18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

Her Şarap Yıllandırılır mı?

Her şarap yıllandırılır mı?

Her şarabın yıllandıkça değer kazandıkça değer kazandığı genel bir yanılgıdır. Aslında tüm dünyada üretilen şarapların %90'ı bir yıl içinde tüketime yönelik üretilmiştir. %1'den az kısmı ise on yıldan fazla yıllandırmaya uygundur. Şarapların yıllandırılma süresi üzümün çeşidi, asmanın yaşı, yetiştiği bölge, üretim yılı ve metodu, olgunlaştırma stili, saklama koşulları ve süresi gibi faktörler etkilidir.

 

Şarap Nasıl Yıllandırılır?

mahzen.jpg

Şarapların yıllandırılması için ideal ortam mahzendir. Yıllandırılma özelliğine sahip şaraplar nem oranının %70-80 olduğu mekanlarda, 12-20 °C arası sabit ısıda saklanırlar. Yıllandırma için ayrılan yer ışık almamalıdır ve titreşimsiz olmalıdır. Bu koşullarda şarap; şişede, mantarı şaraba temas edecek biçimde yatık olarak yıllandırılabilir. Şarabı yıllandırmak için bu koşulları sağlayan özel dolaplar da üretilmektedir.



Yıllandırmanın şaraba etkisi nedir?

Şarapta aslında tıpkı insan gibidir. Doğar, büyür sonra olgunlaşır ve ölür. İnsanlar nasıl doğdukları gün gibi aynı kalmıyorsa şarap da yıllandıkça sürekli değişim gösterir. Bu süre içinde uygun şartlar altında saklanması, şarabın potansiyelini yansıtabilmesi açısından çok önemlidir.

Şaraplar yıllandıkça; renkleri, kokuları, tanen ve asit miktarları değişim gösterir.

• Kırmızı şarapların renklerinde, mor tonlardan yakut ve kiremitimsi tonlara; beyaz şaraplarınkinde ise açık limon tonlarından koyu altın sarısı, kehribar renklerine doğru geçiş görülür.

• Sadece kırmızı ve roze şaraplarda bulunan tanenin miktarı zamanla azalır ve sonunda yok olur.

• Asidite miktarı ise, şaraplar yıllandıkça azalır ancak tanenin aksine hiçbir zaman tam anlamıyla yok olmaz.

 

Yıllandırmayı Etkileyen Faktörler Nedir?

Şarapların yıllandırılmasını etkileyen faktörleri şöyle belirtebiliriz:

• Üzüm türü

• Üretim tekniği

• Saklama koşulları

• Üretim yılı (rekolte)