Champagne ile Loire Vadisi'nin doğu ucundaki Sancerre ve Côte d'Or arasında eşit uzaklıkta, izole edilmiş Chablis bölgesi, küçük Serein nehrinin kıyısında Yonne bölgesinde yer alır
Chablis, uzun ve sert kışlarla sıcak yazların görüldüğü yarı-kıtasal iklime sahip bir bölgedir. Chablis'nin sıcak yazları görülür ki üzümlere büyüme ve olgunlaşma için en iyi şansı verir ancak ilkbaharda veya sonbaharda kötü hava koşulları genellikle bağ bozumuna zarar verebilir. Örneğin, ilkbahar donları asmaları öldürebilir veya sonbaharda yağmur, üzümlerin tamamen olgunlaşmasını engelleyebilir. Serin iklim etkisiyle bu bölgede yüksek asidite oranına sahip elma, limon gibi aromaları anımsatan sek şaraplar üretilir.
Premier Cru veya Grand Cru etiketli şarapların üzüm bağları tipik olarak güney/güney-doğu yönüne bakan yamaçlarda görülür. Güneş ışınlarını bu açı ile alan bağlardan gelen üzümler daha iyi olgunlaşır. Böylece bu bağlardan gelen üzümlerden yapılan şaraplar daha aromalı ve komplike olur.
Bu serin bölgede don önemli bir tehlikedir. Üretilen Chablis şarap miktarını kısıtlayabilir.
Chablis bölgesinin kalbi, kasabanın kuzeyindeki güneybatıya bakan yamaçtır. Burada tüm grand crus’lar bazı en iyi premier cru üzüm bağlarının da bitişiğinde bir sıra halinde uzanırlar.
Kimmeridgian, ilk olarak İngiltere'nin Dorset bölgesindeki Kimmeridge köyünde görülen ve bu nedenle adını buradan alan ‘grimsi renkli bir kireç taşı' olarak tanımlanan toprak tipidir. Bu kireç taşını içeren yapışkan, kalkerli kile genellikle Kimmeridgian kili denir. ‘Yakın Jurassic döneminden kalma minik beyaz fosilleşmiş kabuklarla gömülü kireçli, kirli beyaz taş yığınları' olarak tanımlanmıştır.
Kimmeridgian toprağı Chablis'te daha önemli ve daha yaygındır; pratik olarak apelasyonların sınırlarını tanımlar. Kil, kireçtaşı ve istiridye kabukları gibi eski deniz fosillerinin bir karışımıdır ve yeterli suyu tutarken iyi drenaj sağlayan ufalanan bir karışım oluşturur.
Daha doğuda Beines'te ve kuzeyde Maligny, Villy ve Lignorettes komünlerinde, toprak farklı bir görünüme sahiptir, Kimmeridgian'ın aksine Portland daha kum rengi ve farklı kireçtaşıdır.
Portland kil ve fosil açısından o kadar zengin değildir, bu sebeple daha az mineral profili ile biraz daha meyvemsi hafif şarap örnekleri görülür.
Kuzey Burgundy'nin Yonne bölgesindeki Serein nehri çevresindeki tepelerde ve vadilerde yer alan serin iklimli Chablis bölgesinde şaraplar sadece Chardonnay üzümünden üretilmektedir. Serin iklimin hakim olduğu Chablis’de Chardonnay üzümünden tipik olarak yüksek asidiye sahip, elma, limon gibi aromaların ve mineralitenin hissedildiği sek şaraplar üretilir.
Birkaç istisna dışında Chablis şaraplarında meşeden gelen aromalara rastlanmaz. Üreticiler serin iklimde yetişen meyvenin lezzetini korumak için fermentasyonu inert tanklarda gerçekleştirir. Bazıları, şaraba herhangi bir meşe notası vermeyen büyük, eski meşe fıçılarda fermente edilebilir. Premier Cru seviyesinde, şarap tipik olarak büyük meşe fıçılarda biraz zaman geçirecektir. Bu, aromaları ve tatları değiştirmek için değil, dokuya biraz derinlik katmak için yapılır. Chablis'te tereyağı, tatlı çörek, crème brûlée, vanilya, karamel vb. notalara pek rastlanmaz. Benzer şekilde, Grand Cru Chablis en iyi üzüm bağlarından ve tipik olarak en eski asmalardan gelir; bu nedenle meşe, aromalar veya gövde için değil kompleksite için kullanılır.
Petit Chablis, 1944'te ayrı bir apelasyon olmuştur. Petit Chablis apelasyonuna ait üzüm bağları, Orta Fransa'da, Chablis şehrinin yakınında, Serein Nehri'nin her iki yakasında yer almaktadır.
Değişken manzara (eğimler, vadiler ve veya kuzeye bakan üzüm bağları) nedeniyle, Petit Chablis şarapları daha yüksek asiditeye sahip olup, narenciye ve yeşil elma gibi daha ekşi aromalar hissedilebilir. Şarapların fresh ve sek tadını en iyi şişelendikten 1-2 yıl sonra oldukça soğuk servis ederek keşfedebilirsiniz.
Chablis kasabasına daha yakın, ana Chablis apelasyonudur. Genellikle gördüğümüz şarapların çoğu Chablis AOP'dir. Turunçgil, armut aromaları ile birlikte mineralimsi bir yapı hissedilebilir.
1938 yılı ile birlikte Chablis’de premier cru seviyesindeki bağlar karşımıza çıkar. Güneşe karşı daha iyi konumlanmıştır premier cru seviyesindeki bu bağlardan gelen üzümlerden yapılan şaraplarda belirgin mineralite ile birlikte yıldız meyvesi ve limon aromaları hissedilir.
Chablis Grand Cru, Serein nehrinin kıyısında tek bir yamaç üzerinde 7 farklı mikro teruardan (Blanchots, Bougros, Les Clos, Les Grenouilles, Les Preuses, Valmur, Vaudêsir) oluşmuş bir apelasyondur. Grand Cru şaraplarında üreticisine bağlı olarak yoğun portakal kabuğu, kayısı ve çarkıfelek meyvesinden çürük elma ve yer fıstığı kabuğuna farklı aromalara rastlanabilir.
Yüksek asidite ve mineralitenin hissedildiği Chablis şarapları ile Tayland mutfağı, sushi, ceviche, kılıç balığı, levrek, isli somon, somon, deniz kestanesi, karides kurutulmuş tuzlu morina, deniz tarağı istiridye(Olympia, Malpeque, or Belon) gibi deniz mahsullerinden, Caeser gibi salatalara, Mozarella, keçi peyniri gibi peynirlere farklı eşleştirmeler yapılabilir.
Kaynak:The Wines of Burgundy, Clive Coates, MW
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ