne zaman yapılır sorusunun cevabını bu yazımızda okudunuz. Ayrıca; Gastronotun köşesi bölümünde Ayça Budak'ın kaleminden BAĞ BOZUMU , REKOLTE NEDİR? (iwsa.com.tr) yazısını da okuyabilirsiniz.