18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

Şarap Kadehi Nasıl Olmalıdır?

​​

Şarap Kadehi Nasıl Olmalıdır?

Kırmızı, beyaz ve köpüklü şaraplar için üç farklı kadeh çeşidi mevcuttur. Ayrıca; ISO onaylı tadım kadehleri var. Dünya üzerinde sıvı neyin tadımı yapılacaksa bu kadehlerde yapılır. Özelliği yukarıya doğru daralır.  Daralması demek içeride küçük bir hareket yaptığınızda aromaların biraz daha rahat yukarıda toplanmasını sağlar. Bunları fortifiye şaraplarda veya tatlı şaraplarda da kullanabiliyoruz. Fortifiye ve tatlı şaraplarda daha küçük kadehler kullanılır. Fortifiye şaraplarda alkol derecesi yüksek olduğu veya tatlı şaraplarda şeker derecesi yüksek olduğu için dengeyi sağlar.

Kırmızı şaraplar için kullanılan kadehler beyazlar veya rozeler için kullanılan kadehlerden daha büyük oluyorlar. Beyazlar ve rozeler için biraz daha küçük kadeh kullanmamızın sebebi soğuk içmemiz gerekiyor, taban kısmını genişletirseniz böylelikle daha hızlı ısınır o sebeple daha küçük kadeh tercih edilir. Kırmızılardan hangi kırmızı olursa olsun kadehe döküldükten sonra biraz oksijenle temasa ihtiyaç vardır. O sebeple daha geniş yüzey alanına sahip kadehler tercih edilir.

Bordeaux tip kadehler; taneni yüksek, asidi orta düzeyde şaraplar içindir. Şarabı dilin ortasına yönlendirerek meyve, tanen ve asit dengesini sağlar. (Cabernet Sauvignon, Merlot, Boğazkere, Öküzgözü-Boğazkere, Bordeaux şarapları vb..)

Bourgogne tip kadehler; asidi yüksek, taneni orta düzeyde şaraplar içindir. Şarabı dilin ucuna yönlendirerek meyvemsiliği vurgular, asidi dengeler. (Pinot Noir, Kalecik Karası, Narince vb..) Kesik ağız, şarabın dilin üzerine rahatça akmasını sağlarken; yuvarlatılmış ağız, şarabın dilin üzerine akışını engelleyerek şarabın asiditesini vurgular ve sertlik verir.

Köpüren şaraplarda flüt kadeh olarak tabir ettiğimiz kadehler genelde kullanılır. İçerisindeki baloncukların ince mi kalın mı çıktığını, çıkış hızını da değerlendirmeye olanak sağlar.

Farklı kadeh tasarımları mevcuttur. Seçim kişiye bağlıdır.

Şarabın doğru tadımında, temiz kadeh kullanılması çok önemlidir.

-Kir, deterjan kalıntısı, parmak izi şarabın tadını bozabilir.

-Kullanmadan önce kadehler her zaman silinmelidir.

Hangi şarabı hangi kadehte servis etmeliyiz?

Kırmızı şaraplar büyük kadehlerde servis edilmelidir. Böylece havanın şarapla temas etme yüzeyi artar ve aromalar ortaya çıkar. Beyaz ve roze şaraplar için orta büyüklükte kadehler gerekir, böylece taze meyve özellikleri kadehin ağzına doğru toplanır ve ısınmaz. Köpüren şaraplar flüt kadehlerde servis edilmelidir, böylece köpüklerin (ve şaraptaki aromaların) etkisi artacaktır ve kalitesi daha iyi izlenecektir. Fortifiye şaraplar, alkolden ziyade meyve özelliklerini ön plana çıkaran, küçük kadehlerde servis edilmelidir. Ancak, kadeh çalkalamaya ve koklamaya izin verecek genişlikte olmalıdır.

İdeal Şarap Kadehi Nasıl Olmalıdır?

​• Düz, desensiz ve renksiz 
• Yarısı doldurulduğunda dahi yeterli miktarda şarap alacak büyüklükte,
• Ayaklı, (şarabın etkilenmemesi için)
• Yuvarlak ve yukarıya doğru daralan, lale formunda,
• Mümkünse kesik ağız kısmı ince ve ince camdan üretilmiş olmalıdır.​