Genelde kırmızı, bazen de beyaz şaraba, şeker; baharat; kuru veya yaş meyve; hatta brendi katılarak yapılan özel bir sıcak içecektir. Tarifleri, tıpkı sangria gibi sonsuz çeşitlilik gösterse de sıkça rastlanan ortak malzemeler tarçın ve karanfildir. Çoğu tarifte bütün bir portakala karanfiller saplanır. Özellikle narenciye kabukları tadına hoş bir burukluk katar. Kimileri tatlandırmak amacıyla karışıma şeker veya bal; güçlendirmek için de alkol ekler.
Sıcak şarap için İskandinav ülkelerinde Glögg, Almanca konuşulan ülkelerde de Glühwein isimleri kullanılır. Tam kökeni belli olmasa da yazılı tarihte ilk bahsi geçen sıcak şaraplara verilen adlar, modern tıbbın babası Hipokrat'a ithaf edilmektedir. Salgın hastalıkların hâkim olduğu tarihsel dönemlerde bu tür karışımların iyiliğine inanıldığı olmuştur. Bu içeceğin 15. yüzyıla gelindiğinde kuzey Avrupa'nın çoğu köşesine yayıldığı görülür.
Malzemeler:
1 Litre sek kırmızı şarap
25 cl beyaz sek şarap
1,5 cl viski/brandy
0,5 cl vişne likörü
100 gr şeker (Tatlılığını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
1 çubuk tarçın
3 diş karanfil
Dilimlenmiş 1/2 portakal
1 dilim limon
1 çorba kaşığı Hindistan cevizi sütü
HAZIRLANIŞI
37,5 cl kırmızı şarabı bir tencere içine boşaltıp ısıtmaya başlayın.
Isınmaya başlayınca içine şekeri ve baharatları ilave edin.
Şeker iyice eriyene kadar karıştırmaya ve ısıtmaya devam edin.
Şeker eridikten sonra kalan şarapları (beyaz şarap da dahil) ve viski/brandy'i ekleyin.
Buradaki önemli nokta; karşımı kaynatmamaya özen gösterin.
Tüm karşım ısınınca, ateşi en kısığa alarak, portakal ve limon dilimlerini ekleyip, 1 saat demlenmeye bırakın.
Son olarak porselen veya toprak kaplarda sıcak servis edin.
1. Üst kalite bir şarap karışımın içinde kaybolur gider ama kötü bir şarapta sıcak şarabın lezzetini değiştirebilir. Basit tutun ve günlük tüketebileceğiniz bir baz şarap kullanabilirsiniz.
2. Hafif gövdeli şaraplarda kakule ve fesleğen gibi yeşil baharatları, daha dolgun şarapları ise hindistan cevizi gibi baharatlarla deneyebilirsiniz.
3.Karışımı kaynatmamaya özen gösterilmelidir. Karışım ısıtılarak hazırlanmalıdır. Kaynamaya bırakırsanız şekerler karamelize olur ve karışım yanmaya başlar. Asla kaynatmayın; daima en az 10 dakika ısıtın.
Kadehte değil de kulplu fincanda servis edilebilir.
Sıcak şarap ve sucuk ekmek eşleşmesi bir klasiktir. Mavi küflü peynirler, yoğun baharatlı sıcak şarap ile eşleştirilebilir. Stilton, roquefort, gorgonzola, Divle obruk tulumu, Konya küflü, küflü civil ve Gorcola peyniri ile düşünülebilir. Zencefilli kurabiye ve kestane kebap ile de deneyebilirsiniz.
18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.
Gün
13
01
31
Ay
Temmuz
Ocak
Aralık
Yıl
2024
1944
2024
BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ