18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

 Sauvignon Blanc Üzümünün Genel Özellikleri Nedir?

​​

sb1.jpgSauvignon Blanc oldukça aromalı bir beyaz üzüm türüdür. Şaraplar çoğunlukla yeşil meyve ve bitkisel (bektaşi üzümü, mürver çiçeği, dolmalık yeşil biber, kuşkonmaz) aromalar içerir. Genellikle yüksek asitli, orta gövdeli ve hemen her zaman sek şaraplardır.

Sauvignon Blanc, bitkisel aromalar geliştirmek için soğuk bir iklime ihtiyaç duyar, yine de ılıman bir iklimde de üretilebilir. Ancak, ılıman bölgelerde üretilen şaraplar, kaliteli ve soğuk bölgelerdeki şarapların yoğun ve sert, bitkisel karakterini taşımaz.

Monosepaj Sauvignon'ların çoğu meşe aromaları içermez, çünkü kullanılan stilde baskın karakter taze meyve aromalarıdır.

Meşede olgunlaştırılan örnekler genelde ılıman bölgelerden gelir, tütsü ve baharat (vanilya, meyankökü) aromaları içerir.

Birçok monosepaj Sauvignon şişede olgunlaştırılmaz, çünkü tazeliklerini kaybederek, hızla bayatlarlar.

Yüksek asitli Sauvignon Blanc, özellikle Sauternes gibi tatlı şaraplar için uygundur (bkz. Sauternes).

Üst kalite Bordeaux beyaz şaraplarının çoğu, genelde Sémillon daha fazla olmak üzere Sémillon ve Sauvignon Blanc kupajından oluşur. Sauvignon tek başına olgunlaştırılmaya elverişli olmayan, meyveli bir şaraptır. Sémillon eklemek, meyve özelliklerini korumaya ve şişede daha zengin bir şarabın gelişmesine yardımcı olur ,gövde kazandırır. Sauvignon Blanc üzümünden üretilen şarapların en çok tercih edilenleri arasında Yeni Zelanda'nın Sauvignon Blanc'ı, Fransa'nın Sancarre ve Pouilly Fumé şarapları yer almaktadır.

 “Sovinyon Blan" diye okunur.

 

Sauvignon Blanc İçin Önemli Bölgeler Nelerdir?

FRANSA

sb.jpgLoire vadisinde yer alan serin iklime sahip iki apelasyon Sancerre AOC, Menetou-Salon ve Pouilly-Fumé AOC bölgelerinin tek beyaz üzümüdür.

Touraine AOC etiketine sahip Sauvignon Blanc üzümünden yapılan daha uygun fiyatlı şaraplar da bulunur.


Bordeaux

Bordeaux AOC, Graves AOC ve Pessac-Léognan AOC etiketiyle görebileceğimiz tipik olarak Sauvignon Blanc ve Sémillon üzümlerinin kupajı şaraplar yaygındır.

 

GÜNEY FRANSA

Bu üzüm için aslında sıcak bir bölgedir. Özellikle yüksek rakımlı serin bölgelerde Sauvignon Blanc üzümünden iyi şaraplar üretilir.

 

YENİ ZELANDA

Güney adada yer alan Marlborough bölgesi Sauvignon Blanc üzümü ile anılır.


​AVUSTRALYA

Margaret River bölgesi hem monosepaj hem de Semillon harmanı Sauvignon Blanc şaraplarıyla ünlüdür. Güney Avustralya'nın Adelaide Hills bölgesinde de en yaygın yetiştirilen üzüm türüdür.

 

ŞİLİ

Casablanca vadisinde iyi kalitede, Central vadisinde ise; hem yüksek hacimli daha uygun fiyatlı hem de çok iyi kalitede Sauvignon Blanc şarabı örnekleri görülür.

 

GÜNEY AFRİKA

İç bölgeler çok sıcak olduğu için Sauvignon Blanc bağları daha çok kıyı bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Cape Town'ın güneyindeki Constantia ve yüksek rakımlı serin bir bölge olan Elgin'de yaygın olarak üretilir.

 

ABD

En iyi örnekler California'da bulunan Napa vadisinin daha serin bölgelerinden gelir. Bu şaraplar gövde kazandırılmak için bazen meşe fıçıda dinlendirilir. Bu stildeki şaraplar ' Fumé Blanc' olarak etiketlenebilir.

 

TÜRKİYE

Trakya, Urla, Denizli, ve Antalya'nın yüksek rakımlı Elmalı bölgesinde yetişen Sauvignon Blanc üzümlerinden şaraplar üretilir. Meşe fıçıya girmiş örnekleri 'Fumé Blanc' olarak etiketlenir.

Sauvignon Blanc ve yemek.jpg

Sauvignon Blanc Şarabı Hangi Yemeklerle Eşleştirilebilir?

Yağlı balıklar, kalamar, karides, ahtapot, ıstakoz, ızgara ve kızarmış tavuk, deniz mahsüllü ve sebzeli makarnalar, kuşkonmaz, enginar, avokado gibi sebzeler, fesleğen, nane, dereotu vb taze otlu salatalarla, balıklı böreklerle, midye, istridye, deniz tarağı, salsa ve cilantro soslu meksika yemekleri, Thai mutfağı, sushi, somon, mezgit, levrek, lüfer gibi balıklar, hindi, yoğurtlu mezeler, vejeteryan yemekler ve taze keçi peyniri, reyhanlı keçi peyniri, ezine beyaz peynir, Brie, Camambert gibi peynirlerle eşleştirilebilir.

 

Sauvignon Blanc Hangi Kadehte Servis Edilmelidir?

Beyazlar için biraz daha küçük kadeh kullanmamızın sebebi soğuk içmemiz gerekiyor, taban kısmını genişletirseniz daha hızlı ısınır o sebeple daha küçük kadeh tercih edilir.

 

Sauvignon Blanc Şarabı Hangi Sıcaklık Derecesinde Servis Edilmelidir?

Tam gövdeli Sauvignon Blanc örnekleri 10-13 °C'lerde hafifçe soğutulmuş, Orta gövdeli Sauvignon Blanc 7-10 °C'lerde soğutulmuş olarak servis edilebilir.

 

Sauvignon Blanc Şarabı Hakkında Daha Fazlası..

  • Üzüm günleri takviminde, 3 Mayıs Uluslararası Sauvignon Blanc günüdür.
  • Sauvignon Blanc, asmalarının yabani üzüm asmalarını anımsatması nedeniyle, yabani anlamına gelen Fransızca “Sauvage" kelimesinden türediği söylenmektedir.
  • Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon'un (diğeri Cabernet Franc'tır) atasıdır!
  • Sauvignon Blanc'daki "yeşil" aromatikler, metoksipirazinler adı verilen bileşiklerden gelir. Bu arada, Cabernet Sauvignon'da da aynı tatlar var (aileden geliyor!)
  • 1980'lere kadar, Şili'deki “Sauvignon Blanc"ın çoğu, yanlışlıkla Bordeaux'dan getirilen daha nadir Sauvignon Vert (aka Sauvignonasse) olduğu ortaya çıktı.
  • Sauvignon için gerçek bir tadım notu “kedi çişi!".  Eşsiz bir kimyasal bileşik olan "4MMP"nin neden olduğu kokudur.