İmbik distilasyonunda, akışın başından ve sonundan belli bir kısım ayrılmakta, arada elde edilen orta ürün rakı olarak alınmaktadır.
Tüm rakılar orta üründür, yani göbektir.
Türk Gıda Kodeksi'nde belirtildiği üzere rakının litresine maksimum 10 gram rafine beyaz şeker ilavesi yapılabilir.
1 litre rakıda ortalama 1 küp şeker bulunur. Sulandırılıp içildiği için bu miktar daha da azdır.
Reçetesine göre şeker ilavesi yapılan ve şeker ilavesi yapılmayan iki rakı arasındaki şekerden gelen kalori farkı 2 kcal'dir, yani fark neredeyse yok denecek kadar azdır.
Şişelerin üzerinde yazan rakam şişeyi üreten cam üreticisinin şişeye verdiği kalıp numarasıdır. İçerisindeki rakı ile ilgisi yoktur.
Rakı, sadece Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üretim izni verdiği minimum 1 milyon litrelik üretim hacmine sahip tesislerde üretilebilir. Rakı üretiminde ürün tüketiciye ulaşana kadar her aşamada tüm süreçler kontrol edilir. Rakıdan esinlenilerek evde yapılan ürünlerde üretim prosesinin kontrol altında tutulması imkansızdır. Kontrolsüz süreçlerde oluşan metil alkol sebebiyle bu tip ürünlerin tüketimi hayati riskler taşır.
Öncelikle bir içkiye rakı denilebilmesi için Türkiye'de yetiştirilen anason tohumu (pimpinella anisum) kullanılmalıdır. Anason aroması kullanılan içkilere rakı denilemez.
Rakı üretiminde anason tohumu ile distilasyon yapılması zorunlu bir işlemdir. Aksi takdirde bu ürüne rakı denilemez.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ