18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

Geçmişten Günümüze Rakı Kadehleri


Rakı-Kadehleri-1_web2.jpg











Rakının klasik döneminde sadece rakı içmek üzere tasarlanmış kadehler üretilmişti. Gelişen teknolojinin

rakıyı soğuk içme imkânı sunmasıyla daha küçük kadehlerden içine buz atılabilen bardaklara geçilmiştir.

Rakı-Kadehleri-1_web3.jpg



Çerkes Kadehi

Rakı içilen çay bardağına halk arasında çerkes kadehi adı verilmiştir.

 

 

Rakı-Kadehleri-1_web4.jpgBülbül Ağzı

Bülbül çanağı kadehinin bir çeşididir. Aralarındaki fark, bülbül ağzı kadehinin yayvanca ve ayaklı olmasıdır.

 

Bülbül Çanağı

Dudak payı hariç 4 cl hacminde küçük ayaksız kadehtir. Bülbül çanağı tabiri aynı zamanda küçük kâse ve bardak anlamına da gelir.

 

Kaynak: Rakı Gastronomisi, sf.131 Overteam Yayınları

 

Rakı-Kadehleri-1_web5.jpg

Bâde Kadehi

Leylekboynu veya tiryaki adıyla da bilinen, 9-10 cl hacminde altı kesik konik biçiminde, dibi ağzına göre daha darca olan, rakı folklorunun simgesi haline gelmiş geleneksel kadehtir. Dibi dar olduğundan dolayı karlıkların içine çivi gibi saplanıp oturması ile bilinir.

 

Kaynak: Rakı Gastronomisi, sf.78 Overteam Yayınları

 

Rakı-Kadehleri-1_web6.jpg


Leylekboynu

Eski meyhanelerde yaygınlıkla kullanılan bâde kadehine biçiminden dolayı verilen ad; dibe doğru daralan, bu yüzden karlıklara rahatça saplanan rakı kadehi.

 

Kaynak: Rakı Gastronomisi, sf.353 Overteam Yayınları



 

Rakı-Kadehleri-1_web7.jpg

Tek Kadehi

Özellikle rakı içmek için kullanılan, dudak payı hariç 4 cl hacminde kadehtir. Genellikle kristal olur ve kadehin kenarına çiçek desenleri yapılır.

 

Kaynak: Rakı Gastronomisi, sf.527 Overteam Yayınları

 

Rakı-Kadehleri-1_web8.jpg


Yüksük Kadehi

Yudumluk rakı veya likör ikram edilen, soğuk kesme camdan yapılan 4 cl hacminde küçük kadehtir. Hacmen bâde kadehinin yarısıdır. Genellikle tektekçilerin kullandığı aynı hacimdeki tek kadeh biçimindedir.

 

Kaynak: Rakı Gastronomisi, sf.582 Overteam Yayınları

 

Rakı-Kadehleri-1_web9.jpg


Cur'adan

Yaklaşık 3 cl hacminde, genellikle madeni olan tek yudumluk kadehtir.

 

Kaynak: Rakı Gastronomisi, sf.145 Overteam Yayınları

 



Rakı-Kadehleri-1_web10.jpgRakı Kadehi

Rakının modern döneminde soğutma teknolojilerinin gelişmesi önemli bir rol oynar. Buzdolabının yaygınlaşması, evlere kadar girmesi, buzun kolay erişilebilir hale gelmesiyle birlikte rakı içme pratiği de değişti. Eskiden limonata bardağı olarak bilinen 18 cl hacimli silindir biçiminde uzun cam bardak rakı kadehi olarak anılmaya başlamıştır.

 

Kaynak: Rakı Gastronomisi, sf.457 Overteam Yayınları