18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

KÖPÜREN ŞARAPLAR

1.jpg


Köpüren şaraplar, içinde karbondioksit baloncukları barındıran aromatik yapısı ve canlılığı ile başlangıçlardan tatlılara farklı yiyeceklerle eşleştirilebilen ve aperitif olarak da sıklıkla tüketilen şaraplardır.​​​


1.ŞAMPANYA

şampanya.jpg


Kuzey Fransa'da geleneksel metotla yapılan bir köpüklü şaraptır. 

Tipik olarak üç üzümün harmanıdır; Chardonnay, Pinot Noir ve Meunier.

Yeşil elma, limon notalarının yanı sıra kızarmış ekmek, bisküvi gibi aromalar hissedilebilir.

Şampanya ve Eşlikçileri

  • Brillat-Savarin, Beaufort, brie, camembert, cheddar, parmesan, edam, Divle obruk, Çorum Kargı, Erzurum civil gibi peynirler
  • Pastırma, kuru et gibi şarküteri ürünleri
  • Humus gibi tahinli mezeler
  • Deniz tarağı, mezgit, yengeç, ıstakoz ve kabuklu deniz mahsulleri
  • Somon füme, füme alabalık ve tütsülenmiş balıklar
  • Meyveli tatlılarla, churros ve crême caramel gibi tatlılar


2. CRÊMANT

cremant.jpg

Crêmant terimi, şampanya üretimindeki gibi geleneksel yöntemle üretilen ancak Champagne bölgesinde üretilmeyen şaraplar için kullanılır.

Bu şaraplar bölgenin beyaz şaraplarını yapmak için kullanılan üzümlerden yapılabilir.

Elma, greyfurt, armut ve kızarmış badem aromaları hissedilebilir.

Crêmant ve Eşlikçileri
  • Brie, camembert, külek, Toros keçi, peyniri gibi yumuşak peynirler ve burrata, mozarella gibi taze peynirler
  • Yengeç, ıstakoz, istridye gibi kabuklu deniz ürünleri
  • Sushiler
  • Kızarmış atıştırmalıklar

3. CAVA

cava.jpgİspanya'nın belli bölgelerinde geleneksel yöntemle üretilmiş köpüklü şaraplardır.

Cavaların çoğu Katalanya bölgesinde üretilir.

Macabea, Parellada, Xarel-lo ve Chardonnay gibi üzümler kullanılır.

Elma, armut ve belli belirsiz kızarmış ekmek, bisküvi gibi aromalar hissedilebilir.

Cava ve Eşlikçileri
  • Cabrales, camembert, Mersin bezde tulum ve külek gibi peynirler
  • Atıştırmalık sebze tabağı
  • Tapas
  • Paella
  • İstiridye gibi deniz ürünleri
  • Meksika yemekleri
  • Churros gibi tatlılar


4. PROSECCO

prosecco.jpg
İtalya'nın kuzey doğusunda tank yöntemi ile yapılan köpüklü şaraplardır.
Bazıları hafif köpüren (frizzante) bazıları tamamen köpüren (spumante)dir. Glera üzümü kullanılır.

Elma, kavun ve şeftali aromaları hissedilir.

Prosecco ve Eşlikçileri
  • Parmesan, Bergama tulum peyniri ve Kars gravyeri gibi peynirler
  • Carpaccio
  • Çiğ sebzeler
  • ​İstridye, midye, deniz tarağı gibi deniz ürünleri
  • Polenta



5. FRANCIACORTA

7.jpgKuzey İtalya'nın Lombardy bölgesinde önemli bir şarap bölgesi olan Franciacorta'da Chardonnay, Pinot Noir ve Pinot Bianco üzümlerinden geleneksl metot (şampanya metodu) ile üretilen köpüklü bir şaraptır.

Narenciye, şeftali, beyaz kiraz yanı sıra geleneksel üretim yönteminden aldığı badem ve kızarmış ekmek aromaları barındırın Franciacorta hafif gövdeli ve yüksek asitlidir.

Franciacorta ve Eşlikçileri
  • Brie de Meaux, Camemebert de Normandie, Gruyêre, Mersin bezde tulum gbi yumuşak peynirler
  • Tuzlu ve kavruk yemişler
  • Bagoss peynirli polenta
  • Deniz mahsüllü risotto
  • Fondü
  • Kızarmış kabak çiçeği 

6. MÊTHODE CAP CLASSIQUE

methode.jpg

Güney Afrika'da geleneksel metot (şampanya metodu) ile üretilen köpüklü şaraplara verilen genel isimdir.

Şampanya üretiminde de kullanılan Chardonnay ve Pinot Noir üzümleri ile yapılır. Ancak yerel üzüm çeşidi Pinotage ve başka üzümler de kullanılabilir.

Limon, beyaz kiraz, zencefil ile birlikte kremamsı bir damak ve brioche notaları ile hafif gövdeli ve yüksek asitli şaraplardır.

Mêthode Cap Classique ve Eşlikçileri

  • Capricorn Goat, Epoisses de Bourgogne, Mersin bezde tulum gibi yumuşak peynirler
  • Kabuklu deniz ürünleri özellikle pavurya ve karides
  • Tuzlu kanepeler
  • Ispanak ve somon roulade
  • Mantarlı kiş
  • Şarküteri ürünleri özellikle prosciutto
  • Fındık kremalı tatlılar


7. AVUSTRALYA SPARKLING SHIRAZ

avustralya.jpgÜlkenin en çok ekilen lokomotif üzüm çeşitlerinden Shiraz aslında Fransız Syrah üzümü ile aynıdır. Avustralya'nın eşsiz teruarı sonucu dünya şarapları arasında kendine ayrıcalıklı bir yer edinmiş Avustralya Shirazı'ndan kıpkırmızı bir köpüren şarap da yapılmaktadır.

Bu şaraplar karakteristik olarak Shiraz üzümünün kendine özgü siyah meyve, çikolata, karabiber ve tatlı baharat karakterinin yanı sıra üretim tekniğinden gelen kremamsı bir doku ve canlı asidite barındırır.

Avustralya Sparkling Shiraz ve Eşlikçileri

  • Cheddar, Parmiggiano Reggiano, olgun sepet peyniri, Kars gravyeri gibi olgun sert peynirler
  • Ağır ateşte pişmiş kuzu yemekleri
  • Barbekü ve füme etler
  • Pekin ördeği
  • Teriyaki soslu yemekler


8. ASTİ

asti.jpg

İtalya'nın kuzey batısındaki Piemonte bölgesinde tank yöntemi ile Moscato (misket) üzümünden yapılan şaraplardır.

Şeftali, armut, üzüm ve çiçeksi aromalara sahiptir.

Asti ve Eşlikçileri

  • Gorgonzola, Konya küflü peyniri, kopanisti gibi peynirler
  • Çikolatalı, bademli, limonlu, şeftalili tatlılar ve tiramisu