Paylaş :

5 MADDEDE VİSKİ FIÇILARI

5 MADDEDE VİSKİ FIÇILARI

Viskinin fıçıda olgunlaşması, viskinin tadını belirleyen en etkili süreçlerden biridir.

Farklı fıçılar farklı tatlar sunar.

Fıçıdaki viskiyi etkileyen 5 ana faktör vardır;

  1. Ağacın cinsi,
  1. Fıçının boyutu,
  1. Fıçının yakılma süresi, derecesi,
  1. Yeni meşe fıçı veya kullanılmış meşe fıçı olması,
  1. Kullanılmış fıçılarda, fıçının içerisinde yer alan önceki içki
5 MADDEDE VİSKİ FIÇILARI

​​1. MEŞENİN CİNSİ

Amerikan beyaz meşesi (Quercus alba): Hindistan cevizi, vanilya ve karamel notaları,

Avrupa meşesi (Quercus robur & petraea): Meyvemsi (Fransız Bordeaux şarap fıçısı, İspanyol sherry (Oloroso-olgun meyve, Pedro Ximenez-tatlımsı-.. gibi) ve yaşı fazla olanlarda baharatımsı notalar

Japon meşesi/Mizunara (Quercus crispula): Sandal ağacı, Hindistan cevizi gibi notalar kazandırabilir.

Genel olarak; Amerikan beyaz meşe ve Avrupa meşe fıçıları daha yaygın kullanılmaktadır. 

5 MADDEDE VİSKİ FIÇILARI

2. FIÇININ BOYUTU

​Fıçının hacmi küçük olduğu zaman fıçının iç yüzeyi daha fazla vizkiyle temas ettiği için meşe etkisi daha fazla görülebilir ve viskinin karakterine de etki eder.

Viski fıçıları 45 ile 650 litre arasında değişen hacimlerde olabiliyor.

5 MADDEDE VİSKİ FIÇILARI

3. FIÇININ YAKILMA SÜRESİ, DERECESİ

Isıtma (toasting) ve yakma (charring) fıçının içine girecek alkole farklı aromalar kazandırabilir, fıçının doğal filtrasyon özelliği kazanmasını sağlayabilir ve viskinin rengini kazanmasında önemli rol oynar.

Isıtma işlemi görmüş fıçılar vanilya notaları kazandırabilirken, yakma işlemi görmüş fıçılardan daha karamel notaları gelebilir.

Yakma işlemi görmüş fıçılardan gelen viskilerin genellikle daha koyu renkte olduğu görülebilir.

5 MADDEDE VİSKİ FIÇILARI

4. YENİ MEŞE FIÇI/KULLANILMIŞ MEŞE FIÇI​

ABD'de yasa gereği Bourbon viski üretiminde bir fıçı sadece bir kez kullanılır. 

İskoçya'da ise; yeni yani sıfır 'fıçı' kullanımı yaygın değildir. İskoç viski üreticileri genellikle ikinci el meşe fıçı kullanırlar, sebebi kullanılmış meşe fıçıların yeni fıçılara kıyasla ağaçtan gelen baskın lezzetleri bulundurmaması ve bir önceki içkinin bazı aromalarını viskiye geçirebilmektir​.

İskoçya'da çoğunlukla daha önce içinde Amerikan viskisi beklemiş eski bourbon meşe fıçıları kullanılır.

5 MADDEDE VİSKİ FIÇILARI

​5. KULLANILMIŞ MEŞE FIÇILARDA DAHA ÖNCE BEKLETİLEN İÇKİ

Eski bourbon fıçıları vanilya ve karamel gibi tatlımsı notalar kazandırırken, eski Oloroso sherry fıçıları daha olgun meyve ve fındıksı notalar kazandırabilir.

Murat Çark
Murat Çark

Viski Mentor

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo