18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

 Ayça Budak'tan 16 Gastronomik Podcast Önerisi


Hayatımızın şu oldukça enteresan günlerinde bir taraftan çalışırken, bir taraftan okuyoruz, izliyoruz, dinliyoruz, deniyoruz, pişiriyoruz. Ben de gözleri yorulanlara birkaç tane güzel gastronomik podcast/dinleti önereyim dedim. Bu arada dayanamayıp diziden, filmden de sıkılmış olanlar da vardır  diyerek, eskimeyen içerikler olduğunu düşündüğüm bazı youtube hesaplarını da yazdım. Listede hem İngilizce hem de Türkçe olanlar var. Hazırsanız başlayalım.

 

Ox Tales: 1979'da yemek tarihçisi/yazar Alan Davidson ve tarihçi Theodore Zeldin tarafından kurulan Oxford Food Symposium, yıllar içinde büyüyerek Claudia Roden, Sami Zubaida gibi çok hayran olduğumuz araştırmacı/yazarları ağırladı ve ağırlamaya da devam ediyor. Bana göre dünyanın en güçlü içeriğine sahip gastronomik sempozyumu. Her yıl değişen konularda, eğer siz de araştırmaya meraklıysanız, bir makale yazıp, sempozyum kurulu seçerse sunum yapabiliyorsunuz. Sempozyum bu sene ilk kez online gerçekleşecek daha fazla bilgiye https://www.oxfordsymposium.org.uk/ adresinden ulaşabilirsiniz. Bu seneki konu ise “Herbs&Spices". Podcastleri ise gerçekten konularının uzmanlarından Apple podcast'te Ox Tales başlığı altında dinleyebilirsiniz. Belki ülkemizden tanıdık isimlere de rastlarsınız😊


koku.jpg

Koku/Açık Radyo: Hem kendisini dinlemeye ve hem de 4 ciltlik Kokular kitabınına bayıldığım, IWSA'nın La Deese'le gerçekleştirdiği artık klasikleşen “The Nose Meets The Chef" etkinliklerinin müthiş konuşmacısı Vedat Ozan'ın 154 bölümlük Açık Radyo programının podcastleri. Kaç sefer dinledim bilmiyorum, ama hiç sıkılmadan yine dinlerim.

Guild Of Sommeliers: 2009 yılında Master Sommeliers Geoff Kruth tarafından kurulan Guild of Sommelier'nin websitesinde sayfalarca makale, you tube kanallarında videolar, apple podcast hesaplarında ise farklı konu ve konuklarla bilgilendirici sohbetler var. Özellikle sektör profesyonelleri için çok çok faydalı.

Wine Enthusiast: 1988'de Adam ve Sybil Strum tarafından kurulan ABD menşeili derginin, tüm şarap öğrenmek isteyenleri mutlu edecek başlıklarla dolu 20-30 dakikalık 5 sezondur devam eden podcast dizisi. Bazı başlıklardan örnek vermek gerekirse; Rhone Blends rise in Paso Robles, Climate Change and Wine, The Science of Food and Wine Pairing…

Gastropod: Yiyecek ve içeceklerin arkasındaki hikaye ve tarihe meraklıysanız, Gastropod tam size göre, şahsen bana da göre😊 Cynthia Graber ve Nicola Twilley'nin 13 sezonluk bu podcast dizisi farklı yıllarda, farklı kurumlardan ödül almış. İlham almak ve bu ilhamla yaratıcılığı artırmak isteyenlere tavsiyemdir.

BBC Radio 4 Food Programme: İngiliz devlet radyo ve televizyonun BBC'nin derin ve nitelikli podcastleri. Ufuk açıcı…

Whisky Topic: Whisky Cabinet kitabı yazarı Mark Bylok ve Whisky Cabinet kitabı yazarı Jamie Johnson'ın tematik, güncel, büyük yoğuklukta viski konuştukları ama arada mezcal, rom vb farklı kategorilere de değindikleri podcast dizisi.

Botanitopya/Açık Radyo: Benan Kapucu'nun Açık Radyo'da pazar günleri yayınlanan ve hala devam eden programının podcastleri.  Bitkilerin akla gelmez hikayelerini bazen tek başına, bazen konuklarıyla anlatıyor.

Meleklerin Payı: Meleklerin payı bloğu, kitabı ve instagram hesabının sahibi Dr. Burkay Adalığ'ın temel başlıklar yanında, viski seyahatleri vb konulara da değindiği 16 bölümlük podcastleri. Bizim gibi dinlemeyi sevenler için daha sık ve çok bölüm isteriz😊


IMG_1074.jpg

Sapor: İstanbulfood hesabınının sahibi, sektörün en araştırmacı ve bilgilerinden canımız Tuba Şatana'nın ilk kez geçtiğimiz yıl Aralık ayında gerçekleştirdiği “eski usul sempozyum"un kayıtları. 2020'de yenisi bekleyemediklerimizden😊 İnanılmaz zihin açıcı bu dizi spotify, soundcloud ve apple podcast'te.


IWSA: Tabii ki IWSA'nın podcastlerine değinmeden geçmeyeceğim. En temel şarap (naçizane ben), rakı (Duygu Beypınar) ve viski (Ertan Engin) konularının uzmanları tarafından anlatıldığı ders tadında dinletiler…

820x312.jpg

Anason Muhabbetleri: Bu sene ilki gerçekleşen ilk rakı sempozyumunun tarımdan, üretime, sosyolojiden, sinemaya farklı konu ve konuşmacılarla hem youtube'dan izleyebileceğiniz, hem de podcast mecralarından dinleyebileceğiniz, her hafta yeni başlığı eklenen dizi.

kök.jpg

Kök-Köken-Toprak: Geçen sene gerçekleşen ve yine yenisi yapılsa da gitsek dediğimiz yine gastronomi sektörünün en tecrübeli ve önemli isimlerinden, çok sevdiğimiz Sabiha Apaydın'ın düzenlediği hem ülkemizin hem de dünyanın önemli konuşmacılarının yer aldığı Kök- Köken-Toprak adlı üzüm, bağ, şarap sempozyumunun ilkinin youtube kanalı.

Sesli Bağ Notları: Bilgisine güvendiğim, öğrenme hevesine bayıldığım, Kim Korktan Şaraptan kitabının çevirmeni ve üzümlü tasarım markası Pantagruel'in kurucularından, sektörün nispeten yenilerinden olmasına rağmen oldukça üretken isimlerinden Göknur Gündoğan'ın Youtube'daki şahane sohbetleri. Podcast'e taşınmasını şiddetle rica ediyoruz.

Yeni Yerel Sohbetler: 2015 yılında Salt Galata'da, en aktif ve yaratıcı şeflerimizden Maksut Aşkar'ın inisiyatifiyle başlayan, yerel mutfağımızı korumak ve onun yenileştirilmesi süreçlerine katkıda bulunmayı amaçlayan 'Yeni Yerel Sohbetler'in youtube kanalı. Geri dönüp dinledikçe, konuları başka açılardan dinleyip yeni projeler yaratmak için birbir.

Yedi İstanbul: Yine bir Youtube kanalı. İstanbul'da her yıl gerçekleşen, Mehmet Gürs, Cemre Narin, Sitare Baras, Gamze İneceli, Sabiha Apaydın'ın girişimiyle düzenlenen birçok şefi, üreticiyi ve fikir insanını bir araya getiren uluslararası konferans. Yemekle bir şekilde kesişen farklı hikayeleri seviyorsanız dinleyin derim.

Gastroekonomi Zirvesi: 2 yıldır TURYİD tarafından, (bu yıl içinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle ertelenen), sevgili Ebru Koralı'nın organizasyonuyla gerçekleşen geçmiş iki konferansın tüm konuşmalarını bulabileceğiniz Youtube kanalı. Malum gastronomi turizmi kimsenin inkar edemeyeceği gibi bir yükselen yıldız. Aynı zamanda oldukça önemli bir ekosistemi var; şefler, üreticiler, çiftçiler, restoranlar, oteller vb… Ekonominin en önemli kalemlerinden biri. İşte yeme içmeye bu çerçeveden bakan bir konferans Global Gastroekonomi Zirvesi.

 

Herkese iyi dinlemeler😊

 

Ayça